Середа, 24 Квітня 2024 р.
17 Листопада 2017

УКРАЇНСЬКА ЕКОНОМІКА ЗА РЕЦЕПТОМ ІНОЗЕМЦІВ

УКРАЇНСЬКА ЕКОНОМІКА ЗА РЕЦЕПТОМ ІНОЗЕМЦІВШляхи виходу на нові ринки, угода про співпрацю з Туреччиною та знайомство із першим в Україні електробусом – усе це мало місце в Кам’янці-Подільському. Минулої п’ятниці до нас з’їхалися успішні бізнесмени та іноземні експерти на бізнес-форум «Кам’янець відкритий для світу, Кам’янець відкритий для вас». 12 експертів із Канади, Німеччини, США, Туреччини, Польщі поділилися власними прикладами економічного розвитку, вдалими проектами, свіжим оком глянули на потенціал Кам’янця-Подільського та акцентували увагу на тому, як заманити грошовитого інвестора до України.

Цікаво, акули світової економіки зійшлися на тому, що наша країна має неабиякий потенціал для розвитку та працьовитих людей, але на заваді росту економіки стоять банальні речі, від яких уже втомилася вся Європа. Це корупція та недосконале законодавство, які, власне, й відштовхують інвесторів. Але як­-що уявити, що ці дві українські біди вдасться подолати, то нас чекають досить райдужні перспективи.

ЧУЖОМУ НАВЧАЛИСЬ І СВОГО НЕ ЦУРАЛИСЬ

Під час офіційного відкриття бізнес-форуму міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ наголосив на унікальних особливостях нашого міста та привабливому інвестиційному кліматі. Мали чим здивувати гостей і успішні місцеві підприємства, як-от «Український кристал», «Механік», «Каммед» та «Преттль-Кабель-Україна».

Пізнавальними стали виступи експертів, які детально пояснили, як вийти на європейський ринок. Суттєвий крок для цього вже зроблено.

– Чверть українського експорту до Німеччини сьогодні – це автомобільні компоненти, – зазначив голова правління Німецько-української промислово-торговельної палати Александер МАР­-КУС. – Чималу частку вносить і підприємство «Преттль-Кабель-Україна», яке успішно працює в Кам’янці-По­дільському. Ми переконалися, що в Україні можна виготовляти продукцію найвищої якості. Також у вашій країні вироб­ляються компоненти для побутової техніки. Купуючи, скажімо, пральну машинку «Miele», є 50% імовірність, що трансформатори до неї виготовлялися саме у вас.

А ось офіційний представник ТПП України в Балканських країнах Юрій КУРЕНКОВ узагалі порівняв Балкани із Кам’янцем-Подільським:

– Після презентації вашого регіону я відзначив, що Балкани і Кам’янець-Подільський дуже схожі. Ці регіони відкриті, дружелюбні та намагаються запропонувати споживачам усе найкраще. Балканський регіон цікавий для бізнесменів з України, перш за все, прямими поставками своїх товарів і послуг. Це свого роду трамплін для ва­-

шої країни, з якого легше вийти на ринки Європи. Балкани цікаві для бізнесу лояльною до підприємців податковою системою (наприклад, у Болгарії стандартний корпоративний податок 10%), низькими мит­ними зборами, недорогою серти-фікацією продукції за європейськими стандартами, відсутністю необхідного митного оформлення в країни ЄС.

ЧИМ ПОЛЬЩА МАНИЛА ІНВЕСТОРІВ

На сьогодні Україна має розвинуту мережу співпраці із Польщею. Зокрема, Кам’янець-По­дільський уклав угоди про партнерство з 12 польськими містами, з якими успішно співпрацює. Тому особливо цікавим був виступ віце-президента представництва Польсько-української гос­подарчої палати у Вроцлаві Маріуша ЯШЕВИЧА. Власне він презентував рецепт, як Польщі вдалося стати інвестиційно привабливою.


УКРАЇНСЬКА ЕКОНОМІКА ЗА РЕЦЕПТОМ ІНОЗЕМЦІВ– Після розпаду СРСР економіка Польщі перебувала в стані гіперінфляції, – каже пан Яшевич. – Лише радикальні кроки держави, спрямовані на створення привабливого інвестиційного клімату, вирішили проблеми. Приватизація національних підприємств, укріплення банківського сектору, рівнозначність підходів як до іноземних, так і до місцевих підприємців, формування фонду підтримки підприємництва та бізнесу, податкові канікули вивели Польщу на сьогодні на третє місце за ростом економіки в єврозоні.

Сьогодні в Польщі найнижча інф­ляція – 3%, ріст економіки, який не падав навіть у кризу 2008 року нижче як 2%. Нині це 4-5% у рік. Інвестиції в Польщу наразі найбільш вигідні в сферу будівництва нерухомості, її придбання, машинобудування. Приємно, що пан Баль­це­рович, ініціатор польських реформ, є радником Президента України Петра Порошенка.

– У Польщі навчаються вже близько 30 тисяч студентів з України, – розповідає Маріуш ЯШЕВИЧ. – Рівень освіти в Польщі – один із найпрестижніших, а дипломи визнаються в усій Європі. Студенти отримують всебічний розвиток і відіграють значну роль у становленні кваліфікованих кадрів у бізнесі України та Європи.

Давнім партнером у бізнесі для України є й Туреччина. Наразі ці дві країни активізували роботу щодо укладення договору про зону вільної торгівлі та вже підписали угоду про взаємне сприяння й захист інвести-цій. Окрім того, вже під час роботи форуму Кам’янець-Подільський офіційно підписав меморандум про співпрацю з громадською організацією «Міжнародна спілка бізнесменів України та Туреччини». Документ підписами засвідчили міський голова Михайло Сімашкевич і віце-президент асоціації турецьких бізнесменів в Україні Бурак ПЕХЛИВАН (на фото). З учасниками форуму гість поділився перспективами співпраці між Україною та Туреччиною. На його думку, Україні потрібні нові ринки. А щоб їх відкрити, треба зробити такі кроки:

– Один із них – відмінити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Це допоможе привабити інвестиції із Заходу. Також необхідні домовленості про зону вільної торгівлі з третіми країнами, зокрема і з Туреччиною. Турецькі бізнесмени готові інвестувати в Україну, але їх стримують корупція у вашій країні, проблеми із недосконалим законодавством і ризики східної України з Кримом. Крім того, українські дороги в жахливому стані. Але, попри це все, в Україні успішно працюють 600 турецьких підприємств, і ця цифра зростає. А турецькі авіакомпанії планують відкривати нові рейси, і це добре.

А ось координатор Європейського офісу Торгово-промислової палати України Ральф ЛОВАК узагалі шокував присутніх. Він акцентував увагу на стереотипах, які залягли в головах наших підприємців, мовляв, у Європі нас ніхто не чекає.

– Це брехня, – зазначив бізнес-консультант. – Україна за короткий період переорієнтувалася на європейський ринок і 40% українського експорту поставляє Заходу. Європейці полюблять українське вершкове масло, м’ясо, оцінили вони і наші меблі. Наразі Україна займає I місце в світі з експорту олії, а III місце – меду та волоських горіхів. Такі показники свідчать, що потрібно розвивати аграрний сектор та залучати туди іноземні інвестиції.

ЗЕЛЕНЕ СВІТЛО ЕЛЕКТРОАВТОБУСУ

Ще зранку найбільший ажіотаж і захопливі погляди зібрав перший український електроавтобус. Це диво техніки виготовили в Україні на ПрАТ «Концерн-Електрон». Уже два роки він перевозить львівських пасажирів, яких вміщає близько сотні. Як розповів комерційний директор «Концерн-Електрону» Володимир БУДЗАН, на одній зарядці разом із пасажирами автобусу під силу подолати дві сотні кілометрів. Заряджається він уночі.

– Ми є держава, яка виробляє електроенергію, яку може експортувати лише вдень. Вночі вона нікому не потрібна, тому наша концепція проста – заряджати вночі, а вдень її використову-вати. Якщо всі обласні центри України перевести на такі автобуси, то в рік ми не купуватимемо на 2 мільярди доларів нафтопродуктів у нашого ворога – Росії. Кілометр пробігу цього автобуса коштує 75 копійок. Якщо брати дизельний автобус, то такий же кілометраж обходиться у 16-18 гривень.

Щоправда, вартість електроавтобуса кусається – 360 тисяч євро. Втім уже є міста, які серйозно міркують над його купівлею.

Хтозна, можливо, через декілька років цьому українському електроавтобусу вдасться підкорити не лише українські, а й європейські дороги.

Ігор КИРИЛЮК, Галина МИХАЛЬСЬКА.