П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
24 Листопада 2017

МИЛОСТИНЯ НУЖДЕННИМ ЧИ ЗАРОБІТОК НЕЧЕСНИХ?

МИЛОСТИНЯ НУЖДЕННИМ ЧИ ЗАРОБІТОК НЕЧЕСНИХ?«Подайте хворому на лікування!», «Подивіться, як мене побили, гроші відібрали, немає за що доїхати додому!», «Ми – волонтери. Допоможіть дітям на операцію!» – з такими проханнями чи не щодня стикаються кам’янчани на міських вулицях, у магазинах і навіть на робочих місцях. 

Хтось дасть відчепних декілька гривень, інші поцікавляться, куди підуть ці кошти, а дехто й просто відмахнеться рукою. 

Адже перевірити правдивість історій прохачів, достовірність документів, які вони демонструють, практично нереально. 

Минулого тижня від Городоцького відділу поліції стало відомо, що правоохоронці виявили 36-річну жительку Кам’янець-Подільського району, яка просила гроші на лікування… здорової доньки. Шахрайці довірилися чимало людей із добрим серцем, адже назбирала аж понад 13 тис.грн. Як з’ясувалося, вона не вперше «заробляла» таким промислом, і за це вже притягувалася до кримінальної відповідальності. Як розповіли в Городоцькому відділі поліції, жінка має трьох, на щастя, здорових дітей, щоправда, доглядає та виховує їх батько. Бо горе-матір декілька років тому залишила сім’ю, проживає окремо й підроб­ляє на довірі українців.

За фактом шахрайства відкрито кримінальне провадження та проводяться слідчі дії. Суд має вирішити подальшу долю псевдожебрачки, втім невідомо, чи після покарання вона знову не візьметься за старе. Погодьтеся, втовкти тисячі гривень на рівному місці – пропозиція надто зваблива.

Кам’янець-Подільський також має своїх аферистів. Недавно соцмережами гуляло відео, на якому чоловік-прохач підходить до картонної коробки, сідає в неї і, немов професіонал-ілю­зіо­ніст, залишається «без ніг». Щоб пробити на сльозу та отримати більші подачки, «одягає» відповідну емоцію нестерпного болю. Наприкінці робочого дня, зібравши зарплатню, тихенько встає і йде.

Довгий час кам’янецькими вулицями блукала жінка із перемотаною рукою. Не соромилася підходити ні до дітей, ні до вагітних і зі сльозами на очах голосила, що її побили, руку поламали, гроші вкрали… Люди вірили, кидали кревні, тож бізнес у бабусі процвітав, доки вона не почала підходити до тих самих людей і вкотре повторювати завчену байку.

Чимало прохачів можна знайти і в Інтернеті. Втім не всім можна навіть додзвонитися, аби уточнити реквізити чи поцікавитися, яка ще допомога потрібна. Часто аферисти зловживають найболючішим – страшними хворобами дітей. Від їхнього нахабства потерпають навіть відомі на всю країну волонтери та цент­ральні канали. Бо, прикриваючись їхніми чесними іменами та популярністю, наживаються нечесні на руку. Зокрема, керівник благодійного фонду «Я – майбутнє України» Марта Левченко на «Фейсбуці» повідомила, що від її імені хтось просить гроші… Зрозуміло, що волонтерці, відомій добрими справами на всю країну, повірять, і гроші підуть не хворим діткам, а в невідому нахабну кишеню. Волосся стає дибки від методів, якими наживаються злочинці. Коли всім світом збирають крихти на порятунок маленької дитини, якась погань, набиваючи кишені, кидає маля в обійми прірви.

На жаль, знайти та покарати цинічних злодіїв практично неможливо. Часто зв’язані руки і в поліції.

– Останніми роками до міськвідділу поліції надійшло лише одне звернення від кам’янчанина, який повідомив, що на Центральному ринку невідомий чоловік просить гроші на лікування, – коментує інспектор сектору моніторингу міськвідділу поліції Руслана МАРЧУК. – Поліція виїхала на місце, поспілкувалася із прохачем. Він розповів, що є волонтером благодійного фонду, який збирає кошти на лікування важкохворих людей. На підтвердження своїх слів надав копію всіх необхідних документів. Оскільки чоловік лише просив, а не вимагав і не порушував закону, то притягнути його до відповідальності не було за що. Та й, погодьтеся, якби поліція почала перевіряти кожного прохача, то це викликало б неабиякий резонанс у громадськості.

На жаль, через людей, які багатіють на чужій біді, українці почали менше допомагати справді хворим, не вірячи вже нікому. І через аферистів страждають ті, кому потрібна операція, кошти на хіміотерапію чи закордонне лікування.

Ми писали цей матеріал не для того, щоб кам’янчани перестали допомагати. Навпаки, навіть одна ваша гривня може врятувати людське життя, але за умови, що потрапить у потрібні руки. Тому, перш ніж кинути гроші невідомо кому, перевірте, чи справді вони потраплять до нужденного.