Субота, 20 Квітня 2024 р.
24 Листопада 2017

ПОПКОРН З’ЇЛИ, ФІЛЬМИ ПОДИВИЛИСЬ

Атмосфера – як у Каннах, літаючий попкорн і найрізноманітніші кіножанри. Саме такими тезами глядачі характеризують дебютний фестиваль молодіжного кіно «Бруківка», який завершився 18 листопада в Кам’янці-Подільському. Захід зібрав у готелі «7 Днів» понад 50 стрічок з усієї України, які боролись за «Оскар» у формі лицаря та грошову винагороду – 5 тис.грн. Порадували і кам’янчани, які взяли не тільки якістю, а й кількістю – 10 конкурсних робіт і прекрасні результати.

ПОПКОРН З’ЇЛИ, ФІЛЬМИ ПОДИВИЛИСЬУ залі, як у маршрутці в години пік: усе битком набито людьми, та настільки, що деякі боялися випасти із дверей. Організаторам доводилося досить часто вмикати кондиціонер, адже температура і енергетика людей знаходилися на межі вибуху. Глядачі були надто захоплені, що аж попкорн випадав із рук.

Перегляд фільмів розділили на два блоки, тому присутні мали змогу весь день із головою пірнати в різноманітні кінострічки. Дехто з учасників після перегляду казав: «Я потрапив у фільм, де мільйон інших фільмів – це ж круто!».

На фестивалі презентували фотовиставку від учасника бойових дій, нашого земляка і колеги Віталія Горбуленка. На світлинах – фронтові коти та лисиця Аліса – незвичний для АТО ракурс.

На подію завітали знані метри, зокрема режисер першого українського фентезі «Сторожова застава» Юрій Ковальов, режисер короткого метру Анна Корж, майстер бойових мистецтв і професійний постановник трюків для закордонних та українських стрічок Сергій Житніковський, художник і дизайнер Дмитро Кубряк та директор фестивалю «Кіно і Ти» Ольга Новікова. Вони ділилися досвідом і проводили майстер-класи для відвідувачів фесту, розповідали про українську кіноіндустрію, тонкощі своєї роботи тощо. Сергій Житніковський повідав, як одного разу вчив битись відомого англійського кіноактора Джейсона Стетхема; Антоніна Белінська – як не спить ночами, бо створює понад 1000 костюмів; Юрій Ковальов – як зробити кам’яного монстра за допомогою людини та комп’ютера.

Журі розділили на глядацьке та професійне. Щоправда, думки в них розійшлися. Визначались із результатами досить важко, адже кожна робота була гідна перемоги, незважаючи на номінацію чи жанр.

За результатами глядацького журі ІІІ місце поділили одразу дві кінострічки: «Blind love» (режисер Денис Чорний) і «Абонент» (режисери Оксана та Марина Артеменко). ІІ місце завоював професійний фільм «Не менше 50 кілограмів» (режисер Марина Артеменко). А море оплесків отримав і першу сходинку посів фільм режисера Катерини Лесик «Говори зі мною».

А от професіонали оцінили інакше: короткометрівка «Говори зі мною» (режисер Катерина Лесик) посіла ІІІ місце. На другій сходинці опинився фільм «Висока гора» (режисер Володимир Бакун), після якого глядачі виходили в сльозах від зворушення. А переможцями стали маленькі кам’янецькі режисери, які зняли аплікаційний мультфільм «Як одягалась ялинка». Від емоцій юних авторів розчулився весь зал…

Номінацію «Трилер» виграв фільм режисера Миколи Бурдейного «Не дивись у вікно». Нагороду в номінації «Професійний фільм» отримала Марина Артеменко за фільм «Не менше 50 кілограмів». Твердислав Філатов зі стрічкою про козацьку славу «Шлях козака» отримав нагороду за фільм, у якому збережені

українські традиції. Також свою нагороду отримала режисерка Тетяна Ясінчук за найкращий анімаційний фільм із назвою «Звірі». А найкращим кам’янець-подільським фільмом стала стрічка «Вечеря» (режисер Денис Брилінський). Конкурс на найкращий сценарій виграла магістрантка К-ПНУ Оксана Грушанська. Крім короткометрівок, були представлені кам’янецькі документальні фільми, в яких висвітлювалася ідея мистецтва, його розвиток, життєвий шлях героїв зі своїми злетами, падіннями і власними формулами щастя.

– Як для першого пілотного проекту, то все дуже чудово. Побачив, що потрібно вдосконалювати надалі й що стало родзинкою фестивалю, – зазначає головний його організатор Андрій Заєць. – За попередніми даними, на фесті було близько 300 відвідувачів, не рахуючи учасників, які приїхали підтримати свій фільм. Звичайно, є моменти, над якими ще потрібно працювати.

Я віддав себе цьому фестивалю і на досягнутому зупинятися не хочу. Наступного року «Бруківка» матиме продовження, правда, трохи в іншому форматі. Три нові локації для перегляду фільмів, утри-чі більше подій, відомих режисерів і фільмів. Гадаю, оптимальним часом для такого дійства стане гарна літня погода, тож очікуйте анонси на моїй сторінці у «Фейсбуці».

Хочу подякувати всім учасникам, команді волонтерів, які допомогли в роботі: СД «Платформа», дівчатам із команди «Титаніди», акторам театру «Тандем», громадським організаціям «Кам’яний острів» і «Чисті схили». Звичайно, найбільша подяка глядачам, бо без них дійство не було б таким потужним, яскравим і динамічним.

Закінчився фестиваль не менш активно. Одні пішли насолоджуватися прекрасною музикою з відомих світових фільмів, а інші слухали майстер-класи від вірменського режисера Артема Баркудрома та сценариста й режисера Наталії Огородньої. Далі був показ фільмів, але з різних українських кінофестивалів. Після такого динамічного дня можна сказати, що «Бруківка» запалює людей до створення кінострічок.

Ігор КИРИЛЮК.