П'ятница, 29 Березня 2024 р.
1 Грудня 2017

ВОДІЮ – ПРАВИЛА, ПАСАЖИРУ – КВИТОК

ВОДІЮ - ПРАВИЛА, ПАСАЖИРУ – КВИТОКЛише уявіть: вийшли холодним зимовим ранком із будинку, підійшли на зупинку, а там кожні три хвилини їде маршутка. Сіли в транспорт, у салоні тихо грає спокійна музика, водій не курить і не розмовляє по мобільному, дотримується правил дорожнього руху, а кожному пасажиру на виході чемно вручає квиток. Не лякайтесь і не надто дивуйтесь – це не розіграш і не спектакль, просто з 1 по 10 грудня спеціальна комісія перевірятиме дотримання правил перевезень у маршрутних таксі. Зокрема, «ревізори» під прикриттям звичайних пасажирів прослідкують, чи не говорить водій по телефону, не вмикає «зеківський» шансон і чи видає нові квитки за проїзд. Детально про ці та інші транспортні ноу-хау розповів заступник міського голови Сергій БАБІЙ:

– Кам’янець-Подільський на сьогодні – єдине місто, яке розпочало підготовку до конкурсу аж за рік. Адже хочемо, аби всі гравці були обізнані із правилами цієї гри. Усе детально обговорили на координаційних радах, засіданнях виконкому, громадських слуханнях. Визначили найболючіші проблеми, вирішити які хочемо ще до конкурсу.

Щодо квитків – вони завжди були. Але якщо раніше квитки припадали пилюкою в бардачку, то відсьогодні водій зобов’язаний вручити їх кожному пасажиру. Це, власне, ми й перевіримо з 1 по 10 грудня, потім – проаналізуємо допущені порушення. Головне, що представники комісії на завдання йтимуть поодинці, щоб не було шоу. Зразок квитків затвердили один для всіх, на них зображено символіку міста і вказано номер маршруту, а друкували їх перевізники за власний кошт.

Окрім квитків, на пасажирів чекатимуть й інші нововведення, щоправда, пізніше.

– Через рік у місті з’явиться новий маршрут №8, який курсуватиме від ЗОШ №12 у мікрорайоні Вишневому (так тепер модно називати селище цукрозаводу. – Прим. ред.) аж до міської поліклініки на вулиці Огієнка, – продовжує Сергій Віталійович. – Ідейними натхненниками стали самі ж мешканці цукрозаводу. Їх возитимуть 16 автомобілів. Маршрут стартуватиме від школи, доїде до центру селища, не обмине маслозаводу і колишнього «Електроприладу», проїжджатиме повз оптовий ринок, поверне на проспект Грушевського до Центрального ринку, далі – до Північної, а кінцевою стане вулиця Огієнка. Вже цьогоріч в експериментальному режимі продовжимо маршрут №15, щоб він доїжджав аж до Голосківського шосе. Також довшим стане маршрут і №7 – до Сервісного центру. Крім того, змінимо кількісний склад автомобілів: де не вистачає – додамо, а де забагато – ліквідуємо.

Міська влада підняла планку і прагне наблизити до міста ще одні транспортні інновації – електробуси.

– Уже розроблена спеціальна програма щодо запровадження електричного транспорту. Її розглянуть на найближчій сесії. Хоч вартість одного електробуса складає аж 11 мільйонів гривень, утім сподіваємося на державну підтримку. Адже в нас навіть є місце, аби облаштувати зарядну станцію для електромобілів, – додав Сергій Бабій.

Ольга БАНАХ, Галина МИХАЛЬСЬКА.