Субота, 20 Квітня 2024 р.
1 Грудня 2017

ДОБРОЧИННІСТЬ У НИХ В КРОВІ

Минулого тижня в готелі «7 Днів» відбулася прес-конференція з нагоди 5-річчя Благодійного фонду «МіСт» ім.Михайла Савенка, яку вів його президент Сергій ІСАЄНКО.

ДОБРОЧИННІСТЬ У НИХ В КРОВІРозповідь про діяльність фонду розпочалася з відеосюжету про Меджибізький дитячий будинок-інтернат, який неможливо було дивитися без сліз. Саме допомога дитячим інтернатним закладам області і є основним спрямуванням діяльності фонду. На сьогодні підтримку благодійників відчувають 2,5 тисячі діток із 15 закладів згаданого спрямування.

Фонд «МіСт» заснував столичний підприємець із кам’янецьким корінням Дмитро САВЕНКО в пам’ять про свого батька Михайла Михайловича, якого 1941 р. привезли до Кам’янця разом з іншими дітьми, але без батьків. У повоєнні роки він зростав сиротою в Лісоводському дитячому будинку, став мостобудівником, брав участь у спорудженні кам’янецької «Стрімкої лані».

Отже, і датою заснування фонду стало 21 листопада – день Архистратига Михаїла. Протягом п’яти років його діяльності підшефним закладам у Хмельницькій області було надано благодійну цільову матеріальну допомогу на майже півтора мільйона гривень.

Розпочиналася діяльність «Мосту» з допомоги Лісоводській школі (колишньому дитбудинку), а в Кам’янці першими підтримку фонду отримав дитсадок «Світлячок», де є притулкова група. Далі благодійники розширили коло підопічних на Кам’янеччині: школа-інтернат «Славутинка», Орининська школа-інтернат, багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр, спеціальна ЗОШ-інтернат, військовий ліцей із посиленою фізичною підготовкою.

«МіСт» входить до почесного списку членів Асоціації благодійників України. Система роботи фонду уникає прямої передачі грошей. Благодійники вивчають потреби дитячих закладів і за допомогою волонтерів та друзів фонду надають необхідне. Основним донором фонду є його засновник Дмитро Савенко, який завдяки власним виробничим потужностям має змогу виробляти меблі й металеві конструкції. Тому за п’ять років шафи, ліжечка, тумбочки з дитячим декором або спортінвентар «поселилися» в усіх підшефних закладах.

Задовольнити інші потреби допомагають волонтери фонду, серед яких сім’я Ігоря Козєєва та Аліни Шатернікової (дворазової чемпіонки світу з боксу), кияни Василь Рябченко і Юлія Башлакова, Аліна Гаврилюк із Чернівців.

Проте робота фонду «МіСт» спрямована не тільки на матеріальну допомогу. За переконанням керівництва фонду, важливо, аби діти мали можливість розвиватися в усіх напрямках. Цьому допомагають майстер-класи відомих кам’янецьких митців. Співпраця з національним університетом ім.Івана Огієнка «прикрасила» приміщення освітніх закладів роботами молодих художників – випускників вишу.

Крім турботи про діточок, обділених долею, Дмитро Савенко не відмовив у матеріальній допомозі на момент становлення кам’янецькій мотобольній команді «Поділля». До речі, під час прес-конференції 11 гравців «Поділля» отримали посвідчення кандидатів у майстри спорту.

Вручав їх разом із директором департаменту гуманітарної політики міськради Альоною КУЗЕМОЮ відомий спортивний журналіст і мандрівник Валентин ЩЕРБАЧОВ.

На прес-конференції Валентин Васильович – давній волонтер і друг БФ «МіСт» – повернув Сергію Ісаєнку прапор фонду, який нещодавно було піднято ним в Гімалаях, та вручив сертифікат про те, що одна з гімалайських вершин тепер носить ім’я Михайла Савенка. Ім’я, під яким і фонд «МіСт» уже п’ять років робить гідну та шляхетну справу.