Четвер, 28 Березня 2024 р.
8 Грудня 2017

ПОЛІТИЧНІ СТОРІНКИ «ЖИВОЇ БІБЛІОТЕКИ»

Про студентське життя Михайла Сімашкевича, його міліцейські пригоди, про максималістичні погляди Сергія Тимчука і не тільки – такими були розмови «Живої бібліотеки» 30 листопада у центральному корпусі національного університету.

«Жива бібліотека» – це унікальний формат зустрічей із цікавими людьми, який дозволяє за декілька годин неформального спілкування отримати максимум корисної інфомації. Організатор дійства – ГО «СД Платформа». Гостями-книгами вже третьої бібліотеки стали міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ і народний депутат Верховної Ради України I скликання Сергій ТИМЧУК.

ГОЛОВНЕ У ЖИТТІ – БУТИ ЛЮДИНОЮ

ПОЛІТИЧНІ СТОРІНКИ «ЖИВОЇ БІБЛІОТЕКИ»Аби поставити Михайлу Сімашкевичу цікаві запитання, і провокативні в тому числі, прийшло чимало молоді.

– Михайле Євстафійовичу, пригадайте цікавий випадок із Вашого шкільного чи студентського життя?

– Моє студентське життя минуло за навчанням у школі міліції. Запам’ятав, напевне, назавжди ту сувору дисципліну, за порушення якої всьому взводу по три місяці не давали звільнень. У нас був викладач, який часто повторював і примушував записувати на зошитах і щоденниках, що головне в нашій роботі – завжди залишатися людиною. Я керуюся цим правилом донині.

– Курйозні випадки під час роботи в міліції?

– (Сміється) Якось прокидаюся, а батько каже: «У тебе там якась «желізяка» під машиною»… Дивлюсь, а там граната. Ось такі суворі будні були… Як кажуть, є що згадати, але немає що дітям розказати.

– Чому Молодіжна рада в Кам’янці-Подільському є неефективною?

– На жаль, Молодіжна рада створена не так, як ми хотіли, і ефективної роботи на сьогодні від неї я не бачу. Якщо ви сформуєте свою організацію, яка зможе займатися молодіжними питання, то я готовий вас підтримувати.

– Чи буде запроваджено пільговий проїзд для студентів?

– На такі запитання потрібно дивитися через призму бюджету. Якщо він нам це дозволить, то однозначно – так.

– Із яким політиком Вам хотілось би поспілкуватися?

– Дональдом Трампом (сміється).

– Що Вас надихає на роботу?

– Головним джерелом натхнення для мене є мої онуки. Люблю з ними покататися на квадроциклах, загрузнути десь у багнюці та разом долати перешкоди. Також багато задоволення приносить хо-бі – колекціоную ретроавтомобілі, ретромотоцикли, загалом ретротехніку.

Я – ПРОСТИЙ ХЛОПЕЦЬ ІЗ СЕЛА

Цікаво та захопливо про своє життя, керування колгоспом і політику розповів нардеп-першопроходець Сергій Тимчук.

– Сергію Артемовичу, що Ви порадите молодим людям для досягнення успіху?

– Я думаю, що людиною керує Бог. Але не треба на щось сподіватися, потрібно досить важко працювати і ставити максимальні цілі для досягнення успіху. Бути трохи максималістом.

– Які емоції відчували, коли проголошувалася незалежність України?

– Навіть не знаю, що відповісти, напевно, душевну радість. Ми почали всі аплодувати і обійматися, розписуватись один в одного на Деклараціях про державний суверенітет. На моєму примірнику було 140 підписів. Попри загальну радість, не забували, що надалі виникатимуть запитання, як розвивати економіку, що робити із заводами та фабриками тощо.

– Як жити Україні далі?

– Я прихильник того, що Україна має розвиватися самостійно. Нас не хоче брати під свою парасольку НАТО, з Європою також протиріччя. Нам є де і з чим працювати, адже маємо великий потенціал. «Транш дамо, але виконайте умови», – заявляє Міжнародний валютний фонд. Зменшіть кількість пенсіонерів, підніміть пенсійний вік, не вирубуйте карпатського лісу та зробіть землю товаром після 1 січня 2018-го. Але як це виконати? Пенсіонерів повбивати? Не потрібно поспішати із впровадженням їхніх рекомендацій, а варто продумати конструктивний план розвитку.

– Всі говорять про вимирання сіл. Як подолати цю тенденцію?

– Ми прекрасно знаємо, що нашу культуру відродило село з його традиціями. Сьогодні мене жахає, що в клубах темні вікна, а за клубом хлопці курять. Молоді в селі немає. І все робиться для того, щоб село вимерло, а можновладці потім забрали би землю у своє користування. Розповідає якось мені одна жінка: «Він – такий добрий чоловік, привіз нам смачні торти, печиво»… А те, що він забрав у неї землю, і в селі немає ні газу, ні світла, її не хвилює. Цю політику потрібно переламати шляхом створення кооперативів. На мою думку, саме вони відродять село.

ВІДГУКИ НАДИХАЮТЬ НА РОБОТУ

Про те, як народилася ідея «Живої бібліотеки», розповідає активіст «СД Платформи» Роман Шевчук:

– Наші активісти вперше побували на заході такого формату в Києві, після чого з’явилася ідея впровадити таку ініціативу і в нашому місті, де дуже багато цікавих і талановитих людей. Ми зрозуміли, що такий формат підійде для кам’янчан, адже він дає можливість поспілкуватися на ті теми, які є маловідомими, плюс невимушена атмосфера дає можливість «живим книгам» відверто розповісти про своє життя. Відгуки компенсують усі наші витрати і надихають на подальшу роботу. За нашими анонсами ви можете стежити на сторінці у «Фейсбуці» «СД Платформа Кам’янець-Подільський».

Ігор КИРИЛЮК.