П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
8 Грудня 2017

ЕКУМЕНІСТИЧНИЙ РАНОК І СНІДАНОК

Молитви за Україну, за рідне місто, за всіх, хто захищає державу на сході, за мир і злагоду на українській землі, а також «Отче наш» у неперевершеному виконанні хорової капели «Журавлик» пролунали 1 грудня під час Другого Кам’янець-Подільського Молитовного сніданку.

ЕКУМЕНІСТИЧНИЙ РАНОК І СНІДАНОКУчасть у заході, організованому Духовною радою міста, взяли священики різних конфесій (православні, католики, греко-католики, протестанти), представники міської та районної влади, військові, освітяни, медики, політики, журналісти, а також народний депутат України Павло Унгурян.

Як Координатор Національного Молитовного сніданку, Павло Якимович розповів про історію запровадження Молитовних сніданків у світі та Україні, наголосивши, що в багатьох країнах захід не вважається релігійним, бо має на меті об’єднання людей із різними поглядами навколо духовних цінностей, без яких немає сильної держави. В

Україні цій традиції всього шість років, а в Кам’янці Молитовний сніданок (координатор Валерій Каспров) проводиться вже вдруге.

Пізніше відбулася прес-конференція, яку Павло Унгурян провів спільно з головуючим Духовної ради Хмельницького Митрополитом Хмельницьким і Кам’янець-Подільським Антонієм (УПЦ КП), головуючим Духовної ради Кам’янця-Подільського о.Ігорем Герієм і заступником міського голови Вадимом Савчуком.

До речі, Павло Унгурян є одним з ініціаторів ідеї зробити 25 грудня вихідним днем:

– Усі християни відзначають Різдво Христове 25 грудня, тільки питання – за Григоріанським чи Юліанським календарем.

Валерій Каспров, Митрополит Антоній, Павло Унгурян, о.Ігор Герій1923 р. відбувся Всеправославний Собор у Константинополі, де було прийнято рішення, що православні християни, згідно із точнішим календарем, мають відзначати Різдво 25 грудня. Відтак країни, які не були під впливом Радянського Союзу, погодилося на це.

Але для Радянського Союзу – атеїстичної країни – було вигідно, аби головною традицією стало святкування Нового року, бо радянська імперія знищувала віру як таку. Але тепер Україна повертається до сім’ї європейських народів, і позавчора Президент підписав указ, що поряд із 7 січня 25 грудня також стає вихідним днем.

Законопроект ініціювали 24 нардепи практично з усіх фракції, ми працювали над ним декілька років.

На сьогодні кількість католицьких і протестантських громад в Україні складає 30% від усіх українських релігійних організацій. Віряни цих обрядів святкують Різдво Христове 25 грудня.