Субота, 27 Квітня 2024 р.
22 Грудня 2017

НОВОРІЧНІ СТРАВИ БЕЗ «СЮРПРИЗУ»

Біганина за продуктами на святковий стіл у розпалі. Такий ажіотаж на руку несвідомим продавцям, які в гонитві за зайвою копійкою ладні впихнути споживачу неякісний товар. Як не з’їсти облизня, радить начальник Кам’янець-Подільського міськрайонного управління ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Анатолій ЛАВСЬКИЙ:

Анатолій ЛАВСЬКИЙ– Якщо купуєте готову харчову продукцію, то вона повинна мати маркування державною мовою і шрифт, де чітко вказані дані про виробника та виріб (склад продукту, дата виготовлення та кінцеві терміни споживання, умови зберігання). Покупці мають звертати увагу і на цілісність упаковки. Якщо це необроблений харчовий продукт, сипучі, фрукти, овочі, то за відсутності на них маркування потрібно вимагати декларацію виробника, де вказана інформація щодо харчового продукту.

При купівлі продуктів харчування на ринках потрібно вимагати у продавців експертний висновок про проходження ветеринарно-санітарної експертизи, звертати увагу на санітарний стан торгового місця, спецодяг продавця. І велике прохання до кам’янчан – не купувати продукцію в неустановлених місцях, без супровідних документів та маркування.

Як зазначає Анатолій Йосипович, вулична торгівля і стихійні ринки залишаються болючим питанням для Держпродспоживслужби. Часто харчова продукція невідомого походження є небезпечною для людей.

– Завершилася осіння диспансеризація тварин (комплекс проведення профілактичних обробок і досліджень), – продовжує начальник служби. – Прикро, але фіксували випадки, коли громадяни відмовляли спеціалістам ветмедицини обстежити тварин, які утримуються в приватних підсобних господарствах. Як наслідок, тварин так і не вдалося дослідити на такі небезпечні хвороби, як туберкульоз, лейкоз, вакцинувати проти сибірської виразки. Таку продукцію заборонено продавати на ринках. Утім вулична торгівля безконтрольно реалізує такий неякісний товар. Кам’янчани, навіть не підозрюючи, купують молоко, сметану, сир, які можуть бути інфіковані збудниками небезпечних захворювань, що передаються до людини.

Грішать не лише селяни, а й підприємці, які виробляють харчову продукцію в непристосованих виробничих приміщеннях, безконтрольно, без проведення лабораторних досліджень, а потім реалізують її у торговельних мережах міста і району. Також чимало операторів ринку не пройшли державної реєстрації з присвоєнням їм особистого номера, порушивши Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Хочу наголосити, що суб’єкти господарювання мають дотримуватися закону, працювати за принципами системи HACCP, отримувати експлуатаційні дозволи, проводити лабораторні дослідження продукції в акредитованих лабораторіях.

Нагадаємо, що на Хмельниччині з початку року, за даними ГУ Держпродспоживслужби області, зареєстровано 10 випадків захворювань на ботулізм. Двоє потерпілих вживали консервовану рибу, п’ятеро – консервовану м’ясну продукцію (м’ясний паштет, сало, тушонка), у двох не вдалося встановити продукт, що викликав захворювання. Також 9 осіб отруїлися грибами.