Четвер, 25 Квітня 2024 р.
12 Січня 2018

ВІСІМНАДЦЯТЬ ЗМІН ВІСІМНАДЦЯТОГО

2018 рік приніс чимало нового. Мабуть, стільки нововведень в один рік влада ще не запускала. Торкнулися вони медицини, освіти, пенсій, підприємств, заробітних плат і навіть сміття. Усього не перелічиш, правда, деякі зміни хоча й прийняли, а що робити з ними далі – не роз’яснили. Ми ж зупинимося на найголовнішому. 

1. ДОДАЛИ ЗАРПЛАТІ ТА ПРОЖИТКОВОМУ МІНІМУМУ

«Розкішний» дарунок – аж 523 грн. – українцям підклали під ялинку народні обранці. Саме на стільки збільшилася мінімалка з 1 січня 2018-го і тепер вона становить 3723 грн.

На 156 грн. підстрибнув і прожитковий мінімум – і з 1 січня він становить 1700 грн. на одну людину. Чиновники обіцяють на цьому не зупинятися і підвищити його ще у липні та грудні.

2. ЗАРОБИ АБО КУПИ

ВІСІМНАДЦЯТЬ ЗМІН ВІСІМНАДЦЯТОГО«Сюрприз» чекає і на тих, хто планував вийти на заслужений відпочинок. Із 1 січня, щоб піти на пенсію, потрібно пропрацювати щонайменше 25 років або ж одноразово купити страховий стаж за той період, коли людина не працювала і не спла­чувала страхового внеску.

– Із 1 січня, щоб оформити пенсію, потрібно мати мінімальну кількість страхового стажу 25 років замість 15, як було раніше, – розповідає начальник управління Пенсійного фонду України в м.Кам’янець-Поділь­ський і Кам’янець-Подільському районі Зоя КАЦАП. – Утім щороку, до 2028-го, кількість необхідного стажу для виходу на пенсію збільшуватиметься на один рік, доки не досягне 35 років. Тобто, наступного 2019-го року вже необхідно буде мати 26 років страхового стажу, щоб вийти на пенсію, 2020-го – 27 років і так далі. Зміни відбуваються в рамках пенсійної реформи.

Якщо людина не набрала необхідного страхового стажу, закон дозволяє купити його через внески до Пенсійного фонду. Місяць страхового стажу коштує 44% від мінімальної зарплатні. За станом на 1 січня, мінімалка становить 3723 гривні, тож відповідно страховий внесок за один місяць – 1638,12 гри­вень.

Також із 1 січня для осіб, які досягли віку 65 ро­ків і мають стаж не менше як 35 років для чоловіка та 30 років для жінки, пенсія встановлюється в розмірі 40% від мінімальної заробітної плати.

3. БЕЗ ВІДБИТКІВ ПАЛЬЦІВ В УКРАЇНУ ЗАСЬ

За новими правилами, Україна вже приймає гостей. Із 1 січня 2018-го Державна прикордонна служба України запровадила фіксацію біометричних даних (відбитків пальців) іноземців та осіб без громадянства із 70 держав, зокрема і з Російської Федерації.

Як повідомляє Міністерство закордонних справ України, у пунктах пропуску фіксуватимуть біометричні дані росіян та інших іноземців, охочих приїхати до нашої країни, якщо ті не мають біометричних паспортів. Нововведення діє, щоб посилити контроль за в’їздом і виїздом іноземців та осіб без громадянства, додержанням ними правил перебування на нашій території.

Пізніше запрацює додаткова норма для росіян – вони будуть змушені заздалегідь до поїдки в Україну заповнити анкети на сайті МЗСУ.

4. «ГРОШІ ПІДУТЬ ЗА ПАЦІЄНТОМ»

ВІСІМНАДЦЯТЬ ЗМІН ВІСІМНАДЦЯТОГОНарешті після тривалих розмов і суперечок цьогоріч таки запрацює довго­очікувана медична реформа, відповідно до якої «гроші підуть за пацієнтом».

Як повідомив начальник міськуправління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК, до весни медичні заклади мають пройти процес автономізації. В першу чергу будуть реорганізуватися заклади первинної медичної допомоги з бюджетних установ у комунальні некомерційні підприємства. Тільки за цієї умови вони зможуть укласти договори з Національною службою здоров’я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з Держбюджету.

Із 1 квітня стартуватиме кампанія «Обе­ри свого лікаря», щоб укласти договір з медиком. Лікаря можна змінювати та вибирати незалежно від місця прописки. Медичні послуги розподіляться на два пакети: червоний – їх оплачуватиме сам пацієнт (наприклад, неекстрена стоматологія, звернення до лікаря без направлення, естетична медицина) та зелений – 100% оплачуватиме держава (невідкладна, первинна, паліативна допомога).

Із липня зарплата медиків залежатиме від кількості пацієнтів (їх має бути не біль­ше ніж 2000), а не від фіксованої ставки. За одного українця держава платитиме по 370 грн., а за малюків і пенсіонерів пла­титимуть більше.

Розшириться перелік ліків у рамках програми «Доступні ліки», відповідно до якої кам’янчани можуть отримати медпрепарати безкоштовно або з незначною доплатою. Крім серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми, долучаться і ліки від хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, депресивних станів і для здоров’я матері та дитини під час вагітності.

5. ЗАПРАЦЮЄ НОВА УКРАЇНСЬКА ШКОЛА

Нова українська школа, 12 років за шкільною партою замість 11-ти, «плюс» до зарплати педагогів і значні кошти на придбання необхідного обладнання для першачків – такі ноу-хау законотворці підготували для учнів та вчителів.

Відповідно до Закону «Про освіту», першачки, які підуть до школи з 1 вересня 2018-го, навчатимуться 12 років. Для них навчання поділятиметься на три рівні: початкова школа (чотири роки), базова середня освіта (п’ять років) і профільна освіта (ще три роки).

Приємний бонус чекає і на вчителів. Із 1 січня 2018 р. слід очікувати підвищення мінімальної зарплати працівникам найнижчої кваліфікаційної категорії. Також почне діяти нова система надбавок за кваліфікаційними категоріями та вислугу років.

6. КУРЦЯМ ДОВЕДЕТЬСЯ ПЛАТИТИ БІЛЬШЕ

Із нового року майже на 30% зріс акциз на тютюнові вироби. Відповідно цигарки подорожчають на 2-7 грн. залежно від марки та виробника. Втім на курців чекає ще приголомшливіша новина.

У Податковому кодексі прописали підвищення цін не на один, а одразу на сім років наперед. До 2024 року, за угодою про асоціацію з Євросоюзом, вартість акцизу зросте від 21 євро до 90 євро за тисячу сигарет. Експерти прогнозують, що до 2024 р. середня ціна на пачку цигарок становитиме близько 90 грн.

7. ЗВ’ЯЗОК, БАНДЕРОЛІ ТА СВІТЛО ПОДОРОЖЧАЛИ

• Із 1 січня розмовляти по стаціонарному телефону стане дорожче в середньому на 6 грн. На офіційному сайті «Укр­телекому» оприлюднені нові тарифи. У містах і райцентрах за простий тарифний план доведеться платити 52,62 грн. (бу­-ло 49,12 грн.), за базовий пакет – 68 грн. (62 грн.), безлімітний – 73 грн. (68 грн.).

У селах і селищах міського типу тари­фи дещо нижчі й становлять відповідно 47,62 грн. (було 41,69 грн.), 63 грн. (54,58 грн.) і майже 68 грн. (було 61,57 грн.).

• Подорожчання підготувала і «Укр­пошта», підвищивши тарифи на пересилання поштових відправлень у середньому на 16%. Відправлення посилки вагою до 1 кг обійдеться у 12 грн., важчих – у 14. Міжнародні відправлення подорожчають на третину. Із новими тарифами можна ознайомитися на офіційному сайті (ukr­poshta.ua).

• Щодо тарифів на світло, то цьогоріч пересічним споживачам можна бути спокійними. Для них ціни не підвищуватимуть, а ось юридичним особам доведеться платити більше. Як повідомили нам у прес-службі «Хмельницькобленерго», згід­но з рішенням НКРЕ, для підприємств, які споживають електроенергію понад 750 кВт, тариф збільшився на

17 коп. і становить 2,03 грн. за один кіловат. Для підприємств, що споживають до 750 кВт, тариф підвищився на 22 коп. і становить 2,62 грн. У випадку заборгованості юридичні особи змушені сплачувати пеню в розмірі 3% від суми боргу.

8. НОВІ СОЦНОРМИ НА ЕЛЕКТРИКУ

Втім неприємна новина чекає на субсидіантів. Із 1 січня їм зменшили соцнорму на електроенергію на 20 кВт. Хто не вкладатиметься в нові правила, змушений буде доплачувати кревні.

Як пояснила заступник директора департаменту соцзахисту – начальник відділу соціальних гарантій, компенсацій та у справах сім’ї Інна КОМЕНДАЦЬКА, відтепер на житлове приміщення (будинок) виділятимуть 70 кВт (було 90) на місяць на сім’ю з однієї особи і додатково 30 кВт на кожного члена сім’ї, але не більш як 190 кВт (раніше було 210 кВт). На обладнані стаціонарними електроплитами, за наявності централізованого постачання гарячої води – 110 кВт (було 130 кВт) на сім’ю і відповідно додатково по 30 кВт на кожного члена родини, але не більше як 230 кВт (було 250). На обладнані стаціонарними електроплитами, за відсутності централізованого постачання гарячої води – 130 кВт (було 150 кВт) на сім’ю і додатково 30 кВт на кожного іншого члена сім’ї, але не більше як 250 кВт (було 270). Не обладнані стаціонарними електроплитами, за наявності централізованого постачання холодної води і за відсутності централізованого постачання гарячої води та газових водонагрівальних приладів – 100 кВт (було 120 кВт) на сім’ю і додатково 30 кВт, але не більше як 220 кВт (було 240).

9. ЛІЧИЛЬНИКИ МАЮТЬ БУТИ. АЛЕ…

• Ще одним ударом по кишені споживачів може стати прийнятий Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», який запроваджує обо­в’язковий облік тепла і води. Тобто, перед­бачається обов’язкове оснащення і загальнобудинковими, і індивідуальними лічильниками всіх будівель, приєднаних до зовнішніх теплових мереж, мереж гарячого та холодного водопостачання. За лічильники, ймовірно, доведеться платити споживачам, а ось встановлювати їх мають підприємства, які надають відповідні послуги. Втім у прес-службі КП «Міськ­тепловоденергія» нам пояснили, що закон ухвалено, втім наразі немає жодних роз’яснень.

Чекають на детальні пояснення згори і у «Хмельницькгазі». Там повідомили, що нововведення має торкнутися тих споживачів, які мають лише газову плиту.

Цьогоріч споживачам можна спати спокійно, адже анонсованої пені за несвоєчасну оплату комунальних не буде. Це нововведення запрацює наступного 2019 року. Втім, щоб привчити нас вчасно сплачувати за спожите, «Хмельницьк­газзбут» у своїх платіжках увів додаткову графу «Рекомендований платіж на наступний місяць». Тому не варто лякатися, коли отримаєте платіжку із подвійною сумою.

10. А ПОСИЛКА З ІТАЛІЇ БУДЕ?

В Україні в одні руки без сплати мита можна буде отримати три міжнародні посилки із товарами на суму 150 євро кожна, четверта і наступна будуть обкладатися податком у 20%, митом у 10% і окремі категорії товарів акцизом. Але тільки з 1 січня 2019 р., адже це нововведення відтермінували на рік, пояснюючи тим, що закон викликав обурення в поштово-логістичних компаніях, які назвали закон непродуманим.

Проте, якщо ви не отримуєте посилки поштою, а перетинаєте кордон, із 1 січня без мита можна буде провезти багаж із товарами на суму до 150 євро та вагою до 50 кг.

На сьогодні через введення нових правил на кордонах утворились величезні затори, тривають акції протесту.

11. НОВІ ПРИГОДИ ЧОТИРИКОЛІСНИХ

ВІСІМНАДЦЯТЬ ЗМІН ВІСІМНАДЦЯТОГОЧимало змін 2018 р. зазнали автомобілі. Найголовніші ноу-хау оприлюднила Нацполіція на офіційному сайті.

• Знижено швидкість руху автомобілів у населених пунктах. Із початку цього ро­ку водіям доведеться дотримуватися нового швидкісного режиму 50 км/год., раніше дозволялося 60 км/год.

• Ще одним «приємним» бонусом для водіїв стане фотофіксація порушень правил дорожнього руху. Любителі порушити ПДР будуть отримувати «листи щастя» з проханням оплатити подорож із порушеннями. Камери фіксуватимуть порушення напрямку руху, виїзд на зустрічну смугу і смугу громадського транспорту.

• Також внесені зміни до порядку видачі посвідчень водія. Перше, тимчасове, видаватиметься на 2 роки. Якщо за цей час водій скоїв не більше як 2 правопорушення, то йому видадуть постійні права на 30 років. Якщо ж на його рахунку більше ніж два правопорушення, то в такому разі доведеться повторно навчатися і складати іспит.

• Любителям швидкої їзди доведеться добряче розкошелитися, адже штрафи обіцяють бути з багатьма нулями. І хо­ча саме ці зміни відправили на доопрацювання, все ж закцентуємо увагу на найголовніших пропозиціях.

Перевищення максимально дозволеної швидкості «коштувало» 510 грн., планується – 3400 грн. За залишення місця ДТП до прибуття поліції та медиків доведеться заплатити 3400 грн. і втратити пра­ва на півроку.

За керування автомобілем без прав штраф сягатиме 10 200 грн., а особи, які позбавлені права керування і порушили закон, сплачуватимуть 20 тис. 400 грн. За водіння у нетверезому або наркотичному стані буде жорстоке покарання з позбавленням волі на строк до 3-х років і права керування транспортним засобом – від 3-х до 5-ти років.

• Електрокари стануть доступнішими для громадян України завдяки змінам до Податкового кодексу. Тепер при ввезенні їх в Україну не потрібно буде сплачувати податок на додану вартість і акциз. Ця постанова діятиме лише один рік. «Податкові знижки» торкнуться виключно автомобілів на «батарейках» як новеньких із автосалону, так і тих, що були у вжитку.

• Також із нового року почали діяти знижені ставки мита на «євробляхи». Розмір мита буде залежати від країни походження автомобіля. Тобто, якщо автомобіль виготовлений у Німеччині, й ви його купуєте там, то відповідна знижка діятиме, а якщо авто із США, і ви його купуєте десь у Європі, відповідна знижка не надаватиметься.

12. СОРТУВАННЯ СМІТТЯ ПО-НОВОМУ

ВІСІМНАДЦЯТЬ ЗМІН ВІСІМНАДЦЯТОГОІз 1 січня нас зобов’язали сортувати сміття за типами матеріалів: органіка, метал, скло, пластик і папір. Хоча нововведення й прийняли, навіть прописали штрафи за порушення, втім до його втілення не підготувалися.

– На сьогодні жодне місто України, включаючи і Кам’янець-Подільський, не готове до цього закону, – вважає заступник міського голови Сергій Бабій. – Досить важко навчити людей сортувати сміття вдома у три сміттєві пакети і розподіляти по відповідних баках. Ми думаємо, як це втілити, плануємо наносити на смітники, які вже є, відповідні знаки для розподілення відходів. Але не факт, що ця система буде працювати. Добре, що закон почав запроваджуватися в Україні, адже міста почнуть шукати оптимальні шляхи вирішення проблеми зі сміттям. Нині в Кам’янці-Подільському є одна сортувальна лінія та цех для сортування сміття.

13. ЖИТТЯ В ЄВРОПЕЙСЬКОМУ ШОКОЛАДІ

Із 1 січня почали діяти й нові вимоги до виробів з какао та шоколаду, покликані забезпечити дотримання європейських стандартів із безпеки та якості продуктів харчування. Відповідно до них, шоколадом вважається продукт, що має не менше як 35% від загальної кількості какао-­продуктів. У молочному шоколаді має бути понад 25% какао-продуктів і не менше ніж 14% молочних продуктів, а у білому – не менше як 20% та понад 14% відповідно. Крім цього, у шоколадних цукерках із начинкою має бути не менше ніж 25% шоколаду. Якщо продукт не відповідає зазначеним вимогам, він не може називатися шоколадом.

14. ПОРУШЕННЯ ТРУДОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА ВЛЕТИТЬ У ТИСЯЧІ

Підвищення мінімальної зарплатні потягнуло за собою і нові штрафи за порушення трудового законодавства юридичними та фізичними особами-підприємцями.

111 690 грн. – за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору.

37 230 грн. – за неоплату роботи в нічний час, роботу у вихідний або святковий день, понадурочну роботу.

11 169 грн. – за затримки у виплатах зарплати.

372 300 грн. – за недопуск до проведення перевірки органами Держпраці.

У новому Трудовому кодексі, прийнятому поки що в першому читанні, прописана приємна графа, що стосується всіх працівників: оплачувану відпустку збільшено на 4 дні, тобто до 28 днів. Основна частина відпочинку повинна тривати не менше як два тижні. Додаткові два тижні відпустки мають право отримати батьки новонароджених. Така ж норма передбачена і для усиновлювачів.

15. КОРІВ ХОЧУТЬ ОБ’ЄДНАТИ

Керманичі держави дали селянам час, дозволивши ще півроку здавати молоко на переробку.

Зміни до ДСТУ, які прописані в Угоді про асоціацію з ЄС та стосуються сировини молока, перенесли з 1 січня на 1 липня цього року. Згідно з нововведеннями, селяни вже не матимуть права продавати продукцію молокопереробникам. У свою чергу молокозаводам треба буде його купувати лише у спеціалізованих фермерських господарствах.

Що це означає для споживачів? На полицях наших магазинів залишаться три сорти молока: екстра-класу, вищого і першого. А людям, які тримають удома корів, потрібно буде обирати: об’єднуватись у кооперативи, або створювати молочні сімейні міні-ферми й працювати там за новими стандартами.

16. ЗАПУСТИЛИ МОНЕТИЗАЦІЮ СУБСИДІЙ

Із 1 січня в Україні офіційно стартував І етап монетизації субсидій, щоправда, на рівні підприємств-надавачів послуг. На офіційному сайті Мінфіну йдеться, що монетизація субсидій передбачає низку нововведень у розрахунках за субсидіями: розрахунок прямо з казначейства без будь-яких протоколів; чіткі терміни проведення розрахунків за субсидіями (до 24 числа); самостійний вибір виконавцями послуг постачальника енергоносіїв і розрахунок «живими» коштами від субсидій; прозоре нарахування субсидій за фактичні обсяги споживання послуг.

Наступні етапи – підготовка системи до здійснення монетизації субсидій на рівні домогосподарств (створення необхідної інфраструктури, створення єдиного реєстру і бази даних субсидіантів та їхня верифікація тощо) і власне монетизація субсидій на рівні домогосподарств. Утім дата їх запуску ще не відома.

17. НЕ СПЛАТИВ АЛІМЕНТІВ, ЗАБУДЬ ПРО ПОЛЮВАННЯ

Президент Петро Порошенко підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів».

Документ спрямований на забезпечення належного виконання рішень щодо стягнення аліментів. Відтак запроваджено нові засоби примусового виконання рішень щодо боржників, які мають заборгованість зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців. Зокрема, Законом встановлюється тимчасове обмеження таких осіб у праві: виїзду за межі України, керуванні транспортними засобами, користуванні вогнепальною мисливською, пневматичною зброєю, полюванні.

Крім того, передбачено новий вид адміністративного стягнення – суспільно корисні роботи, які полягають у виконанні особою, котра вчинила адміністративне правопорушення, оплатних робіт, вид яких визначає відповідний орган місцевого самоврядування.

18. ЯПОНІЯ ТА ЕМІРАТИ СТАЛИ БЛИЖЧИМИ

Із 1 січня ми отримали ще більше можливостей для закордонних поїздок. Зокрема, Японія спростила візові вимоги для українців. Тепер термін дії японської візи для українців подовжено з трьох до п’яти років. Крім того, Японія розширить коло тих, хто може подавати документи на багаторазові візи для коротких ділових, культурних і наукових поїздок.

Забути про візи тепер можуть ті, хто їде до Об’єднаних Арабських Еміратів. Із 1 січня подорожувати в ОАЕ можна без віз до 30 днів лише з біометричним паспортом.

Ігор КИРИЛЮК, Галина МИХАЛЬСЬКА, Любов ПАЛЬЧИКІВСЬКА.