Четвер, 18 Квітня 2024 р.
2 Лютого 2018

НЕ ЛЯКАЄ ШТРАФ – НАЛЯКАЄ ШТРАФМАЙДАНЧИК

Дивну ситуацію, коли всі водії та поліція знають, де не можна паркуватися, проте щодня під забороненими знаками у центрі міста стоять залізні коні, здається, допоможе «розрулити» парламент.

Верховна Рада ухвалила 21 грудня 2017 р. проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи паркування транспортних засобів».

Якщо Петро Олексійович поставить підпис, то любителям безкоштовно постояти у невизначених для паркуваннях місцях із другої половини 2018 року буде непереливки.

Зокрема, закон дозволяє поліції здійснити евакуацію автомобіля за неправильне паркування. Повернення затриманого транспортного засобу відбуватиметься після сплати штрафу і вартості послуги з його транспортування та зберігання.

ДО ПОРУШНИКІВ – ІЗ ЛОЯЛЬНІСТЮ, ІНОДІ – З ПРОТОКОЛОМ…

НЕ ЛЯКАЄ ШТРАФ - НАЛЯКАЄ ШТРАФМАЙДАНЧИКМожна говорити, що головна проблема паркування полягає у нестачі паркувальних місць. Але не потрібно забувати і про культуру водіїв, які знахабніло залишають авто в місцях, не визначених для паркування, за декілька метрів від свого «омріяного» магазину чи супермаркету. «Хай спочатку «нармальні» парковки зроблять, тоді буду паркуватись», «Усі так паркуються, а я що дурний і буду платити за парковку?», «Припаркуюся так, щоб мою машину було видно» – ось і вся їхня мотивація.

Безперечно, переважно від ефективності роботи поліції, яка слідкує за дотриманням правил ПДР, залежить ситуація з паркуванням.

– У нас є штрафмайданчик, який належить Хмельницькій філії ДП «Інформ-Ресурси» МВС України, – зазначила інспектор сектору мо­ніторингу Кам’янець-По­діль­ського міського відділу поліції Руслана МАРЧУК. – Але ми зав­жди намагаємося діяти лояльно щодо наших автомобілістів і спочатку робити попередження. За 2017 рік евакуатор жодного разу не забирав автомобіль порушників паркування на штрафмайданчик, але застосовувався під час дорожньо-транспортних пригод та до правопорушників, які керували транспортним засобом у нетверезому стані.

Врешті, все залежить від людини. Бувають випадки, коли робиш автомобілісту зауваження, і він адекватно розуміє ситуацію та забирає свій автомобіль. Але є люди, які провокують конфлікти, кажуть: «А чому це одним можна, а мені ні!». У такому разі ми вдаємося до радикальних методів і складаємо протокол.

А ТИМ ЧАСОМ У МІСЬКІЙ РАДІ

– Ми працюємо над системою паркування в місті, вже визначено території, де будуть створені нові парковки, – зазначає директор департаменту ЖКГ Олександр БАБЧИНСЬКИЙ. – Зелена зона проспекту Грушевського, зокрема в районі магазину «Школярик», і зелена зона вулиць Пушкінської та Данила Галицького є в пріоритеті облаштування паркувальних майданчиків у місті. Саме ці території будуть взяті за основу подальшої розбудови паркувальних місць. Нині в нас функціонують

4 платні стоянки для паркування автомобілів, усі інші місця, де правилами дорожнього руху не заборонено паркувати автомобілі, є безкоштовними.

– На сьогодні в Кам’янці одна година перебування на платному паркувальному майданчику коштує 4 гривні, – заявляє один з операторів парковки. – Коли почала підвищуватися мінімалка, податки, то стався так званий колапс, усе подорожчало вдвічі, у нас почали менше паркуватися. Але ціну за паркування ми не маємо права підвищувати, бо це прерогатива сесії міської ради. Парковки у центрі міста мають бути платними, адже це надходження коштів до бюджету, нові робочі місця та порядок на дорогах. Адже на проспекті Грушевського, біля Центрального ринку, неможливо проїхати, машини у два ряди. На жаль, і поліція не може владнати цієї ситуації. Можна ж встановити фотофіксацію на дорогах і почати знімати порушників.

Власну думку мають і водії, які бачать свої шляхи вирішення проблеми з паркуванням.

– Праву смугу проспекту Грушевського можна зробити платним місцем для паркувань, – вважає водій із багаторічним стажем Сергій. – Якщо кілометр дороги розділити на паркувальні смуги за стандартами 4,5 метра в довжину і 2,5 у ширину, то вийде 225 паркувальних місць. Можливо, пора подумати і про підземні паркінги. Хоча в нас і доріг гідних немає…

Ігор КИРИЛЮК.