П'ятница, 29 Березня 2024 р.
9 Лютого 2018

НЕ БУДЕ ПОКАЗНИКІВ – НЕ БУДЕ СУБСИДІЇ

НЕ БУДЕ ПОКАЗНИКІВ - НЕ БУДЕ СУБСИДІЇІз 2018 р. в Україні стартувало реформування системи розрахунків за субсидіями – монетизація. Першим її етапом стає монетизація субсидій на рівні підприємств-надавачів послуг. Одним із нововведень у розрахунках за субсидіями в рамках цього процесу стане перерахування кош­тів субвенції на пільги та субсидії в межах фактичних обсягів споживання послуг, що замінить систему нарахування за соціальними нормами.

Таким чином Уряд планує забезпечити прозоре нарахування субсидій. Утім для споживачів цей спосіб може обернутися ймовірністю втратити державні кошти, що надходять для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

19 січня набрав чинності Наказ Міністерства фінансів від 4 січня 2018 р. №1 про порядок проведення органами казначейства розрахунків і фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів із виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій із Державного бюджету.

Відповідний наказ Мінфіну затверджує форми реєстрів обсягів спожитих пільговою категорією населення пільг і субсидій на оплату енергоно­сіїв та наданих житлово-комунальних послуг. Це означає, що всі підприємства житлово-комунального господарства для отримання субвенції з Держбюджету на надання пільг і житлових субсидій населенню мають заповнювати ці реєстри.

Дані до вказаних реєстрів заносяться виключно за фактом споживання послуг підприємства одержувачами пільг і субсидій. І якщо на момент їх формування (на 1 число місяця, що настає за звітним) у підприємства відсутня інформація про обсяг споживання послуг, у реєстрі воно звітує про нульове споживання. У такому разі пільги і субсидії вважаються невикористаними і не будуть профінансовані споживачам послуг.

Аби такого не сталося, користувачам пільг і субсидій необхідно обо­в’язково до 28 числа кожного місяця прозвітувати підприємству про обсяг спожитих послуг, тобто передати показники всіх лічильників.

Дотримання цієї умови забезпечить коректне формування реєстрів обсягів послуг, спожитих пільговою категорією населення, а споживачам – зарахування пільг і субсидій на особові рахунки.

Прес-служба КП «Міськтепловоденергія».