Середа, 24 Квітня 2024 р.
2 Березня 2018

95 ВІДЗНАЧАЄМО, СОТНЮ ЧЕКАЄМО

95 ВІДЗНАЧАЄМО, СОТНЮ ЧЕКАЄМО7 березня Кам’янеччина відзначатиме солідну дату – 95 років від дня заснування Кам’янець-Подільського району. Вік, за людськими мірками, – поважний. Багато чого зроблено і пройдено, але, незважаючи на роки, як і жінка навесні, наш аграрний район щороку розквітає, починає буяти новими яскравими фарбами і, звісно, розпочинає ремонти. Хоча й не все вдається, не на все вистачає коштів, але намагається тягнути лямку із високо піднятою головою. Як справжня господиня, ще з 1923 р. укомплектовує, старанно перетасовує, аби все було на своїх місцях і до ладу. Саме тому 95-ліття ми зустрічаємо на шляху змін у круговерті децентралізації.

Утворено нинішній Кам’янець-По­дільський район 7 березня 1923 р. як

Довжоцький із центром у селі Довжок. 1928 р. він поглинув Жванецький і частину Маківського й став Кам’янець-По­діль­ським із центром у місті Кам’янець-По­дільський. Уже 1934 р. «поживився» і частиною Староушицького. Проте того ж року, 25 грудня, Кам’янець-Подільський район ліквідували, а його територію підпорядкували Кам’янець-Подільській міській раді. 28 червня 1939-го відновили Довжоцький район із центром у селі Довжок. За декілька років історія повторилася, і 10 липня 1944 р. Довжоцький район став Кам’янець-Подільським із центром у місті Кам’янець-Подільський. Якщо з назвою i центром район остаточно визначився, то його нинiшня територiя формувалася ще протягом 21 року. Вiдчутне вливання вiд­булося 23 вересня 1959 р., коли в Українi вирiшили укрупнити райони. У зв’язку з цим, було лiквiдовано Орининський i Староушицький райони i по частинi кожного з них включено до Кам’янець-Подiльського. Ще одне невелике укрупнення вiдбулося 7 сiчня 1963 р. Остаточно сучасну те­ри­торiю Кам’янець-Подiльського району було сформовано Указом Президiї Верхов­ної Ради УРСР вiд 4 сiчня 1965 р.

Внутрішні зміни відбуваються і сьогодні. Замість 42 сільських рад і однієї селищної, які діяли ще до 2015 р., нині маємо лише 16 (Довжоцька, Завальська, Заліська, Зіньковецька, Кадиївська, Ка­м’янська, Княжпільська, Кульчієвецька, Орининська, Пановецька, Під­пи­лип’ян­ська, Приворотська, Рихтівська, Слобідсько-Рихтівська, Чабанівська, Шустовецька) і шість ОТГ (Гуменецька, Колибаївська, Китайгородська, Слобідсько-Кульчієвецька, Жванецька, Староушицька). Проживають у районі майже 65 тисяч осіб.

У ПОЛІ ТА В СТОДОЛІ

Нашим полям і золотій пшеничці на них, яскравим соняхам і густому ріпаку дивуються не лише туристи, але й пересічні селяни. Від цієї краси аж світ стає милішим, а ще більше радієш від того, що поля обробляються, люди отримують кошти за паї. Площа сільськогосподарських угідь по району становить понад 103 тис.га. Майже 50% у структурі посівних площ займають зернові культури (пшениця, ячмінь, жито, овес).

Обробляють землю 112 агроформувань різних форм власності. Орендують площі 12 інвесторів, зокрема: філії «Кам’янець-­Подільська» та «Мрія» ТОВ СП «Нібулон», ТОВ «Промінь Поділ­ля», ТОВ «Промінь Галичина», ПП «Аграрна компанія – 2004», ТОВ «Баркософт Агро – 3», СТОВ АФ «Україна», ПП «Кочубіївське», ФГ «Сливка», ФГ «Слолан», ФГ «Ситний Двір – 2004».

Загалом одними з найкращих місцевих агроформувань району за всіма виробничими показниками, за оснащеністю сільськогосподарською технікою є СТОВ «Гарант», ФГ «Колос Агро», ТОВ ВКФ «Агро Еко ХХІ», СТОВ ВФ «Гуменецьке», ТОВ «МаксФарм».

За територією наш район є одним із найбільших в Україні. Сьогодні тут працюють 250 підприємств, установ і організацій, із яких 56 – бюджетні установи. Також своє місце під економічним сонцем знайшли й підприємці. Таким чином, в економіці району зайнято 7780 працівників і 1650 підприємців.

В економіці району промисловість – одна із найважливіших галузей.

На базі місцевих мінеральних ресурсів значного розвитку досягла промисловість будівельних матеріалів. Основними пред­ставниками цієї галузі є ПАТ «Подільський цемент», ТОВ «Подільська будівельна індустрія», ТОВ «Будцемрем», ТОВ «Промтех­транс». У сфері будівництва ус­пішно працюють Кам’янець-Подільська міжгосподарська пересувна шляхово-будівельна колона, ТОВ «Електротерм», ПТ «Мир», ТОВ «Газбудсервіс», ПП ВКФ «Будіндустрія», ВК «Спецрембуд», ПП «Віват Ресурс», ТОВ «Подільська будівельна індуст­рія», ТОВ «Парус-буд-2010».

ГОСПОДИНЯ ГАЗДУЄ

95 ВІДЗНАЧАЄМО, СОТНЮ ЧЕКАЄМОНе лише працювати, а й відпочивати ми вміємо. Як свята сіл зустрічати – то родиною, з друзями, музиками, головне – щоб весело було всім; як колядувати і щедрувати – то найщиріше, найголосніше, наймелодійніше. Вмі­ємо ми і співати та на різних інс­т­рументах грати. В нашому районі понад десяток народних і зраз­кових колективів, працюють 74 сільські заклади культури.

А як накриємо столи… Кам’янеччина ж бо готувати вміє. Чого лише варті наші подільські лежні, крученики, ковбаски, начинки, капусняки, мочанки.

Гостинністю і туристичним потенціалом можемо втерти носа провідним українським рестораторам та закладам туризму. Перехоплюють дух і в місцевих, і в туристів наші врубловецькі, гринчуцькі, цвікловецькі, сокільські, великослобідські, збручанські краєвиди.

Маємо і де зустрічати гостей. Адже успішно працюють 32 садиби, 3 заклади санаторного типу: санаторій «Дністровська чайка», дитячий обласний санаторій «Дністер», оздоровчий комплекс «Лісова пісня», 2 бази відпочинку: в Старій Ушиці «Туристичний притулок», у с.Колибаївка «Кльова рибалка», 4 заклади готельно-ресторанного типу: комплекс «Ксенія» в с.Врублівці, «Дністровська рі­в’єра», «Дністер», «Дві ріки» в с.Велика Слобідка.

ОСВІТА ПІД ОПІКОЮ

Як і кожна мати, наша героїня думає про діток. Як звичайні вчителі, так і директори та батьки – усі дбають про освітній процес. Побілені класи, яскраві ігрові кімнати в дитячих садочках, сучасна техніка – око радіє від дбайливо облаштованих багатьох навчальних закладів району. Втім руки опускаються від мізерної кількості дітей у більшості шкіл. Правда, маємо і на кого рів­нятися, серед найкращих і найбільш наповнених учнями навчальні заклади на Довжку, в Оринині, Слобідці-Рихтівській, Мукші Китайгородській, Жванці тощо. Маємо і свого лідера – першу опорну школу району в Гуменцях. Хоча за кількістю діток вона не перша, але за забезпеченням і новаторством – безсумнівний лідер.

А подивіться лише на наших спортсменів. Статистика перемог вражає. Торік вони взяли участь у 65 обласних чемпіонатах, на яких завоювали 69 при­зових місць (із них 29 – перші). У складі збірних області 52 спортсмени району взяли участь у 12 всеукраїнських змаганнях, а чоти­-ри спортсмени у складі збір­них України – у п’яти міжнародних. Провідними видами спорту залишаються футбол, футзал, волейбол, тхеквондо, пауерліф­тинг, настільний теніс.

Попри все 95-ту річницю району святкувати не соромно, адже маємо що показати. Щоправда, багато чого є і побажати. Насамперед – аби села забули про болото, а працьовиті селяни ходили охайними вуличками та їздили якісними трасами. Мали роботу і гідні заробітки, аби не виїжджали за кордон і не залишали батьків на старість сиротами. Хочеться, аби й діти заро­бітчан на свята замовляли солодощі й іграшки, а не «щоб мама і тато повернулися до України». Не червоніти через сміття в лісах, на узбіччях доріг і не гидуватися горами відходів у наших річках, а переробляти все на міні-заводах. Щоб величчю і красою Ка­м’янеччини милувалися мільйони туристів, вивчали нашу самобутню культуру, якою ми всі пишаємося.