Четвер, 25 Квітня 2024 р.
2 Березня 2018

ЩО ЧЕКАТИМЕ УКРАЇНУ 2018 РОКУ?

Юрій РоманенкоКанат, який не витримує тих всіх негараздів, що спіткають Україну ось уже 27-й рік поспіль, і навряд чи витримає, якщо Україна залишить соціально-політичні установки, котрими керується сьогодні. Скорочення робочих місць, еміграція, демографічна криза, провальні та неефективні реформи, застій в економіці… Такими термінами 21 лютого у Хмельницькому представники Аналітичного центру «Український інститут майбутнього» (UIF) характеризували політичне, економічне, со­ціальне життя українців, виклавши це все в прогнозі під назвою «Виклики та можливості».

«Виклики та можливості» – це результати висновків експертів центру стосовно майбутнього процесів у сфері міжнародної і внутрішньої політики, національної безпеки й оборони, економіки, судової та правоохоронної системи, що досліджується на основі загальних тенденцій розвитку цих галузей. Мета таких прогнозів полягає в налагодженні та розширенні планування розвитку країни, розробці різних моделей розвитку й успішної стратегії на 10-15 років.

УКРАЇНА БЕЗ УКРАЇНЦІВ?

Один із найголовніших показників, із наслідками якого вже зіткнулися, – це демографічна криза. Експерти зазначили, що Україна ще ніколи в своїй історії не переживала такої демографічної кризи. Тенденція почала розгортатися ще з 1992 року, і нині, за результатами дослідження, в Україні проживають близько 36 мільйонів осіб. Населення зменшуватиметься і в май­бутньому. До 2050 року українців може залишитися близько 20-28 мільйонів, адже, за офіційними показниками, ми щороку «скорочуємося» на 0,4%. І не виключено, що цей відсоток буде збільшуватися.

Однією з основних інновацій 2018 року в Україні стане боротьба за людський капітал. Ця тенденція вже розпочалася по всьому світу. Навіть не здогадуючись, уже в більшості випадків у соцмережах ви спілкуєтеся з ботами, які переписуються з вами за своїми алгоритмами. На носі вже штучний інтелект, який у пер­шу чергу почне замінювати во­діїв таксі, далекобійників, офісних працівників та юристів. Тому дослідники зазначають, що варто готуватися до перерозподілу робочої сили, адже боротьба за людський капітал починає набирати обертів. Людям потрібно завжди вдосконалюватися, змінювати професії та шукати інноваційні ринки, де буде затребувана людина, а не робот.

Міграційна криза – одна з найболючіших тем. Як зазначають дослідники-прогнозисти, на сьогодні європейські країни розуміють, що українська робоча сила невибаглива, досить швидко інтегрується, асимілюється в системи різних європейських країн, на відміну від сирійців і біженців з інших країн третього світу. Звичайно, щоб призупинити або зменшити рівень «міграції наших мізків» до Польщі, Німеччини, потрібно збільшувати рівень мінімальних доходів українців. Яким він повинен бути, дуже просто прорахувати. Потрібно взяти польську мінімалку, яку заробляють там українці, й відмінусувати 200 євро, які йдуть їм на житло та їжу. На думку експертів, ця сума має складати 500-600 євро на місяць.

США НА ДОНБАСІ ТА ВИБОРИ В УКРАЇНІ

Спрогнозували і ситуацію на Донбасі. Дослідники зауважили, що через світові кризові процеси США може взяти курс на жорсткішу політику стосовно Росії, а питання Донбасу може принести свої перші здобутки у вигляді мирного врегулювання. Експерти очікують миротворчої операції в другій половині 2018 року, мета якої – стабілізувати регіони Донецької та Луганської областей. Також зменшення агресії з боку Росії може бути викликане двома іншими подіями: виборами Президента та проведенням чемпіонату світу з футболу.

Внутрішня політика України 2018 року й справді буде «гарячою картоплею», яку може вже не спіймати 2019 рік. Прогнозисти заявляють, що на носі парламентські та президентські вибори. Провідні партії, які вирують у політичному «гнізді» під назвою Україна, розпочнуть активну політичну діяльність, розгортання штабів, створення партійних коаліцій. Потрібно готуватися до того, що країна отримає зменшену підтримку від західних донорів, адже з розгортанням виборчих перегонів різко пригальмується система реформування в країні.

Експерти не дають хороших прогнозів і на економічне становище. На їхню думку, українцям потрібно готуватися до того, що гривня впаде, і курс складатиме до 30 грн. за долар. Також не варто забувати про інфляцію, з наслідками якої виникатимуть серйозні проблеми. Прогнозується ж інфляція на рівні 11%. Також у 2018-2019 роках Україну чекатиме ще один сюрприз – виплата боргів, які становлять ні багато ні мало – 8 мільярдів доларів. Не слід забувати про реформи, адже 2018 року потрібно очікувати на реалізацію важливих для країни змін, які були ухвалені ще 2017-го. Освітня реформа важлива в тому плані, що до 1 вересня має бути перепідготовлено близько 22 тисячі вчителів початкової школи. У судовій реформі відбудеться справжнє переформатування, зміна кількості окружних судів і кваліфікаційне оцінювання суддів.

– 2018 рік потрібно називати перехідним, – зазначив співзаснов­ник «Українського інституту майбутнього» Юрій РОМАНЕНКО. – Спостерігаючи за реаліями сьогодення, потрібно стверджувати, що по-справжньому важким і кризовим буде 2019 рік. Вибори Президента і парламенту, ризики дефолту та великі борги накладуть відбиток на політичну ситуацію в країні. Такий перехід буде означати, що політичні гравці мобілізують свій ресурсний потенціал на 2019-й, тому уникатимуть кризових станів 2018 року.

Детальніша інформація прогнозування «Виклики та можливості» розміщена на сайті аналітичного центру «Український інститут майбутнього».

Ігор КИРИЛЮК.