П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
2 Березня 2018

ЯК РЕСТАВРУВАЛИ ГОНЧАРСЬКУ БАШТУ

На високому скелястому березі р.Смотрич, на тлі мальовничого ландшафту Старого міста височить башта Гончарська. Саме з цієї пам’ятки починається знайомство з минулим давнього Кам’янця. Башта є одним із перших об’єктів фортифікації, який зустрічає гостей міста на традиційному туристичному маршруті. Нещодавно там завершилися реставраційні роботи.

ЯК РЕСТАВРУВАЛИ ГОНЧАРСЬКУ БАШТУІсторичне минуле башти сягає кінця XVI ст. Споруджена вона 1583 р. на кошти цеху гон­чарів. Найбільш значна реконструкція башти відбулася у

XVIII ст. Тоді вона мала п’ять ярусів і високий дах зі спостережним майданчиком. Для посилення оборонних функцій верхнє її муроване завершен­-ня із зовнішнього боку було зрізане з метою рикошетування чавунних ядер. Цей архітектурно-будівельний прийом запозичений із Західної Європи, де він був впроваджений відомим гравером Альбрехтом Дюрером. Упродовж XIX ст. споруда не експлуатувалася, що призвело до її часткової руйнації, а після закінчення Другої світової війни вона перебувала в аварійному стані. Лише в 1960-х рр. у ході формування реєстру пам’яток архітектури Кам’янця-Подільського було вирішено провести реставрацію. Тоді роботами займалося Республіканське спеціальне науково-реставраційне виробниче управління в м.Київ. 1962 р. науково-дослідним проектним сектором управління бу­ло розроблено проект консервації пам’ятки, автором якого є архітектор Валентина Шевченко. 1963 р. Гончарську башту відреставровано і відтворено її первісне завершення.

Із часу останніх реставраційно-ремонтних робіт минуло понад 50 років. У попередні роки дах башти перебував в аварійному стані, й пам’ятка потребувала проведення невідкладних протиаварійних ремонтно-реставраційних робіт. НІАЗ «Кам’янець» як балансоутримувач переконав Міністерство культури України в необхідності виділення фінансування на реставра­-цію пам’ятки. Зрештою 2017 р.

ЯК РЕСТАВРУВАЛИ ГОНЧАРСЬКУ БАШТУз Держбюджету виділено кошти обсягом 1 млн. 191,9 тис.грн. Державна архітектурно-будівельна інспекція видала доз­віл на виконання реставраційно-ремонтних робіт. Розробником проектно-кошторисної документації на виконання протиаварійних реставраційноремонтних робіт був колектив ПП «Проект Менас». Проект підготовлено на основі досліджень архітектора Валентини Шевчен­ко, виконаних для консервації пам’ятки, які не втратили актуальності й сьогодні.

Технологічно складним був шлях реставрації Гончарської башти. Підрядні роботи виконували працівники МПП «Гермес-С». Завдяки п’ятнадцятирічному досвіду роботи, наявній інженерній базі та квалі­-

фі­кованому персоналу під­при­ємст­ва, роботи виконувалися швидко та якісно. Наявність власного транспорту забезпе­чила опе­ративну ЯК РЕСТАВРУВАЛИ ГОНЧАРСЬКУ БАШТУдоставку бу­дівельних матеріалів, а виконання висотних робіт, які про­вела команда промислових аль­піністів, значно заощадило час і кошти. 

Окремо хочеться відзначити високий рівень фахівців, які зробили значний внесок у відродження пам’ятки: Ярослав Цибулька, Георгій Федоренко, Артем Лазаренко, Ярослав Шаф­ранський, Андрій Биков.

Було виконано роботи із відновлення попереднього мурування на аварійних ділянках кам’яних стін башти, бійниць і коронки, влаштовано дерев’яне перекриття верхнього ярусу, виготовлено та змонтовано автентичні двері з окуттям. Повністю замінено старі аварійні конструкції даху: балки, крокви, лати, мауерлати, гонтове покриття, світловий ліхтар, критий конусним завершенням із металевим флюгером.

Сьогодні, як і колись, над кань­йоном гордо підноситься перлина архітектури XVI сто­ліття – Гончарська башта, увінчана металевим флюгером, який майорить при кожному подиху вітру.

Яна ТАМАЙЧУК, архітектор НІАЗу «Кам’янець».