Субота, 27 Квітня 2024 р.
8 Березня 2018

ОБЕРИ СОБІ ЛІКАРЯ!

Інна КлимУ січні 2018 р. стартувала медична реформа. Першими зміни відчує первинна ланка медичної допомоги, тобто сімейні лікарі, терапевти та педіатри.

Також у рамках реформи з 1 квітня розпочинається кампанія підписання декларації, згідно з якою кожен кам’янчанин має обрати свого лікаря.

Про впровадження реформи в нашому місті «Подолянину» розповіла головний лікар «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Інна КЛИМ:

– Уже другий рік Центр ПМСД проводить підготовку до впровадження медичної реформи. За кош­ти місцевого бюджету придбано ком­п’ютерні комплекси для всіх амбулаторій, а також підключено Інтернет. Наразі персонал проходить навчання, тривають перемовини із представниками медичних інформаційних систем щодо подальшого впровадження системи.

Із 1 квітня розпочинається підписання декларацій зі своїми лікарями. Як це зробити?

КРОК ПЕРШИЙ – ВИЗНАЧИТИСЯ З ЛІКАРЕМ

Це може бути лікар, якого ви давно знаєте і задоволені його послугами. Якщо ж такого по­-

ки не знайшли, поцікавтеся у родичів, сусідів, друзів, колег. Можна просто звернутися в найближчу амбулаторію і познайомитися з лікарями. Пам’ятайте, що тепер пацієнт не мусить звертатися до медиків «строго за пропискою», а може обрати лікаря, який працює біля дому, роботи тощо.

КРОК ДРУГИЙ – ПІДПИСАТИ ДЕКЛАРАЦІЮ

Декларація підписується безстроково, тобто вам не потріб­но буде перепідписувати її що­року. Але якщо ви вирішите укласти угоду з іншим лікарем, то зможете зробити це в будь-який час.

Документи, які знадобляться для підписання угоди з лікарем, – ваш паспорт та ідентифікацій­-ний номер. Якщо ж підписуєте декларацію з педіатром (чи сімейним лікарем, який буде обслуговувати вашу дитину), то також потрібні свідоцтво про народження дитини та документи (паспорт і код) обох його батьків або опі­кунів.

Ви можете звернутися до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, щойно відчуєте необхідність в обстеженні чи лікуванні, й тоді підписати декларацію про вибір.

КРОК ТРЕТІЙ – ЗВЕРТАТИСЯ ПРИ ПЕРШІЙ НЕОБХІДНОСТІ

Ви зможете звертатися до вашого лікаря з будь-якими питаннями, пов’язаними зі здоров’ям. Як свідчить світовий досвід, більшість проблем зі здоров’ям можуть бути вирішені на рівні первинної ланки, особливо у разі своєчасного звернення. Крім безпосереднього обстеження і лікування, лікарі первинної ланки, в разі необхідності, також будуть видавати направлення до вузькопрофільних спеціалістів, виписувати рецепти, в т.ч. за програмою «Доступні ліки», та будь-які медичні довідки. Тож із цих міркувань краще обирати лікаря, який практикує поруч із вами, що скоротить витрати часу на дорогу.

Головний обов’язок лікаря первинної медичної допомоги – вчасно запобігти або виявити захворювання на ранній стадії. В амбулаторіях сімейної медицини Центру первинної медико-санітарної допомоги працюють 34 сімейні лікарі, 19 терапевтів, 12 педіатрів.


Переглянути фото та данні лікаря можете у нашій фотогалереї 

Амбулаторія загальної практики сімейної медицини №5, вул.Тімірязєва, 38, 9.00-16.45. Тел.: 2-20-53.

Шуханов Микола Макарович



Сімейний лікар. Прийом: 9.00-12.00.

Категорія – вища. Стаж – 36 років