Четвер, 25 Квітня 2024 р.
16 Березня 2018

ЗАКОН, ЯКИЙ ТОЧНО Б УСІХ ПОХОВАВ

Днями всю Україну сколихнули тлумачення ЗМІ змін до кримінального судочинства, так звані «правки Лозового», згідно з якими, починаючи з 15 березня, українці нібито не зможуть вільно поховати рідних. Адже правками передбачено проведення експертизи, яку має призначити суд. Процес може розтягнутися на декілька діб, і ніхто не пояснює, де і як згорьованим родичам тримати тіло.

– Навіщо так принижувати простих людей? Українська влада ви­рішила познущатися не тільки над живими українцями, а й над померлими, – обурювався наш читач Олександр Миколайович під час дзвінка до редакції. – Тепер спокійно померти не дадуть. Такі процедури призведуть до того, що будемо ставати в чергу і до моргу…

Відверто кажучи, розібратися в ситуації нелегко. Інформація з офіційних джерел суперечлива. Наприклад, сам автор правок – нардеп Андрій ЛОЗОВИЙ – стверджує, що жодна правка не стосується термінів поховання людей. Підтверджують його думку і де­які юристи, які зазначають, що обов’язкова судмедекспертиза призначатиметься лише у випадках насильницької смерті.

А ось який коментар нам надали в поліції.

– На сьогодні, якщо труп некримінального характеру, на місце події виїжджає слідчо-оперативна група або дільничий інспектор із лікарем, складають висновок і труп поміщають у морг, – зазначила інспектор сектору моніторингу Ка­м’янець-Подільського відділу по­ліції Руслана МАРЧУК. – Якщо нововведення запрацюють, то процедура стане складнішою, адже слідчий не зможе провести експертизи без дозволу суду. Звичайно, така ситуація не полегшить роботи слідчому, адже за найкоротший термін йому потрібно було звернутися до суду із клопотанням про проведення експертиз. Також потрібно враховувати емоції родичів, які були б проявлені під час отримання дозволів суду, самого процесу поховання та експертиз, адже все це займає багато часу. Є випадки, коли недоцільно довго тримати труп, наприклад, улітку, або коли це онкологічний хворий. Як і інші служби, і суди, ми чекаємо на конкретно визначені алгоритми дій, згідно з якими будуть проводитися всі процедури, пов’язані з експертизами та поміщенням у морг.

13 березня впровадження скандальних правок Верховна Рада все-таки відклала на невизначений термін. Будемо сподіватися, що ситуація проясниться, і не тільки покійники спатимуть спокійно, але й їхні родичі матимуть спокій.

Ігор КИРИЛЮК.