Субота, 27 Квітня 2024 р.
23 Березня 2018

ЗДАЛИ ТЕСТ НА ЛЮДЯНІСТЬ

Лелеки прилетіли!!! Але рідні краї зустріли їх не надто гостинно. Замість весняного тепла, жабок і мишок на по­-лях – кучугури снігу і мінусова температура повітря.

ЗДАЛИ ТЕСТ НА ЛЮДЯНІСТЬ– Як допомогти бузькам? На полях за мостом «Стрімка лань» оселилася ціла зграя, бідолашні замерзають і не можуть добути собі їжу з-під снігу, – в понеділок вранці зателефонувала до редакції очевидиця приземлення пташиного гурту пані Людмила.

Її дзвінок ми переадресували до Колибаївської ОТГ, на території, власне, якої й оселилися птахи. За декілька хвилин заступник голови цієї громади Дмитро ДОВ­ГАНЮК із величезною торбою хліба вирушив на пошуки пернатих. Небайдужі мешканці громади також перейнялися долею птахів. Як з’ясувалося, оселилися лелеки неподалік від ставка, що біля поста ДАІ.

Вранці зголоднілих, замерзлих і виснажених чорногузів розшукав колибаївчанин Сергій ЗОЛОТОВСЬКИЙ, який ще на світанку приніс їм рибку на сніданок. Чоловік розповів, що птахів ще 17 березня побачила його дружина Леся. Коли випав сніг, вони всією родиною вирішили рятувати «туристів» із теплих країв. Залишивши їжу, чоловік повернувся додому по лопату, аби розчистити місце для підгодівлі. Разом із ним вирішила піти і дружина, яка має досвід спілкування з лелеками, адже один птах жив у неї тривалий час. Дорогою подружжя зустріло Дмитра Довганюка та журналістів «Подолянина».

До птахів довелося йти добрі 2 кілометри засніженим полем. Подолавши снігові намети в коліно, перестрибуючи струмки, що вигравали з-під шару снігу, нарешті побачили граційних біло-чорних птахів. Змерзлі бузьки по­нуро стояли і в очереті, ближче до води, і на горбах, де шукали прихистку від морозного вітру. Близь­ко до лелек ми не підходили, аби не злякати. Ранковий рибний перекус від Сергія вони з’їли, замість нього рятівники залишили ще їжу.

Понеділок розпочався із порятунку птахів і в Жванецькій ОТГ.

– Понад тридцять лелек нагодували пшеницею у Цвіклівцях, – розповідає голова Жванецької ОТГ Тетяна КРИВОРУЧКО, – а в Руді з льодяної стихії рятували місцевих лебедів. Замерз ставок, на якому вони жили, тому хлопці прорубали їм ополонку і насипали поблизу неї вдосталь їжі.

Не пасли задніх і на Довжку. Там до підгодівлі лелек долучилися не лише працівники сільської ради, а й вихованці Довжоцького ДНЗ, місцеві мешканці та навіть поліція. Воно й не дивно, адже тут найбільше нарахували бузьків – вісім десятків.

Спеціалісти-орнітологи закликають правильно допомагати птахам, аби не нашкодити їм.

У місцевому ЕНЦУМІ, що ввійшов до позашкільного навчально-виховного об’єднання, лелеки – часті гості. Підлікуються, перезимують – і гайда на вільні хліба. Але вже понад 5 років тут живе бузько Чапа, у якого хворі лапка і крило. Він звик до людей, йому тут добре, адже і нагодують вчасно, і обігріють, тож покидати насиджене місце він не поспішає.

Заступник директора ПНВО Людмила ПОДШИВАЛОВА наголошує на тому, що допомога птахам має бути правильною. Радить лелекам залишати рибу, але не солену, курячі шиї, зерно. Хліб не рекомендується. Аби птахи не перемерзали, їм потрібно постелити сіно чи солому. Варто пам’ятати, що зайва їжа може заманити хижаків: бродячих собак, лисів, які нашкодять більше, ніж морози. Також не варто лякати і тривожити їх зайвий раз, у спокої їм легше пережити суворі погодні умови.

– Лелеки прилетіли вчасно, а ось весна забарилася, – каже Людмила Сергіївна. – Така проблема спіткала жайворонків та інших дрібних перелітних птахів, яким ще гірше. Чорногуз – птиця велика, голод може витримати до тижня, оскільки має запаси їжі, може пережити й незначні морози. А от маленькі жайворонки без підгодівлі приречені.

У неділю ввечері нам зателефонували працівники ДСНС, і наша директор Наталія ІЛАШ їздила в село Смотрич до лелек, яких нарахувала три десятки. Думали забрати їх в ЕНЦУМ, але вони не в критичному стані – перелітали з місця на місце. Тому вирішили, що не варто їх зайвий раз тривожити. Дуже багато людей до нас звертаються у ці дні, але єдине, що можемо зробити, – це підгодувати їх.

Радять не поспішати ловити і тягнути птахів додому і в НПП «По­дільські Товтри», пояснюючи,

що в такому разі до всіх негараздів додається ще й стрес та виснаження. Забирати лелек варто лише тоді, коли їм неперелив­ки – не можуть злетіти, зовсім ослабли. Якщо ж вони почу­ваються більш-менш нормаль­-но, краще їх не чіпати, а обме­житися підгодівлею.

Адміністрація НПП навіть ство­рила штаб із порятунку пернатих, який очолив Олександр СПАСЮК. Працівники парку спільно із заступником голови Кам’янець-Подільської РДА Миколою ЧУМАКОМ від початку тижня забезпечують лелек рибою та іншою їжею в околицях сіл Цвіклівці, Довжок, Колибаївка, Суржа, Нагоряни. А також облаштували місця для їх тимчасо­вого перебування. Лише на початку тижня підприємці ринку

пе­редали природоохоронцям близько 50 кг риби, а небайду­-

жі мешканці міста і району – понад 100 кг субпродуктів, які пред­ставники штабу видають лелекам пор­ціями.