П'ятница, 29 Березня 2024 р.
30 Березня 2018

ГУРТОМ ПРОТИ БРУДУ. ВКОТРЕ

Нарешті дочекалися вес­ни. Виблиснуло запізніле весняне сонечко, зійшов сніг, оголивши землю. І замість підсніжників та свіжої травички мусимо «милуватися» болотом, недопалками, поліетиленовими пакетиками, склянками, пляшками, використаними памперсами… В цей період древній Кам’янець, який ще не встиг забуяти зеленню, має найбільш непрезентабельний вигляд. І хоча щороку місто генерально прибирається толокою, втім, на жаль, результат затримується ненадовго. 

ГУРТОМ ПРОТИ БРУДУ. ВКОТРЕНещодавно міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ укотре закликав кам’янчан долучитися до «Весняної толоки» – загальноміської акції, під час якої наводиться порядок після зими. Цьогоріч триває вона з 26 березня по 5 травня.

Генеральне прибирання заплановане і в кожному селі. Споконвіку в селян є гарна тради­ція – не лише вибілювати власну хату, а й підмітати двір, не забуваючи і про кладовища. Якщо робочих рук і бажання все вичистити тут не бракує, то є стара проблема – більшість не має куди подіти сміття. Біда в тому, що не всі цим переймаються, мовляв, он скільки лісопосадок, придорожніх смуг, лісів та ярів.

Складається враження, що найбільша проблема туристичного Кам’янця – це бруд і сміття. Якщо із болотом воювати важче, бо треба чекати, доки припече сонце, то зі сміттям можна, але нагадує це битву з вітряками. І знову одні й ті самі комунальники, активісти, громадські організації, небайдужі кам’янчани повичищають, повигрібають, спакують у сотні мішків – наведуть марафет. Місцеві скелелази, ризикуючи життям, причепурять схили каньйону, ліквідують гори бидлячого відпочинку і бездумного ставлення до міста і самих себе.

– Цьогоріч, як і в минулі роки, будемо знову просити скелелазів зібрати сміття на крутих схилах каньйону. Безпосередньо в каньйоні, а також парках і скверах прибиратимуть працівники ЖЕКів, підприємств, небайдужі кам’янчани і навіть міська влада, – зазначив заступник міського голови Сергій БАБІЙ.

Але, як свідчить досвід, сезон пікніків і прогулянок підкине нові гори непотребу.

– Настала весна, а кругом брудно і сміття. Напевно, це я його розкидав, – такою саркастичною новиною, виставленою у «Фейсбуку» в понеділок вранці, приголом­шив кам’янчан міський голова, натякаючи, що не в усьому винна влада.

Як бачимо, гіперактивність Михайла Євстафійовича зашкалює, адже встиг залишити сміття по всьому місту, не обминувши парків, скверів, схилів каньйону та берегів Смотрича. Якщо ж серйозно, то всі разом маємо подбати про чистоту не лише у власній квартирі та на подвір’ї, а й рідному місті. Борці за порядок, втомившись від безглуздої війни з нечистюхами, пропонують власні методи боротьби. Це насамперед розширення мережі урн, креативні оголошення на кшталт «Викинувши сміття на вулиці – не забудьте хрюкнути», «Тут викидають сміття… (продовження, яке дозволить етика)», «Прибране після відпочинку сміття набагато патріотичніше, ніж тризуби й прапори» і радикальний метод – штрафи за свинство на рівні з кермуванням напідпитку. Мовляв, і бюджет поповнимо, і в місті стане чистіше.

Отож, давайте разом озброїмося граблями, мітлами і веретами, бодай на годину відірвемося від звичних клопотів, телевізорів, комп’ютерів та поприбираємо спочатку під своїм балконом, у дворі, на дитячому майданчику. Зрозуміло, що все болото не вигребемо, але бодай недопалки, обгортки і паперові склянки повизбируємо. А якщо й надалі не кидатимемо, то, гляди, й місто залишиться причепуреним.