П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
13 Квітня 2018

ВДАЛОЇ ПОСІВНОЇ! ГАРНИХ УРОЖАЇВ!

ВДАЛОЇ ПОСІВНОЇ! ГАРНИХ УРОЖАЇВ!Хоч із вимушеним запізненням, але в районі активно стартувала посівна кампанія. Березневі морози і сніги все ніяк не давали господарям підготувати грунт під ярі зернові й зернобобові культури. Все ж наші люди пристосовуються до будь-яких умов і важкою працею та наполегливістю йдуть до гідних урожаїв. Цьогоріч культури сіють одні за одними: ячмінь, пшеницю, горох, кукурудзу… Хапають кожен погожий день, кожну годину, і всі моляться, аби на посіви пішов дощ.

Як проводиться посівна в районі, довідувалися в аграріїв заступник голови райдержадміністрації Микола ЧУМАК, начальник відділу агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів РДА Надія СУЗАНСЬКА. Вони оглянули, як сіють соняшник у ВК «Іскра-2007», ярий ячмінь у ПП «ЛЕОН-АГРО-2011» та однорічні трави у ППФ «Демет­ра».

І поки припікає сонечко, в полях активно працюють сівалки. Керівники агропідприємств спостерігають за роботою, але загадувати наперед, яким буде врожай, не хочуть, бо ж його по осені рахують.

– Зима була сніжною, тому волога в грунті є. Все ж сніг на незамерзлий грунт і квітнева спека так забили поля, що подекуди аграріям доводиться сіяти мало не в брили, – каже Надія Сузанська.

При цьому бере грудку землі, а вона – як камінь. Хоча ще тиждень тому грунт був вологий. Але це бізнес під відкритим небом. Тому людина не може ні вологу зберегти, ні посіви захисти­ти від негативних зовнішніх факторів.

Одними з перших у районі в поле вийшли ВК «Іскра-2007», ПП «Глорія Дей», ПП «Гринчуцьке» та інші. На сьогодні в посівний процес включилися більшість аграріїв району. За станом на 12 квітня, всього в районі ранніх ярих зернових і зернобобових культур посіяно на площі понад 75% від прогнозу.

Цікаво, що через неврожай минулого й позаминулого років господарі відмовляються сіяти сою, натомість налягають на соняшник, горох і кукурудзу. Хоча ще років двадцять тому ніхто й уявити не міг, що Кам’янеччина вирощуватиме стільки соняхів. Змінюється клімат – змінюється і структура посівних площ. На щас­тя, попри все, королевою

полів залишається пшениця.