П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
20 Квітня 2018

ОДИН ІЗ ПОЧЕСНИХ ГРОМАДЯН РАЙОНУ

ОДИН ІЗ ПОЧЕСНИХ ГРОМАДЯН РАЙОНУСьогодні маю дуже приємну місію – розповісти землякам про людину, яка стала знаною завдяки своїй праці не тільки в нашому районі, але й далеко за його межами. Ювіляра, котрий незабаром відсвяткує 80 років від дня народження, з яких 60 присвятив Кам’янеччині, – Анатолія ТКАЧА.

Анатолій Прокопович народився 25 квіт­ня 1938 року в с.Велика Левада Городоцького району. То були грізні перед­воєнні роки. Неза­баром батько пішов на фронт на фінську. На жаль, його маленький син і донька залишилися сиротами, бо тато з фронтових доріг не повернувся. Всі злигодні війни і голоду 1947 року поставили життя дітей під загрозу. Але мати змогла їх не тільки врятувати, а й дати освіту. 1960 року Анатолій закінчив інститут і був обраний заступником голови кол­госпу «Росія» Чемеровецького району.

Із великою пристрастю молодий фахівець поринув у справу. А через п’ятнадцять років талановитого хлопця висунули на керівну посаду в районі. Проте кабінетна робота його не приваблювала, його тягнуло до живої справи.

Тому зрадів, коли був призначений директором Кам’янець-Подільської птахофабрики, яку одразу реорганізував у акціонерне товариство «Авіс». Талант організатора дав про себе знати. На озброєння взяв європейські досягнення, вивчав досвід Голландії, Угорщини, Німеччини. Привіз в Україну нові технології, поголів’я курей, які були найкращими зразками світового птахівництва. Підприємство стало лідером галузі в Україні. За досягнуті показники і новаторський підхід директора нагородили орденом, а Президент України своїм указом присвоїв звання «Заслужений працівник сільського господарства України».

Iз президентом України Леонідом КучмоюПідприємство динамічно розвивалося, використовувалися безвідходні технології, зростали обсяги виробництва, покращувався фінансовий стан, почали надходити інвестиції, розширювалася виробнича база, було споруджено п’ять об’єктів. Колектив сповідував наполегливий підхід у роботі, до справи залучалися наукові інститути. В результаті було створено екологічне виробництво – завод «Екогран», який став гордістю колективу. Він відкривав шлях до розвитку екологічних технологій, очищення землі від органічних відходів і збереження джерел питної води. За розробку і впровадження цієї технології Вчена рада Подільського аграрно-технічного університету присвої­ла директору підприємства звання «Почесний професор».

Широта поглядів і патріотизм давали Анатолію Прокоповичу поштовх до благодійництва – він долучався до вирішення багатьох соціальних питань, зокрема будівництва шкіл і церков. За це директора нагородили орденом святого Володимира і відзначили знаком «Відмінник народної освіти України».

Iз дружиною та онукамиДля молоді в місті створено кінноспортивну школу, засновано зоопарк. Анатолій Ткач отримав звання «Почесний громадянин Кам’янець-Подільського району», був відзначений як «Людина року».

Ювіляр прожив у щасливому шлюбі з дружиною Людмилою Іонівною 60 років. Вони виховали двох синів Івана та Андрія, радіють 10 онукам! До речі, дружина Анатолія Прокоповича є заслуженим працівником освіти України. Разом це чудове подружжя все життя віддавало свої сили, свою снагу, своє життя рідному Поділлю, нашій квітучій і благодатній Україні.

Многая літа, Анатолію Прокоповичу!



Сергій ТИМЧУК, народний депутат України 

в 1990-1994 рр., Почесний громадянин Кам’янець-Подільського району.