Четвер, 25 Квітня 2024 р.
20 Квітня 2018

ОСПІВАНИЙ У ПІСНЯХ, РИМОВАНИЙ У ВІРШАХ…

Квітка на камені, місто над Смотричем, перлина Поділля, сивочолий Кам’янець… Наше місто звикли нарікати наймилозвучнішими іменами. Про нього співають і пишуть, його залюбки малюють і ліп­лять. Одним із найяскравіших проявів любові до нашого міста є його пісенна палітра, яку творили і творять талановиті творчі люди.

ОСПІВАНИЙ У ПІСНЯХ, РИМОВАНИЙ У ВІРШАХ...Одним із таких є керівник естрадної студії «Нове тисячоліття» міського Будинку культури Петро Ситник, який зробив аранжування багатьох пісень, записав фонограми і «оживив» їх прекрасними видами нашого міста. У «Фейсбуці» Петро Олександрович створив групу «Оспіваний Кам’янець», де все це публікує, аби тисячі людей із різних куточків України та з-за кордону зізнались у найтепліших почуттях до рідного міста. Митець розповів журналістам «Подолянина» про кам’янецьке пісенне минуле, теперішнє і майбутнє.

– Скільки існує пісень про Кам’янець?

– Недавно одна із шанувальниць написала: «Про наше місто, мабуть, написано найбільше

пісень у світі» – їх нині близько 30. Але першою серед тих, яку заспівали дуже багато людей, була пісня «Мой маленький город». Життя цій пісні у 70-х роках подарували дві школярки: слова і музику написала Людмила Очеретенко, а першою виконавицею була Тамара Плющ. Про надзвичайну популярність пісні свідчить те, що за три тижні після опублікування в соцмережах у неї понад 20 тисяч прослуховувань.

– А чи є серед цих пісень Ваші авторські?

– На початку 90-х написав пісню «Серце Поділ­ля», яка тепер у соцмережах має 13 тисяч прослуховувань і зібрала найбільше вподобань. А тепер молоді голоси співають мої «Кам’янчаночку», «В пісні з’єднались серця» та інші. Загалом пісні про Кам’янець розвивалися і розвиваються безперервно завдяки талановитим митцям. Серед таких Борис Ліпман, Олексій Бец, Людмила Очеретенко, Микола Мельник, Зіновій Яропуд, Василь Корба, Віктор Ніколішен, Жанна Мадич, Наталя Ліщинська, Клавдія Грубляк, Ніна Латюк, Іван Покотило, Володимир Лашко. Їхні пісні звучали і звучать у різноманітних концертах, мають багато шанувальників.

– Надалі продовжуватимете музичну популя­ризацію нашого міста?

– Саме з такою метою працюємо над проектом, який включає 25 пісень. Він довго народжувався, нелегко втілювався. Його створенню сприяли міський голова Михайло Сімашкевич і департамент гуманітарної політики, завдяки їм було випущено компакт-диск із 21 піснею про наше рід­не місто. Сподіваюся, що 19 травня, у День міс­та, завдяки спонсорській підтримці директора ТОВ «Український кристал» Володимира Юр’єва ми підіб’ємо підсумки цього пісенного проекту.

– Які ще пісенні заходи у планах?

– Щороку, з метою відшукати таланти, в нашому місті проводиться конкурс «Талант», який уже набув всеукраїнського статусу. Цьогоріч йому виповниться 50 років. До свята хочемо зібрати всіх його переможців, призерів і номінантів. Незабаром відчинить двері міський Будинок культури, де в концертних програмах, я впевнений, будуть звучати нові пісні, з’являться нові виконавці, і це стане прекрасним приводом для подальшої пісенної популяризації нашого міста.

Ольга БАНАХ.