Четвер, 25 Квітня 2024 р.
20 Квітня 2018

КАМ’ЯНЕЦЬ VS КАННИ: ВЕСЬ СВІТ НА «БРУКІВЦІ»

Андрій Заєць

Червона доріжка, шик і лоск, попкорн і драйв, яскраве миготіння софітів, режисери і актори, кіномани і кінокритики… Так 22-24 червня в Кам’янці-Подільському відбуватиметься ІІ Міжнародний кінофестиваль короткого метра «Бруківка». Торік кінофест успішно нагородив близько 2 десятків аматорських, професійних, анімаційних та інших стрічок із десятків українських міст. А вже цьогоріч він розрісся до звання міжнародного і охопив понад 120 країн світу. За два тижні з початку оголошення конкурсу організатори отримали близько півтисячі короткометражних фільмів з усіх куточків планети: США, Іран, Монголія, Ірак, Румунія, Індія, Пакистан, Іспанія, Мексика, Туреччина, Нігерія, Італія та багато інших. Організатор фестивалю Андрій ЗАЄЦЬ запевняє, що цього разу «Бруківка» знайде чим здивувати кожного.

– Андрію, що унікального у цьогорічному фестивалі?

– Торік ми були спрямовані на молодь, яка любить дивитися, аналізувати, знімати і критикувати кіно. Тоді вік учасників обмежувався – з 13 до 26 років. Багато людей ображалися, мовляв, якщо натхнення на зйомку прийшло до мене лише в 40, то чому я не можу змагатися з іншими? Тепер вік необмежений, тому фільмів нам надіслали нереально велику кількість. Ви навіть не уявляєте мого здивування, коли ми почали отримувати

заявки з таких країн, як Перу, В’єтнам, Уруг­вай, Таїланд, Танзанія, Шрі-Ланка, Південна Африка, Непал, Марокко, Монголія, Мальта… Від початку зими і аж дотепер я щодня переглядав по декілька фільмів, аби відсортувати всі ті, які точно не підійдуть. Тому фестиваль стане кінобомбою, адже змагатимуться найсильніші.

– А як щодо нагород?

– Призовий фонд складає 70000 гривень. До 1 червня приймаємо роботи від 3 до

20 хвилин у номінаціях: художній професійний ігровий фільм; художній аматорський ігровий фільм; художній анімаційний фільм; соціальна реклама (до 60 секунд). Також буде декілька додаткових номінацій. Впевнений, що визначатися з переможцями буде важко, бо конкуруватимуть багато сильних фільмів, які справді вражають. Самі стрічки і стануть родзинками фестивалю.

Чого лише варті фільми про Україну! Один про катастрофу на ЧАЕС – іспанською мовою, відзнятий в Іспанії. Цікаво, що українців грають іспанці. Як би це дивно не звучало, але є й турецький фільм про полонених на Донбасі. Взагалі ідеї фільмів «зносять дах». Співвідношення професійних і аматорських десь 50 на 50, проте найменше соціальної реклами.

– Амбіції ледь не каннські, а як плануєте їх втілювати?

– Ми зробили роботу над помилками і, оскільки тепер фест став міжнародним, хочемо відповідати рівню. Тому буде червона доріжка, десятки задіяних волонтерів, вечірні екскурсії, перегляд конкурсних і позаконкурсних робіт, майстер-класи від відомих українських режисерів, спецпокази та ексклюзивні презентації нових фільмів, виставки, музичні виступи гуртів, воркшопи та кілограми смачного попкорну. Ведучими обрали кам’янчанина Володимира Андрєєва (гуморист, відомий блогер) і Георгія Торяника, який був ведучим торік.

А ще запалюватиме музичний гурт «B&B Project» – український відомий дует, що грає на бандурі та баяні, створюючи кавери на відомі композиції.

Визначили й декілька локацій. Найголовніша – у міському Будинку культури. Вхід на всі заходи – вільний.

Цього разу спонсорську допомогу фестивалю надали міська рада, ПП ВКФ «Будмонтажсервіс».

– Хто із зірок навідає фестиваль?

КАМ’ЯНЕЦЬ VS КАННИ: ВЕСЬ СВІТ НА «БРУКІВЦІ»– Маємо чудову новину для фанатів «Geek Journal» та україномовного сегмента «You­tube», адже запросили відомого українського кіноблогера Тайлера Андерсона. Він стане одним із членів журі конкурсної програми. На «Geek Journal» можна знайти дово­-

лі суб’єктивні огляди відомих українських фільмів.

Також до нас завітає український продюсер, художник, співзасновник і генпродюсер продюсерського центру «ІнсайтМедіа» Володимир Філліпов. Серед відомих фільмів, які створювалися за його участі, можна відзначити «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» (2011), «Іван Сила» (2013), «Гніздо горлиці» (2016), «Червоний» (2017) та інші.

А ще «Бруківка» поповниться відомими українськими режисерами. Серед них Олексій Шапарев («Правило бою», «Київський торт», «Крути 1918» тощо), Юрій Ковальов («Сторожова Застава»), який завітає на захід уже вдруге, Марися Нікітюк («Коли падають дерева») і український кіно- та телережисер Андрій Черних («Анна», «Так далеко, так близько», «Шлюбний контракт», «Справа честі», «Тамбовська вовчиця», «Баязет» та інші).

– На які прем’єри чекати?

– Буде прем’єра фільму «Project Alpha». Це документальний повнометражний фільм про успішних молодих українців, які, попри всі страхи та стереотипи, довели, що досягнення успіху в улюбленій справі можливе. Режисер і сценарист документальної драми – Станіслав Пуздряк. У зйомках документаль­ної частини фільму брали участь солістка гурту Onuka Наталя Жижченко, український блюзмен Sasha Boole, власник мережі супермаркетів, який декілька разів ставав банкротом, Максим Дем’ян та інші українці.

А ще на третій день відбудеться майс­тер-клас з мультиплікації разом із режисеркою Тетяною Ясінчук. Усі охочі, попередньо за­реєструвавшись на офіційному сайті фестивалю або за посиланням на офіційній спільноті «Бруківки» у «Фейсбуку», зможуть опанувати основи створення пластилінових мульт­фільмів і послухати досвідчених українських режисерів анімаційних фільмів. До речі, Тетяна планує зліпити мультик про «Бруківку», а також презентує свою анімаційну роботу про Кам’янець.

– Чому «Бруківка» проводиться саме в Кам’янці-Подільському?

– Будь-які зйомки фільмів у нашому місті – це добре, адже є податки, які йдуть у міську скарбницю. Я хочу популяризувати Кам’янець, щоб до нас їхали не лише подивитися на фортецю. Наприклад, відомий багатьом фільм «Хоббіт» зняли у Новій Зеландії, де, крім гарних пейзажів, немає жодних туристичних «фішок». Але після виходу стрічки

країна стала популярнішою серед туристів, адже люди їдуть, щоб просто побувати в місцях, де знімався фільм. Так само можна зробити і з нашим Кам’янцем. Тому віримо: якщо до нас з’їдуться режисери, можливо, наші краєвиди надихнуть їх на зйомку таких же всесвітньо відомих шедеврів.

Ольга БАНАХ.