Субота, 27 Квітня 2024 р.
27 Квітня 2018

«НЕ ЧУВ, НЕ ЗНАЮ» – НЕ ПРОЙДЕ

Легалізація праці, своєчасна і повна оплата праці та додержання мінімальних гарантій з оплати праці, а у разі порушення – шалені штрафи. Віднедавна на ці теми заговорили на повний голос, адже держава нарешті таки взялася завзято контролювати і карати за неофіційне працевлаштування та зарплату в конвертах. У нашому місті таку місію виконує новий відділ контролю за дотриманням законодавства про працю, що функціонує при міській раді. Створили його наприкінці минулого року, а на початку цього керівником призначили Вадима МІХАЛЬСЬКОГО, котрий 15 років пропрацював у контрольно-перевіряючих відділах податкової інспекції та державної фіскальної служби. І хоча відділ новостворений, має лише чотирьох інспекторів і керівника, втім результати роботи солідні: понад 70 людей офіційно працевлаштували лише після роз’яснювальної роботи. Таке поняття, як планова перевірка, відійшло в минуле, натомість маємо інспекційне відвідування в будь-який час доби з можливістю здійснювати фото-, відео- й аудіофіксацію.

Вадим МІХАЛЬСЬКИЙПро робочі моменти, чималі стягнення та результативні роз’яснення говоримо із Вадимом Петровичем.

– Відповідно до постанови Кабміну, Держпраця делегувала певні повноваження місцевим органам самоврядування, які мали створити відповідні відділи, – розповідає Вадим Міхальський. – Нам довірили контролювати легалізацію праці, її своєчасну і повну оплату, а також додержання мінімальних гарантій. Уже всі чули про солідні штрафи, які чекають на недобросовісних роботодавців. Однак, перш ніж виписувати запаморочливі платіжки, міська влада вирішила максимально роз’яснити нововведення. Тому все перше півріччя ми зустрічаємося із представниками бізнесу, вказуємо на їхні помилки, роз’яснюємо, як їх усунути і скільки доведеться заплатити, якщо не виправляться. «Не чув, не знаю» – у цьому разі не пройде.

– У чому полягає роз’яснювальна робота?

– Скажімо, вже цієї п’ятниці ми запланували черговий захід, аби роз’яснити таксистам необхідність реєстрації та роботи в правовому полі, а не так, як вони хочуть. Ми проаналізували, що в місті працюють близько 500 таксистів. Утім, скільки із них легальних, сказати не можемо. Тому ходили біля ринку, автовокзалу, залізничного вокзалу і вручали їм запрошення. Свого часу місцеві таксисти вже реєструвалися, але через зміни в законодавстві скасували державну реєстрацію підприємницької діяльності.

Із роз’ясненнями законодавства відвідали вісім підприємств. Цікаво, що після нашого візиту офіційно працевлаштовано 79 робітників. Також побували на одному з підприємств, що зареєстроване в Києві, але діяльність здійснює в Кам’янці-Подільському. Офіційно вони зареєстрували близько 30 працівників, тож ми направили їхнім столичним керівникам листа за підписом міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА, аби вони податок із доходів фізичних осіб сплачували до міського бюджету, а не за місцем реєстрації. Підрахували, що в місяць до нашої скарбнички надходитиме близько 27 тисяч гривень, за рік назбирається понад 300 тисяч. Ходили і у «секонд-хенди», там теж виявили схожу ситуацію. Деякі зареєстровані у Львові та інших міс­тах, відповідно туди сплачують податки. Їм теж надіслали листи.

– А коли маєте розпочати інс­пекційні відвідування?

– Перше півріччя плануємо завершити роз’яснювальною роботою, а вже потім дійде справа і до відвідувань. В будь-яку годину доби маємо право прийти на підприємство чи до підприємця, обстежити будь-яке приміщення, ознайомитися із документами, що стосуються трудових відносин. При цьому здійснювати фото-, відео- і аудіофіксацію. Все необхідне обладнання придбано. Звісно, не хотілося б його використовувати, тому маємо надію, що роз’яснювальні заходи дадуть позитивний результат.

Крім цього, ще й самі навчаємося, бо є багато питань. Якщо, скажімо, Держпраця належить до державної структури, то наш відділ – до органів місцевого самоврядування, тому повноваження в нас інші. Якщо Держпраці для перевірки необхідні направлення та наказ, то нам достатньо посвідчення, зареєстрованого в Держпраці. Кожне інспекційне відвідування нами реєструється в Держпраці, куди повідомляємо причини і обставини, направляємо відповідний лист.

– Підприємці зізнаються, що їх найбільше лякають не відвідини інспекторів, а штрафи, що кусаються.

– Справді, за порушення трудових відносин передбачені фінансова, адміністративна і кримінальна відповідальність. Штрафні санкції насправді серйозні та відштовхуються від мінімальної заробітної плати, яка, за станом на 1 січня, становить 3723 гривні. Найбільший штраф на сьогодні – за недопуск до інспекційного відвідування, що становить 372 тисячі гривень, тобто 100 мінімальних зарплат. За фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору доведеться сплатити штраф

у розмірі 111 тисяч 690 гривень (30 мінімалок) та ще й 17 тисяч гривень адміністративної відповідальності. Порушення встановлених строків виплат зарплати карається штрафом в 11 тисяч 169 гривень (три мінімалки), а недоотримання державних гарантій з оплати пра­ці – 10 мінімальних зарплат, тобто 37 тисяч 230 гривень.

Розумію, що вже сьогодні можна зайти в будь-який магазинчик, перукарню, виписати штраф і все закрити. Але ми не каральний підрозділ, що займається репресіями, навпаки, даємо можливість зробити все відповідно до закону. Навіть розробили відповідні пам’ятки і роздаємо їх на кожній зустрічі.

– Вадиме Петровичу, а чи звер­талися до відділу кам’янчани з відповідними скаргами?

– Поки що ні. Але підстав для інс­пекційного відвідування достатньо, зокрема, і будь-яка інформація, що не заборонена чинним законодавством. У п’ятницю ми беремо до рук свіжу місцеву пресу, шукаємо оголошення про набір на роботу, аналізуємо, вичитуємо. І повірте, якщо обдзвонити з десяток оголошень, то більша частина погоджується брати на роботу неофіційно. Переважно кличуть у перукарні, магазини, швейні майстерні з пошиття одягу, службу таксі.

Наша ж робота полягає в тому, аби кожен працівник був офіційно працевлаштованим і почувався захищеним. Задля цього і працюємо.