Субота, 27 Квітня 2024 р.
27 Квітня 2018

ДЕСЯТИЙ ЮВІЛЕЙНИЙ ТУРСЕЗОН

НА ТУРФОРУМІ – ПРО ТРЕНДИ

Марюс ЯнуконісПредставлення нових туристичних продуктів, спогади про події попередніх років, презентація найяскравіших цьогорічних фестивалів – таким був туристичний форум, що відбувся 21 квітня в рамках офіційного відкриття турсезону-2018.

Модератором зустрічі за участі місь­кого голови Михайла СІМАШКЕВИЧА, делегації з Литви на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом Литовської Республіки в Україні Марюсом ЯНУКОНІСОМ, польських гостей із Заверче, журналістів і блогерів став заступник міського голови Вадим САВЧУК.

Із новим туристичним продуктом, спрямованим на розвиток дитячого туризму, присутніх ознайомило подружжя ФІЛАТОВИХ, яке на території колишніх Порохових складів заснувало етнопарк «Січленд». Діток і батьків очікують різноманітні квести, пікніки цікавих історій, майстер-класи з народних ремесел, літні патріотичні табори тощо.

Детальніше про туристичний сенсорний кіоск, який через декілька годин відкрили на Алеї закоханих, розповів Олег АНДРУЩЕНКО, керівник відділу виробництва ТОВ «Сенсорні системи України», яке виготовило інформаційний бокс.

Виступила і представниця партнера нашого міста у сфері розвитку туризму – першого національного туристичного порталу «Zruchno.Travel» Дарина ХОРИШКО.

Про родзинки цьогорічних, але вже традиційних для міста фестивалів «Бруківка», «Ретрофест», «Schola mili­taria» із захопленням та інтригою розповіли їхні організатори (відповідно Андрій ЗАЄЦЬ, Олена ДИКА і Олександр ЗАРЕМБА).

Власниця готелю «Ксенія», суддя міжнародних кулінарних конкурсів Галина ЛОКАЙ презентувала буклет «Смачна карта Кам’янця-Подільського» – своєрідний путівник по гастрономічних перлинах міста.

Вишуканими смаколиками з двох таких перлин – кав’ярень «Мадам Буше» і «На Зарванській» – частували і учасників форуму.

Ольга МІРКОТАН.

МАГІЧНІ ЗУСИЛЛЯ ІСТОРИКІВ

Свій внесок у відкриття туристичного сезону зробила й історична еліта.



ДЕСЯТИЙ ЮВІЛЕЙНИЙ ТУРСЕЗОНl 20 квітня у Старій фортеці відбулося відкриття нової експозиції «Народи, об’єднані історією: Коріатовичі на Поділлі». У рам­ках проекту Інституту історії України НАН України, Інституту історії Литви та Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника тисячі кам’янчан зможуть зануритися в історію Поділля ХІV ст., а саме в період правління князів Коріатовичів. Також роздивитися унікальний експонат – макет фортеці за описом 1494 року, тогочасний побут і одяг, а також археологічні стенди, які засвідчують унікальні факти життя минулої епохи. Цей проект був втілений за кошти уряду Литовської Рес­публіки, АТ «Kauno tiltai» та громадської організації «Форум діалогу та співробітництва імені Єжи Гедройця». На відкриття завітав посол Литви в Україні Марюс ЯНУКОНІС. Також вітальне слово передав голова ВРУ Андрій ПАРУБІЙ.

– Хочу подякувати основним гравцям цього проекту – українським і литовським історикам, адже завдяки вам історія завжди живе, – зазначив пан Януконіс. – Україну і Литву об’єднує спільна історія, яка є європейською і свідчить про нашу історичну державу, боротьбу за свободу і толерантність. Дуже важливо, що ми знаємо своє спільне українське та литовське коріння, яке допомогло б нам рухатися в європейське майбутнє.

За словами директора Кам’янець-Подільського історичного музею-заповідника Олександра ЗАРЕМБИ, виставка ще не закінчена і в майбутньому буде доповнюватися новими експонатами.

l Цього ж дня у конференц-залі НІАЗу «Ка­м’янець» також відкрили виставку – «Па­м’ятні місця останньої столиці УНР», присвячену 100-річчю Української революції. Пред­ставлено інформаційні стенди із зображенням кам’янецьких будівель, де були розміщені адміністративні органи УНР. Наприклад, у сучасній будівлі Кам’янець-Подільського коледжу будівництва, архітектури та дизайну містився штаб повітряного флоту УНР і Міністерство охорони здоров’я, а в Пушкінському будинку, що на вул.Шевченка, 20, 5 листопада проголошено третій універсал, за яким було створено Українську Народну Республіку.

Також на виставці було представлено проект фотохудожника, науковця Дмитра БАБЮКА, котрий став логічним продовженням уже розпочатої теми. 25 фоторобіт одного ракурсу, поєднаних митцем у техніці колажу, відображають чорно-біле минуле за часів УНР і кольорове сьогодення Кам’янця.

l А вже 21 квітня біля міської Ратуші вся Україна побачила відкриття законсервованої археологічної знахідки – найдавнішої в Україні бруківки 1760-х років. За словами провідного наукового співробітника Кам’янець-Подільського історичного музею-заповідника Ігоря СТАРЕНЬКОГО, тут сталося два сенсаційні відкриття: перше – це унікальна знахідка бруківки, яка засвідчує, що Кам’янець у XVIII ст. був розвиненим і передовим містом, і друга – це перша на теренах України кав’ярня, яку знайдено поруч.

Роботи із консервування були виконані за кошти міської ради, в подальшому навколо бруківки планується облаштування території для відпочинку.

Ігор КИРИЛЮК. 

ОЖИВИЛИ ЛЕГЕНДИ МІСТА

До відкриття туристичного сезону театральні колективи Кам’янця підготували невеличкі вистави.



ОЖИВИЛИ ЛЕГЕНДИ МІСТАНа Алеї закоханих ожила легенда про золоторогого оленя, який вивів одного із братів Коріатовичів у дивовижної краси край і напророкував йому славу та заснування щасливого й вільного міста. Цією виставою драматичний театр міського Будинку культури розпочав театральний квест, який помандрував далі локаціями, аби вразити зацікавлених глядачів.

Кам’янець – це місто, яке надихає на творчі звершення. А все тому, що повсюди розсипані частинки розбитої чарівної скрипки ка­м’янецького скрипаля Іванка, які створюють магічні метаморфози. Цю сумну та романтичну історію повідав народний театр-студія «На Зарванській», влаштувавши колоритні танці. Ліричні пісні й журливий плач скрипки розлилися на Троїцькій біля РДА.

А актори зразкового театру «Тандем» розповіли про магічну Арку бажань, що біля

Кафедрального костелу: якщо під цією аркою щиро покаятися і попросити допомоги, то

Господь обов’язково почує прохання.

Зразковий театр «Мельпомена» підготував історію про каву, яку в Кам’янці почали готувати раніше, ніж у всій Європі. Символічно легенда про цей запашний напій ожила на околиці кав’ярні «Кава від поліцмейстера». Глядачі перенеслися в епоху, коли ще каву називали темною квасолею, а як її готувати – і гадки не мали. На оглядовому майданчику, що біля фортеці, міфом про скарби дивував народний театр-студія «Лінк». Усі із захопленням слухали, як декілька століть тому під Турецьким мостом стікав чудовий водоспад. Вода вимила там глибочезну яму. Саме це місце оповите, неначе вінком, легендами про скарби, золоту карету, діжку із золотом. За версією «лінківців», знайшовся все ж таки відчайдуха, бідолашний студент, який помандрував у підводне царство, зустрівся там із місцевими жителями, які частували гостя варениками із макітри та ще й подарували величезну скриню зі скарбами.

Вікторія БОЯРШИНОВА. 

ВБРАЛИСЯ І ЗАТАНЦЮВАЛИ НА РЕКОРД

Рекордний реверансПанянки у стилізованих сукнях, принци, султани… Всі вони суботнього дня розгулювали Старим містом. Таким чином Кам’янець-Подільський претендував на свій одинадцятий рекорд. Експерти Національної книги рекордів України зафіксували найбільшу кількість учасників костюмованого перфомансу – 200 осіб, які на майдані Польський ринок виконали історичний реверанс.



– Коли наш департамент задумав ідею нового рекорду, ми одразу знали, що втілити її непросто, – розповідає ди­рек­тор департаменту гума­нітар­ної політики Альона КУЗЕМА. – Виходили з того, скільки маємо костюмів. Неабияку допомогу надала майст­риня Ірина Шухтуєва, котра зай­мається пошиттям і прокатом історичного одягу. Щоправда, коли задум виношували, в неї не було достатньої кількості не­обхідного вбрання. Втім крав­чиня не розгубилася і зголосилася дошити ще 60 костюмів. Також частину позичили у філії ПНВО – 14 ПТУ, де студенти шиють такі ексклюзивні речі, частину орендували в коледжу культури і мистецтв. А ще руку допомоги простягнула при­ватний підприємець Юля Ги­цина. Так по крихтах вдалося назбирати на рекорд.

У встановленні рекор­ду взяли участь студенти на­ціонального університе­ту ім.Іва­на Огієнка, подат­-ко­вого коледжу, коледжу ПДАТУ, філії ПНВО. Не залишилися осторонь і пересічні кам’янчани.

Людей спромоглися не лише одягнути, а ще й навчити танцювати менует. Цим займалися професійні хореографи: Денис Гаврилюк, Богдана Стаднік, Анжела Петрова, Світлана Мушко, Любов Бойко, Анна Літинська.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА. 

ЗРУЧНА НОВИНКА ДЛЯ ТУРИСТІВ

ЗРУЧНА НОВИНКА  ДЛЯ ТУРИСТІВУ рамках відкриття турсезону на Алеї закоханих було презентовано сенсорний інформаційний бокс. 



У боксі є інформація про музеї, екскурсії, заклади громадського харчування, місця для активного відпочинку і дитячого туризму, лікарні, вокзали та інші додатки, які стануть у пригоді.

Багатьох турбувало запитання, чи не доберуться до нього руки вандалів, але розробники запевнили, що новинка надійно захищена. До речі, створення та встановлення інформаційного боксу обійшлися історичному музею-заповіднику в 130 тис.грн. Але чого тільки не зробиш задля зручності шановних туристів.



Вікторія БОЯРШИНОВА. 

ДЛЯ ЛЮБИТЕЛІВ КАВИ І ТУРИЗМУ

«Coffee and bike – that’s what i like», – так звучить лозунг відомої в усьому місті мережі кав’ярень «Coffee-Bike». 22 квітня в рамках відкриття туристичного сезону кав’ярня не лише відсвяткувала другий день народження, а й представила місту нову локацію – на Руських фільварках. 

Кам’янчани і гості міста перегляну­ли цікаві відеоролики про каву. Привітав «Coffee-Bike» зі святом і заступник міського голови Вадим САВЧУК, який відверто зізнався, що всією родиною обожнює цю кав’ярню.

У рамках зустрічі також відбувся майстер-клас з альтернативного ме­тоду приготування кави від українського баристи Іллі Мелєнтєва. Професіонал своєї справи зруйнував усі стереотипи про напій, продемонструвавши багатогранність його смаків і всі тонкощі приготування.

Відкриття «Coffee-Bike» об’єднали з представленням нового дитячо-юнацького центру з можливістю тимчасового проживання «Svit hub», де і розмістилася нова локація ка­в’ярні (вул.Лесі Українки, 79а). Новесеньке приміщення хостелу ще пахне деревиною і фарбою, адже все тут по-європейськи: незвичні полички для книг, розмальовані яскраві стіни, зручні двоповерхові ліжка, охайний конференц-зал.

– Це перший у місті туристичний хаб європейського зразка, – розповідає власник «Svit hub» Володимир ХМЕЛЮК. – Одне ліжко тут – 250 гривень за добу, але ціна варта того: облаштова­-на кухня, зручні душові кімнати, м’які ліжечка, обладнані універсальними

розетками та портативними ліхтари­ками, а ще – вигідне розташування…

Це універсальний простір із можливістю проживання, коворкінгу, проведення майстер-класів, навчання і багато

іншого.

Ольга БАНАХ. 

КРАЩЕ СИНИЦЯ НА ЕКСКУРСІЇ, НІЖ ЖУРАВЕЛЬ ПО ТЕЛЕВІЗОРУ

Тінь-тінь, чирик, цьох-цьох, гу-гуу, цвірінь… Саме під такі звуки птиць 22 квітня в рамках відкриття туристичного сезону відбулася орнітологічна екскурсія в Ботанічному саду. 



КРАЩЕ СИНИЦЯ НА ЕКСКУРСІЇ, НІЖ ЖУРАВЕЛЬ ПО ТЕЛЕВІЗОРУПриродолюби під керівництвом орнітологів Миколи МАТВЄЄВА (декан природничого факультету К-ПНУ) та Мар’яна ТАРАСЕНКА познайомилися на «пташиному» екопоході з вельми дружелюбними пернатими. Зокрема, не засоромилися продемонструвати вищий пілотаж горлиця, синиця, зеленяк, кропив’янка, дрізд, коноплянка, щедрик, вівчарик, дятел, припутень та інші. За допомогою біноклів «бьорвочери» (birdwatcher – той, хто спостерігає за птахами) розгледіли кожну пі­р’їнку на тілі різнобарвних крилатих.

– Дрозди над вишнями гудуть, «бьордвочери» з біноклем йдуть, – написав на своїй сторінці у «Фейсбуку» Мар’ян Тарасенко. – При нагоді та бажанні – зробимо орнітологічні екскурсії в ботсаду регулярними.

Одразу після знайомства з кам’янець­кими птахами гості Ботанічного саду взяли участь у майстер-класі зі створення флораріуму під керівництвом Вікторії Желіховської. Флораріум – це контейнер зі скла або щільного пластику, всереди­-ні якого висаджують переважно вологолюбиві рослини.

Ольга БАНАХ.