Середа, 08 Травня 2024 р.
4 Травня 2018

ВІДПОЧИВ – ПРИБЕРИ. АБО ШТРАФ ЗАПЛАТИ

Цими вихідними кам’янчани офіційно відкрили сезон пікніків. Тривалі травневі вихідні супроводжувалися традиційними шашликами і випивкою на природі. А впродовж квітня комунальники, активісти, громадські організації та всі небайдужі виходили на робочі «пікніки», озброївшись пакетами для сміття, рукавицями і граблями. Роботи було чимало – вдалося назбирати і повивозити тонни сміття із насиджених зон відпочинку.

ВІДПОЧИВ - ПРИБЕРИ. АБО ШТРАФ ЗАПЛАТИ– Студенти технікумів, училищ і профтех­училищ, а також вишів зробили все можливе, аби місто стало чистішим, – підсумував завідувач відділу санітарного утримання та екології департаменту ЖКГ Олександр ЧОРНИЙ. – Найбільше сміття було під Замковим мостом, у каньйоні, дендропарку, особливо біля лавочок, на оглядових майданчиках.

З острахом і влада, і любителі чистих схилів чекали початку виходів на природу. Адже зазвичай такий відпочинок закінчується горами порожніх пляшок, одноразового посуду і поліетиленових пакетів, що «заквітчують» міські мальовничі галявини, парки та схили каньйону. Перші ластівки відпочинку по-свинськи вже з’явилися в соцмережах. Пройтися тропами весняного «релаксу» вирішив і «Подолянин».

Попри «Пакт» крокуємо звивистою стежечкою, що стелиться над каньйоном. Пройшовши лише декілька метрів, натрапляємо на величезний смітник. Турботливі містяни сюди позносили залишки бенкетів. А от хто і коли все це повивозить?

– Взагалі-то відпочивальники мають усе вивозити після себе, – коментує директор департаменту ЖКГ Олександр БАБЧИНСЬКИЙ. – Тих, хто залишив після себе сміття або викинув його на стихійне сміттєзвалище, потрібно притягнути до адмінвідповідальності, виписати штраф і примусити прибрати. У місті є чимало сміттєвих баків, тому викинути є куди. Навіщо кидати на зелену зону? Але якщо вже є такі несанкціоновані місця зі сміттям, то кам’янчани мають повідомити про них у департамент ЖКГ. Відповідно до місцевої програми санітарного очищення, за бюджетні кошти двірники там приберуть.

Що говорити про зони відпочинку, якщо навіть неподалік від церкви додумуються свинячити і справляти потреби. Дорогою до облюбованих шлюзів, неподалік від Покровської церкви, на кінцевій зупинці, в кущах так тхне сечовиною, що аж очі ріже. Попри сморід, виходимо до сходів і замість того, щоб милуватися каньйоном, шоковані іншою картиною – купою склянок від кави, що валяються під ногами. Втім приємно здивовані культурою відпочивальників внизу каньйону, на березі Смотрича. Люди власноруч примудрилися змайструвати місця для шашликів і навіть облагородити їх. І що най­позитивніше – навчилися за собою прибирати.

– Добре було торік, коли тут порозчища­ли – все було, як на долоні, – розповідає нам місцева жителька. – Не боялися вийти із власного подвір’я, а тепер через зарості каньйону не бачимо та ще й гадюк боїмося, які в цей час найстрашніші через свій шлюбний період. А от відпочивальники стали свідоміші – сміття після себе не залишають.

Особливих кучугур сміття не побачили і в каньйоні неподалік від мікрорайону Жовтневого.

– У минулі вихідні відпочивали там із компанією, – каже 23-річна Христина. – Вражені чистотою. Єдине, що кинулося в очі, – старі пляшки, які причаїлися в очереті.

На жаль, про чистоту залишається мрія­ти в парку відпочинку, що на мікрорайоні Жовтневому.

– Часто гуляю там зі своїми синами. Не пам’ятаю, аби там було чисто. Сміттєві баки постійно переповнені, люди кидають сміття біля лавочок або на траву. А ще вигулюють собак, які не соромляться гадити у місцях, де граються наші діти, – обурюється 34-річна кам’янчанка Олена.

Якщо двірники зі сміттям воюють мітлами, то представники муніципальної поліції – штрафами. Вони взялися наводити лад на ринку «Вікторія».

– Тут порушників вистачає, – каже директор КП «Муніципальна поліція» Станіслав СТОЦЬКИЙ. – Продавці залишають після своєї діяльності купи сміття, яке так і гниє біля їхніх же робочих місць. Попри сморід, прибрати навіть біля себе в них руки не доходять. Із десяток приписів за це вже роздали. Нагадаю, що всі, хто не може викинути після себе сміття в спеціально відведене місце, караються солідним штрафом відповідно до законодавства. Фізособи – від 340 до 1300 гривень, юридичні – від 850 до 1700.