Субота, 20 Квітня 2024 р.
11 Травня 2018

IЗ 1 ТРАВНЯ ВПРОВАДЖЕНО НОВИЙ ПОРЯДОК НАДАННЯ СУБСИДІЙ

завантажити бланк заяви Завантажити бланк заяви

27.04.2018 р. Кабіном прийнято Постанову №329 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 р. №1022», якою впроваджено оновлений порядок надання житлових субсидій (набрала чинності з 1.05.2018 р.).

З урахуванням прийнятих змін, із травня ц.р. субсидія призначається двічі на рік: у травні (на неопалювальний період, із 1 травня до 30 вересня) та у жовтні (на опалювальний період, із 1 жовтня до 30 квітня).

Для більшості домогосподарств, які вже користуються державною допомогою при оплаті за житлово-комунальні послуги (далі – ЖКП), субсидії перепризначатимуть автоматично.

Однак для окремих сімей із 1.05.2018 р. призначення житлової субсидії здійснюється лише після подання нових заяви і декларації, якщо у складі домогосподарства є:

– непрацюючі особи працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менші ніж мінімальна зарплата;

– внутрішньо переміщені особи (зможуть оформити субсидію без договору оренди житла лише на підставі заяви і декларації із зазначенням складу домогосподарства);

– особи, члени сім’ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства (якщо чоловік (дружина) отримувача субсидії або осіб, з урахуванням яких призначалася субсидія, зареєстровані за іншою адресою);

– особи, котрі є орендарями житлових приміщень (будинків);

– особи, які зареєстровані у житловому приміщенні (будинку), але фактично в ньому не проживають (тобто субсидія призначалася на підставі рішення комісії без урахування до складу сім’ї таких осіб);

– сім’ї, в яких відбулися зміни у складі;

– сім’ї, котрі, за станом на травень 2018 р., мають прострочену на понад 2 місяці заборгованість з оплати за ЖКП в сумі, що перевищує 20 неоподатковуваних прожиткових мінімумів (340 грн.), і не погасять її до червня ц.р.

Крім того, заяву і декларацію необхідно подати сім’ям, які звертаються по отримання субсидії на тверде паливо та скраплений газ і сім’ям, котрі не отримували субсидії в опалювальному сезоні, у зв’язку із перевищенням обов’язкового відсотка платежу розміру плати за ЖКП у межах соцнорм.

ДОПОВНЕНО ПЕРЕЛІК УМОВ, ЗА ЯКИХ СУБСИДІЯ

НЕ ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ

До внесення змін субсидія не призначалася, якщо хтось зі складу домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням по призначення житлової субсидії (призначення житлової субсидії без звернення) здійснив купівлю (оплатив) послуги на суму, що перевищує 50 тис. грн.

Внесеними змінами доповнено перелік умов, за яких субсидія не призначається.

Iз травня ц.р. на право призначення субсидії також впливає не лише купівля (оплата) послуг на суму понад 50 тис.грн., а й набуття в інший законний спосіб (отримання у спадщину, дар тощо) права власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб (механізм), будматеріали, інші товари довгострокового вжитку на суму понад 50 тис.грн. протягом 12 місяців перед зверненням по призначення. Слід звернути увагу, що вказані умови також поширюються на членів сім’ї особи зі складу домогосподарства, яке звернулося по призначення субсидії.

Крім того, субсидія не призначається (у т.ч. на наступний період), якщо:

– загальна площа квартири перевищує 120 кв.м; індивідуального будинку – 200 кв.м (окрім дитячих будинків сімейного типу і прийомних сімей, а також сімей, де не менше року проживають троє і більше дітей, з урахуванням тих, над котрими встановлено опіку чи піклування);

– будь-хто зі складу домогосподарства або член сім’ї особи зі складу домогосподарства має у володінні автомобіль, якому менше 5 років, окрім мопеда й автомобіля, наданого органом соцзахисту населення;

– у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, які досягли 18-річного віку, в котрих відсутні доходи або є доходи, менші ніж мінімальна зарплата. Виключенням є особи, що в період, за який враховуються доходи, навчалися за денною формою навчання або були зареєстровані у Службі зайнятості як такі, що шукають роботу, і навчалися у Центрах професійно-технічної освіти Держслужби зайнятості, або отримували пенсію, стипендію, держдопомогу;

– домогосподарство має наявну прострочену понад 2 місяці заборгованість з оплати за ЖКП або заборгованість з оплати обов’язкової частки платежу за ЖКП, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У таких випадках субсидія призначається від початку опалювального (неопалювального) сезону за умови документального підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку (ухвали про відкриття провадження у справі) протягом 2 місяців від початку такого сезону, в іншому випадку – із місяця, наступного за тим, у якому документально підтверджено сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку (ухвали про відкриття провадження у справі).

За наявності вищевказаних обставин субсидія може бути призначена за рішенням комісії, зважаючи на конкретні обставини, що склалися, крім випадків, коли площа квартири перевищує 120 кв.м (будинків – 200 кв.м).

Рішення про призначення (відмову в призначенні) субсидії в таких випадках приймається комісією на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

ЗМІНЕНО ПІДХІД ПІД ЧАС РОЗРАХУНКУ ДОХОДІВ ДЛЯ

ПРИЗНАЧЕННЯ СУБСИДІЇ

До складу домогосподарства включаються особи, які зареєстровані та фактично проживають у житловому приміщенні.

Відтепер під час призначення субсидії враховуються доходи не лише осіб, котрим призначається субсидія, але й членів їхньої сім’ї в разі реєстрації (фактичного поживання) за іншою адресою. При цьому соцнорми житла і соцнормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб не розраховуються.

Для розрахунку житлової субсидії враховуються доходи членів домогосподарства, а також членів сім’ї особи зі складу домогосподарства, які досягли 14-річного віку, за станом на початок періоду, за котрий враховуються такі доходи. При цьому дохід у вигляді зарплати враховується після сплати податку на доходи фізичних осіб.

ЩОДО СПЛАТИ ЗА ПОСЛУГИ ОТРИМУВАЧАМИ СУБСИДІЙ

Постановою введено обов’язок для громадян, яким призначено субсидію, щомісячно сплачувати обов’язкову частку плати за послуги незалежно від обсягу спожитих послуг. У разі несплати обов’язкової частки, надання субсидії припиняється за поданням надавачів послуг.

ПРО ЩО НЕОБХІДНО ПОВІДОМЛЯТИ ОРГАНИ СОЦЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ

Громадянин, котрому призначено житлову субсидію, зобов’язаний протягом 30 календарних днів поінформувати Управління соцзахисту населення про обставини для перерахунку призначеної житлової субсидії, зокрема:

– зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) членів домогосподарства (орендар, внутрішньо переміщена особа – членів домогосподарства, які фактично проживають у житловому приміщенні (будинку), їхнього соціального статусу;

– зміни у складі сім’ї члена домогосподарства;

– зміну переліку отримуваних ЖКП, умов їх надання;

– зміну переліку витрат на управління багатоквартирним будинком;

– зміну управителя, виконавця комунальних послуг, створення об’єднання;

– наявність у володінні осіб, з урахуванням яких призначено субсидію, а також у членів їхніх сімей транспортного засобу, від дати випуску якого не минуло 5 років;

– здійснення купівлі (набуття права власності в інший, визначений законодавством, спосіб) (оплати) послуг на суму понад 50 тис.грн. протягом 12 місяців перед зверненням по призначення житлової субсидії (призначення субсидії без звернення).

При цьому в разі зміни складу зареєстрованих (фактично проживаючих) у житловому приміщенні (будинку) осіб, складу сім’ї члена домогосподарства подаються нові заява та декларація.

Увага! Громадянин несе відповідальність за подані відомості про доходи, майно, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на призначення житлової субсидії та на визначення її розміру. В разі неповідомлення про вказані зміни, надання субсидії припиняється, сума надміру перерахованої (виплаченої) житлової субсидії повертається до бюджету.

Інна КОМЕНДАЦЬКА, начальник відділу

соціальних гарантій, компенсацій та у справах сім’ї.