П'ятница, 29 Березня 2024 р.
18 Травня 2018

ПРО ЯКІ ПАРКИ МРІЮТЬ КАМ’ЯНЧАНИ?

ПРО ЯКІ ПАРКИ МРІЮТЬ КАМ’ЯНЧАНИ?Ось такий проект Парку Героїв Євромайдану – світлого, сучасного, із виглядом, від якого перехоплює подих, – три роки тому презентувала міська влада. Капітально ремонтувати його розпочали 2016 р. і роботи киплять донині. Плани у влади грандіозні, адже маємо неабиякий козир – унікальний каньйон, приголомшливий, вигляд на який відкривається саме із цього парку. Тому, власне, на нього і головна ставка, яка передбачає навіть нову набережну над каньйоном.

А напередодні Європейського дня парків, що традиційно відзначається 24 травня задля їх збереження та примноження, ми вирішили дізнатися у влади, як змінюватиметься улюблене місце відпочинку кам’янчан. А в містян поцікавилися, якими б вони хотіли бачити наші парки.

МАЄМО ТРИ ПАРКИ І 28 СКВЕРІВ

На сьогодні, за інформацією міської влади, у Кам’янці ростуть 76 тисяч дерев і 68 тисяч кущів.

На території міста офіційно є три парки та аж 28 скверів. Найбільший із них – дендропарк, що простягнувся вздовж вулиці Шевченка до Руських фільварків. Він може похизуватися солідною площею 13,06 га. Заснував його на початку XX століття Кіндрат Приходько, який від 1899 р. працював у Кам’янці-Подільському міським садівником. Під його керівництвом робітники, здебільшого хлопці та дівчата з близьких до Ка­м’янця сіл, і закладали парк, висаджуючи дерева. Сьогодні він перебуває в підпорядкуванні Подільського державного аграрно-технічного університету.

Найзанедбаніший і забутий – Ком­сомольський парк. Не всі ка­м’янчани знають його назву, місце розташування, та й узагалі язик не повер­тається назвати його парком. Розташований на вул.Крип’якеви­ча за міським стадіоном ім.Г.Тон­кочеєва. Тут 9 серпня 1991 р. заклали перші плити в будівництво спортивного комплексу тодішнього пед­інституту (нині – К-ПНУ ім.Івана Огієнка). До речі, будівництво завершити так і не вдалося, а це місце заросло хащами, бур’янами та деревами.

І третій, який за твердженням краєзнавця Олега БУДЗЕЯ вважається найстарішим, – Парк Героїв Євромайдану (раніше Центральний парк культури та відпочинку). Розкинув­-ся він майже на чотири квартали вздовж вулиці Шевченка – між вулицями Князів Коріатовичів і Пушкінською. Займає 9,8 га. Заклали його тоді ж, коли і Новопланівський міст – 1864 року. Першим садівником бульвару був Северин Ковальський, а завершив упорядкування вищезгаданий Приходько. І досі кам’янчани пригадують, як у парку працювали танцмайданчик, більярдна, зелений театр, кінотеатр «Малятко» та відбувалися шахові баталії.

ЧОГО БРАКУЄ КАМ’ЯНЧАНАМ

ПРО ЯКІ ПАРКИ МРІЮТЬ КАМ’ЯНЧАНИ?Дендропарк хоч і розташований на території міста, але ним опікується Мінагропромполітики. У столиці не надто переймаються проблемами, на які нарікають кам’янчани. А це забагато аварійних дерев, сухого гілля, ку­щів-самосівів і замало урн та лавочок. Скаржаться кам’янчани і на те, що останніми роками парк аж надто активно вирубують.

– Після сильного вітру цим парком страшно ходити – старе гіл­ля може впасти на голову, – каже 44-річний кам’янчанин Олександр, вигулюючи тут домашнього улюбленця. – Парк дуже красивий, але неохайний. У теплу пору року важко знайти вільну лавочку. А ще хочеться, аби тут встановили урни. Загалом це чудове місце для відпочинку всією родиною та занять спортом. Є тут де розігнатися, прес покачати та на турніках м’язи підкачати.

Якщо з дендропарком усе більш-менш гладко, то найбільше запитань у містян виникає щодо Парку Героїв Євромайдану, який уже другий рік змінює обличчя.

– Усе дуже гарно роблять, мос­тять плиточкою. Але коли тут нарешті з’являться лавки та урни? – цікавиться 18-річна Юлія.

Ось такий варіант лавок із литого чавуну і дерев’яними елементами наразі розглядає  міська влада на заміну отаким старим. Вага однієї - 130 кг, а вартість - 13 тис.грн.– Щодня ходжу цим парком, але хочеться, аби підчистили зарості, – каже 70-річна Раїса Олексіївна. – Тішуся, що місце, де я в юності відпочивала і познайомилася з майбутнім чоловіком, так гарно ремонтують. Тут зможуть відпочивати і кататися на велосипедах як діти, так і дорослі.

– Ще торік під час сильної зливи і буревію зламалося чимало дерев, які й досі ніхто не прибрав. А ще тут жахлива дорога і через болото неможливо пройти. Колись до прибирання залучали студентів, а тепер цим ніхто не займається, тому й чистоти бракує. Загалом парк гарний, затишний, але хащі псують його вигляд і відбивають бажання тут прогулятися. Хочеться якомога швидше подолати ці «джунглі» та вийти в місто, – вважає 48-річна пані Ірина.

Ось такий варіант лавок із литого чавуну і дерев’яними елементами наразі розглядає  міська влада на заміну отаким старим. Вага однієї - 130 кг, а вартість - 13 тис.грн.– У Кам’янці катастрофічно не вистачає дитячих майданчиків, безкоштовних батутів і атракціонів, – зазначає пані Наталя. – Це питання порушується вже понад 10 років. Те, що зробили маленький майданчик на «Гунських криницях», добре, але він єдиний на 100-тисячне місто, і там навіть гойдалки немає. Дерева в місті ростуть, траву косять – і це добре. Ландшафтним дизайном можна не займатися, бо це дорого і потребує догляду. Дехто скаржиться, що урн у місті обмаль. На мою думку, їх кількість проблему засміченості не вирішить. Часто можна побачити, що біля лавки є урна, а поруч валяється сміття. Дитячих майданчиків чим більше буде, тим краще.

– Я живу на Польських фільварках і щодня з чоловіком ходимо цим парком, – розповідає пані Тетяна. – Боляче було дивитися, як торік там почали вирізувати хороші горіхи та липи, а сухі дерева і досі муляють очі та створюють небезпеку. Насамперед потрібно взятися і за вирізання хащів, яких тут чимало. Повірте, тут такі пристрасті киплять, стільки сталося бійок і навіть задушили нашу сусідку. Неабияк псує вигляд і розвалений літній театр, з якого зробили громадський туалет. І таке неподобство робиться «за спиною» міського Будинку культури.

Не задоволена я і реконструкцією, що робиться в парку. Там позрізали кипариси і вмостили все плиткою, по якій у спеку ідеш, немов по сковорідці. Перед моїми очима і досі стоять два шикарні фонтани, які потрібно було відреставрувати, а не руйнувати. Адже Кам’янець завжди вважався містом фонтанів.

ПРОЕКТ НА МІЛЬЙОНИ

Ще декілька років тому міська влада вирішила реанімувати колишній Центральний парк. Отримавши на руки проектно-­кошторисну документацію, в «білій хаті» вирішили втілювати проект у декілька етапів. Адже його вартість тягне не на один мільйон гривень і передбачає креативне облаштування нижньої частини парку, сучасне дитяче кафе, безкоштовні ігрові майданчики, сцену під відкритим небом тощо.

Нагадаємо, що ремонтні роботи в парку Героїв Євромайдану розпочалися з відновлення Алеї закоханих, облаштування доріжки від Лебединого озера та оглядового майданчика до альпін-парку. Торік парк кардинально почав змінюватися, починаючи вже із вхідної арки з підсвіткою. За минулий рік вдалося зробити чимало і освоїти понад 2,5 млн.грн. За ці кошти проклали нові мережі, зробили підпірні стіни, встановили нові електроопори, вмостили частину площі кольоровою плиткою, облаштували клумби і висадили квіти.

– Усі роботи, що тривають у парку, спрямовані на створення комфортних умов для зручного і приємного відпочинку кам’янчан та гостей міста, – коментує заступник міського голови Сергій БАБІЙ. – Парк має бути світлим. Тому плануємо підняти нижній ярус дерев, відповідно й стане світліше та просторіше. Також проектом передбачено з’єднати верхню частину парку із тією, що над каньйоном. Таким чином у нас з’явиться чудова набережна з різними майданчиками і неабияким виглядом на каньйон. Погодьтеся, не кожне місто може таким похизуватися.

Цього року плануємо завершити мощення алейки, що веде до МБК. Про таку доріжку, на якій можна буде кататися на роликах, скейтах, велосипедах, молодь і діти мріють уже давно. Сьогодні ж розглядаємо варіанти лавочок і урн, які мають там з’явитися найближчим часом. Цього року хочемо облаштувати на центральній площі парку і сцену.

Часто кам’янчани цікавляться, коли ж у парку з’явиться фонтан. Тоді, коли матимемо один мільйон, щоб його придбати. Всі підготовчі та підземні роботи для його облаштування вже виконані. Передбаче­-но 16 фонтанів, але не простих, а керованих. Вони мають працювати вниз-вгору, бути у зріст людини, а ввечері ще й грати кольоровими струменями.