П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
1 Червня 2018

НА ТЕРИТОРІЇ ЗАМКУ ШУКАЮТЬ ЦЕРКВУ КОРІАТОВИЧІВ І КОСТЕЛ

Вчора у дворі Старої фортеці виявлено жіноче поховання часів Київської Русі. Це перші «плоди» археологічних розкопок, котрі розпочалися 28 травня. Вони здійснюються згідно з договором між історичним музеєм-заповідни­ком і ДП «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба України»» Інституту археології НАНУ. Керівник експедиції – Лариса ВИНОГРОДСЬКА.

НА ТЕРИТОРІЇ ЗАМКУ ШУКАЮТЬ ЦЕРКВУ КОРІАТОВИЧІВ І КОСТЕЛЗа інформацією історичного музею-­заповідника, метою розкопок було визначення точного місця знаходження церкви Покрови Богородиці ХІV-ХVІІ ст. і костелу св.Станіслава кін. ХVІ – поч. ХІХ ст., які згідно з письмовими джерелами розташовувалися на території замку.

Вважається, що церква Покрови Богородиці була побудована у другій половині XIV ст. за часів князів Коріатовичів і в ній були поховані її фундатори Юрій

(Георгій) та Олександр Коріатовичі.

Ось деякі писемні згадки про об’єкти дослідження:l Перша писемна згадка про існування православної церкви на території замку відноситься до 1494 року. У документі під назвою «Здача замків Скали, Кам’янця, Смотрича і Летичева новому старості 1494 року» згадується, що біля великого будинку чи палацу є церква Грецька (православна), в якій щодня правиться Богослужіння (missa) за руським або грецьким обрядом під карою однієї копи. Також в описі на окремому аркуші є запис, який дає можливість дізнатися про назву церк­ви – Благословенної діви Марії.

l Костел св. Станіслава побудовано наприкінці ХVІ ст., це була кам’яна будівля. Під час перебування турків на Поділлі його перетворено на мечеть. На планах ХVІІІ ст. згадується як костел старости. На початку ХІХ ст. був розібраний.

В описі замку 1613 року зазначається: «…По лівій стороні входячи у замок костьолик католицький мурований. Біля нього зараз склеп мурований, в якому Миколи Потоцького, старости кам’янецького тіло лежить… Далі біля того склепу Церк­ва Руська від княжат Куріатовичів, з яких один в тій же Церкві лежить: та Церква з дерева дубового збудована давністю часу зовсім не поруйнована (naruszona), від того часу яко є ще збудована в якій та Русь кожну неділю набожество своє відправляє».

Ігор КИРИЛЮК.