П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
1 Червня 2018

ОБ’ЄДНАЙМО ЗУСИЛЛЯ, ЩОБ ЗБЕРЕГТИ МИНУЛЕ!

ОБ’ЄДНАЙМО ЗУСИЛЛЯ,  ЩОБ ЗБЕРЕГТИ МИНУЛЕ!24 травня відділ культури, туризму, молоді та спорту райдержадміністрації спільно з районним центром туризму та охорони культурної спадщини провів захід «Історико-культурна спадщина Кам’янеччини та збереження її в умовах адміністративно-територіальної реформи». Цей захід, який умовно назвали «невченою радою», відбувся у Центральній районній бібліотеці на Троїцькому майдані.

Учасниками заходу були науковці, краєзнавці, представники об’єднаних територіальних громад і місцевого самоврядування району. Зібрання ставило за мету: привернути увагу до культурної та природної спадщини регіону, виробити спільну стратегію збереження і використання об’єктів історико-культурного призначення.

Модератором зустрічі була спеціаліст відділу культури, туризму, молоді та спорту Катерина ГУРСЬКА, а загальну інформацію надала директор районного центру туризму та охорони культурної спадщини Оксана ФЕДЧИК. Заслухано п’ять виступів. Археолог Василь МЕГЕЙ розповів про дослідження історичного факультету в Кам’янець-Подільському районі у 1970-2012 роках, детально розказав про неприємні сутички з чорними археологами. Науковий співробітник НІАЗу «Кам’янець» Валентин ПАГОР присвятив виступ багатій архітектурній спадщині міста та району. Голова військово-історичного товариства ша­нувальників історії фортифікації Ігор ДАНІЛОВ розповів про Жванецький замок і його проблеми. Заступник директора НПП «Подільські Товтри» Валентина СТЕЛЬМАХ повідала про стратегію збереження історико-культурної та природної спадщини Кам’янеччини. Автор цих рядків присвятив свій виступ постатям Чорнокозинців, а їх набралося аж 14.

Із завершальним словом виступив головний спеціаліст відділу культури, туризму, молоді та спорту Віктор ТРАВІНСЬКИЙ, який запропонував об’єднати зусилля адміністрації та громад у збереженні історичного минулого.