П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
8 Червня 2018

А ПЕНЯ – ЩЕ ТА СВИНЯ

Заборгував за комуналку – заплати пеню! Такий «подарунок» підсунула нам влада в новому законі «Про житлово-комунальні послуги», який набирає чинності 10 червня.

А ПЕНЯ - ЩЕ ТА СВИНЯ– Маразм, люди і без того не мають чим розрахуватися за послуги, а тут ще й пеня їм… Що ті депутати і міністри геть усі подуріли?! Субсидію забрали, а натомість пеню вигадали. Довели країну, що люди їдуть за кордон, аби заплатити за комунальні, – кричав у слухавку наш читач Василь Феодосійович.

Відчуваючи шквал критики, парламентарі таки вирішили зачекати із пенею до 1 січня 2019 року, щоб надати населенню можливість сплатити борги. А вже тоді санкційні відсотки нараховуватимуться при найменшому затягуванні платежів. Таким чином можновладці хочуть дисциплінувати споживачів. Передбачено, що пеня капатиме за кожен день несплати в розмірі 0,01% від суми боргу. Тобто, якщо борг становить 1 тис.грн., то за 100 днів його несплати набіжить 10 грн. Проте пеня не нараховуватиметься, якщо споживач отримує зарплатню із затримкою або ж є заборгованість держави за надані населенню пільги й субсидії. Щоправда, все це необхідно буде підтвердити відповідними документами.

Крім пені, наші вигадливі реформатори вводять і обов’язкове встановлення загальнобудинкових лічильників на тепло і воду.

Прес-служба КП «Міськтепловоденергія» прокоментувала, що всі без винятку житлові будівлі мають бути обладнані загальнобудинковими лічильниками на тепло, гарячу і холодну воду. На їх встановлення дали час. Для теплової енергії – до 1 серпня 2018 р., для води – до 1 серпня 2019 р.

Підступність загальнобудинкових лічильників на воду у тому, що в разі, коли не зійдеться сума показників квартирних лічильників із показами на загальнобудинковому, решту розкидатимуть на мешканців. І це ще не все.

«Витрати на встановлення, обслуговування і заміну вузлів обліку буде покладено на споживачів. Оснащення будівель засобами обліку має забезпечити виконавець послуг за рахунок споживачів або за рахунок фінансування з інших джерел, зокрема за програмами міських рад.

КП «Міськтепловоденергія» розробило Програму зі встановлення вузлів комерційного обліку та звернулося до міської ради щодо виділення коштів з міського бюджету на придбання першої черги вузлів комерційного обліку на 2018 рік у сумі 5 млн.грн. Наразі підприємству виділе­но 695 тис.грн.», – йдеться в коментарі прес-служ­би «МТВЕ».

Під час засідання сесії міськради 5 червня міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ зазначив, що він, як і його колеги – мери інших міст, звертатимуться до Президента, аби НКРЕ переглянула вищезгаданий закон у частині загальнобудинкових лічильників.

Малоймовірною є радість споживачів від купівлі ними загальних лічильників, які ні­чого хорошого не принесуть, але й міська скарбниця не може собі дозволити вивалювати купу грошей на це обладнання. Проте поки у влади немає вибору – в разі невиконання вимог закону, до підприємств-надавачів послуг будуть застосовані штрафні санкції в розмірі 1% від зібраних коштів за послуги з будинків без комерційних вузлів обліку. А споживачам, у разі відсутності вузлів комерційного обліку, плата за послуги буде нараховуватися за нормами споживання.

Вікторія БОЯРШИНОВА, Вікторія КОЖЕВНІКОВА.