Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
8 Червня 2018

«УКРАЇНА» В ОГНІ. РОЗБІР ПОЛЬОТІВ

«УКРАЇНА» В ОГНІ. РОЗБІР ПОЛЬОТІВОсь на такі руїни перетворився відомий колись екс-готель «Україна» у центрі Кам’янця-Подільського, який останніми роками розчаровував містян занедбаним станом. 2 червня стало фатальною датою у житті будівлі, адже близько 9 вечора очевидці помітили дим, а далі спалахнула масштабна пожежа. Картина нагадувала фільм жахів: хмарою звивався чорний стовп диму, величезні язики полум’я ковтали все більшу і більшу площу даху, у вухах дзвеніли сирени рятувальних машин і автомобільні клаксони, а палаючі шматки покрівлі падали прямо біля ошелешених перехожих…

Здогадки і версії перебігу подій міська рада спільно з усіма надзвичайниками обговорили

6 червня. За словами начальника 2 ДПРЗ Олега ІВАНЮКА, пе­редумовою спалаху стали відсутність охорони на об’єкті та порушення в будівництві мансардного поверху, використання легкозаймистих матеріалів та недостатня кількість пожежних автовишок. Не всі комунальні вишки приїхали вчасно, тому й гасити пожежу з усіх боків одночасно не було можливості. А спецвишки, що могла б ліквідувати полум’я на такій висоті, місто взагалі не має. Проте пожежники запевнили – зробили все, що було в їхніх силах.

– Вогнем знищено покрівлю будівлі на площі 300 кв.м. Імовірна причина – підпал і необережне поводження з вогнем. Збитки та особа, яка підпалила, встановлюються. Пожежу ліквідовано 5 ДПРЧ, 6 ДПРЧ, 37ДПРЧ, МПК Гуменці, МПК Ходорівці. Всього до гасіння пожежі залучили 10 одиниць пожежно-рятувальної та спеціальної техніки і 25 рятувальників, у тому числі підрозділи місцевих пожежних команд та добровільних пожежних дружин гарнізону. Нещасних випадків на пожежі не було, – йдеться в офіцій­ному коментарі ГУ ДСНС у Хмель­ницькій області.

Поліція за фактом пожежі відкрила кримінальне провадження і проводить низку експертиз, які дадуть відповідь на головні запитання і з’ясують, що стало причиною загорання.

Нагадаємо, що власником колишнього готелю «Україна» є ТОВ «Сатека». Саме ця організація ще 2015 року отримала дозвіл від міської влади на розроблення проекту землеустрою щодо відведення тут земельної ділянки під житловий багатоквартирний будинок із вбудо­ваними закладами громадсь­ко­го призначення. Місцеві служби неодноразово зверталися до товариства з проханням виставити охорону на об’єкті.

Проте представник ТОВ «Сатека» Петро УШАКОВ, який також був присутній на засіданні, переклав відповідальність на кам’янецьке підприємство «КТП», яке займалося підготовчими роботами і нібито мало б подбати про охорону. За словами чоловіка, екс-

«Україну» вони планують перекваліфікувати на готельно-житловий комплекс: І-ІІ поверхи – хостел, інші – житлові квартири. Сьогодні ж їхнє головне завдання – демонтувати дах після пожежі, а також перейти до підготовчих робіт відповідно до проекту.

Наступного тижня міська рада планує провести із власниками перемовини щодо якнайшвидшого втілення проекту в життя, аби «погорілець» не муляв очей ні містянам, ні туристам. Також чиновники зобов’язали відповідні служби у найкоротші строки перевірити пожежні гідранти в багатоповерхівках міста, відпрацювати план реагування службами на аналогічні надзвичайні ситуації, провести із власниками недобудованих об’єктів розмову щодо дотримання пожежної безпеки та забезпечення охорони.

Крім того, пообіцяли підготувати звернення до Кабміну, ДСНС, ОДА, місцевих підприємств із проханням виділити кошти на придбання дорогого спеціального пожежного автопідйомника і навіть згідні на співфінансування. Торік такою технікою свій арсенал поповнив Хмельницький, сплативши 3 млн. 200 тис.грн. Доки місто оговтується від наслідків, очевидці не стримуються в емо­ціях і коментарях.

– Будинки теж мають душу і їм теж буває боляче. В цього будинку подвійний біль. Спочатку його покинули, а тепер він зранений пожежею, – так на трагедію від­реагували користувачі «Фейсбуку».

«УКРАЇНА» В ОГНІ. РОЗБІР ПОЛЬОТІВ– Пам’ятаю, коли це ще був діючий величезний готель, в який з’їжджалися всі гості міста і який був другою візитівкою міста після фортеці. Всі чекали, коли його нарешті відбудують, або хоча б пере­роблять у якийсь торговельний центр. Але ніхто не очікував такого повороту. Шкода, що цю будівлю «розбудили» саме так, – ділиться спогадами засмучена пенсіонерка 67-річна Олена Інокентіївна.

– Ми бачили, як туди часто залазили то діти, то молодь напідпитку, а для безхатченків довгобуд взагалі слугував житлом. Так би мовити, готель виконував свою функцію навіть після занепаду. Але я впевнений, що це підпал: або через заздрість, адже у будівлі є власники – тернопільчани, які точно планували активно почати реконструкцію, або через необережність, бо перед початком пожежі на даху бачили двох підлітків, – запевняє 32-річний приватний підприємець Руслан.

Галина МИХАЛЬСЬКА, Ольга БАНАХ.