Субота, 20 Квітня 2024 р.
8 Червня 2018

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД ПЕРЕЙМАЮТЬ І ПРО СВІЙ НЕ ЗАБУВАЮТЬ

Поки студенти ПДАТУ складають іспити, розповідаючи все, що вивчили за семестр, їхній ректор Володимир ІВАНИШИН також має про що поговорити, прозвітувати. Торік ПДАТУ наважився на відповідальний, але потрібний крок – програму, яка передбачає і навчання, і роботу наших студентів у Польщі. Понад сотня молодих людей поїхали за кордон завдяки такій ініціативі. А навесні до цієї країни завітав і сам ректор, аби переконатися, в яких умовах там живуть і працюють вихованці, за яких він відповідає.

Володимир Iванишин– У травні представники адмі­ністрації ПДАТУ відвідали студентів університету, які навчаються за програмою «Навчайся в Україні, пра­-цюй і здобувай європейську ква­ліфікацію» в польському місті Поз­нань згідно із договором про спів­працю між ПДАТУ і «Центром професійної та безперервної освіти», – розповідає Володимир Васильович. – Поїхав туди сам, аби з перших вуст дізнатися, як там нашим дітям. Адже оскільки вони першопрохідці, знаю, що були певні проблеми з документацією. Зуст­рівся з офіційними представниками польської сторони, відвідав усіх наших, подивився, де вони живуть, працюють, запитав, що не подобається. Особливих нарікань не почув. Документація вже вся впорядкована. Бачу, що наші діти справляються, більшість гарно себе зарекомендували як перед роботодавцями, так і перед викладачами. Програма цікава і її треба продовжувати.

Ще в квітні зустрічався з ректором польського Державного університету ім.Шимона Шимоновіца професором Анджейом Самборські, в результаті укладено домовленість про співпрацю. Міжнародні зв’язки продовжуємо розвивати і надалі, аби переймати досвід.

Цікаво викладачі ПДАТУ провели День вишиванки. У цей час делегації університету були у від­рядженнях у Варшаві, Кракові, Ізраїлі. Українці на всі урочис­тості ходили у вишиванках. На їхнє вбрання всі звертали увагу, милувалися ним і дивувалися,

а вони з гордістю відповідали, що так відзначають Всесвітній день вишиванки.

– 17-19 травня делегація університету була присутня на урочистих заходах з відзначення Днів Вар­шавського університету природничих наук, а 18-20 травня відвідала Краківський аграрний університет ім.Гуго Коллонтая з нагоди 65-річчя навчального закладу. А у червні ми долучимося до українсько-польської конференції «Відновальні джерела енергії: техніка, технології, інновації» в курортному польському місті Криниця-Здруй. Наш університет став співорганізатором цього заходу, – каже Володимир Іванишин.

Загалом ПДАТУ навчає за 17 спеціальностями, працює й інс­титут дистанційної освіти. Керівництво закладу робить усе можливе, аби організувати студентам якісну практичну базу.

– Брак коштів у цьому питанні відчувається, але виходимо із си­туації, як можемо, – продовжує ректор. – Якби були у нас ті 5 тисяч гектарів землі, які мав університет раніше, то нам усього вистачало б. Мали б і де практику проходити, і де навчатися, і за що розвивати університет. Але маємо те, що маємо: 150 гектарів землі, на яких студенти вправно працюють. Закінчуємо роботу над організацією нашої навчальної ветеринарної клініки європейського зразка. Відновили свиноферму, закупили корів сучасних порід. Дають вони по 30 літрів молока в день. Кажуть, що тваринництво невигідна справа, але ми робимо все можливе, аби довести, що вигідна, якщо вміти і знати, як доглядати за тваринами. Працюємо над створенням навчальної ферми. Налагодили роботу із фермерськими господарствами з усієї країни і думаю, що разом ми зробимо все, аби наших студентів випускати якісними фахівцями.

Не лише навчаються і практикуються ПДАТівці, не забувають вони і про дозвілля. Наприкінці травня відгудів фінал 13-го сезону Аграрної ліги КВН, що проводився на базі університету. Брали участь 10 команд із різних аграрних закладів вищої освіти України, в тому числі й команда ПДАТУ «Аграрвард». Вона і стала володарем Кубка Аграрної ліги. А вже в липні студенти й викладачі запланували провести День поля, де презентуватимуть досягнення аграрного комплексу і аграрної науки.

– У нас нудно не буває, – переконаний ректор. – Робимо все, аби наші студенти мали найкращі умови для здобуття освіти. Маємо і місця в гуртожитках. У нас навчаються студенти практично з усієї країни, і всі потім з теплом та любов’ю згадують Кам’янець. Якщо ви хочете стати частинкою великої ПДАТівської родини – ласкаво просимо!