П'ятница, 29 Березня 2024 р.
8 Червня 2018

КУДИ ДІТЕЙ ВІДДАТИ, АБИ ЛІТО НЕ ЗМАРНУВАТИ?

Літо – пора активного відпочинку, відпусток і довгоочікуваних канікул, якими так тішаться дітлахи. Але доки вони ра­діють, батьки ламають голову, чим зайняти чад у цей період, аби не відбилися від рук, пізнали щось нове і, звичайно, змогли як слід відпочити від шкільних буднів та набратися сил перед новим навчальним роком. Хтось віддає перевагу відпочинку із сім’єю біля моря, комусь більше підходять дитячі табори, а хтось задовольняється таборами при міських розвивальних центрах. Досить популярним залишається варіант «ол-інклюзів» у бабусі в селі. Для тих, у кого цей варіант не проходить, ми підготували низку варіантів, як забезпечити якісне дозвілля своїм дітям.

СПРОБУЙ СТАТИ СПРАВЖНІМ КОЗАКОМ!

КУДИ ДІТЕЙ ВІДДАТИ, АБИ ЛІТО НЕ ЗМАРНУВАТИ?А як щодо того, щоб за літнє дозвілля взявся президент Федерації козацького фехтування Твердислав Філатов? Він понад два роки тому заснував етнопарк «Січленд» – центр патріотичного виховання, що розгорнувся на території колишніх Порохових складів. Цей табір – улюблене місце відпочинку як юних козачат, так і дорослих, які бажають спробувати справжнього козацького життя. Дозвілля тут проводиться в дусі справжнього січового побуту, сповненого козацьких традицій, забав, звитяг і таємниць. Кожен може випробувати себе в козацьких ремеслах і вміннях. Опанувати їзду на конях, бій на списах, стрільбу з лука, керування човном, бій на шаблях, взяти участь у козацькому бойовому театрі, святкових гуляннях, купальських іграх, хороводах, навчитися грі на народних інструментах, відвідати екскурсії по майстернях традиційних ремесел і навіть пройти по розпеченому вугіллю. Здається, що більшість забав підходять лише парубкам, але й дівчатам тут теж є чим зайнятися. На них чекають майстер-класи з вишивання, писанкарства, ворожіння, створення ляльок-мотанок.

Організатори попіклували­ся, аби цікаво було не лише в етнопарку, а й по дорозі до нього. На шляху до «Січленду» чекає справжня карта випробувань із пригодницькими квестами. Долаючи перешкоди, можна по­змагатися з Кощієм, Триликим та іншими міфічними істотами, а в нагороду знайти справжній скарб.

Цьогорічною родзинкою табору стане кінотеатр під зорями. Усі охочі зможуть не лише подивитися цікавий фільм, а й взяти участь у його обговоренні.

– Ми дотримуємося вислову: «Хто думає на рік вперед – садить пшеницю, хто думає на декілька років вперед – садить сад, а хто думає про вічність – виховує дітей». Тому більшу частину свого життя присвятили вихованню дітей і молоді, – розповідає Твердислав Філа­-тов. – Проект «Січленд» корисний тим, що тут учасники засвоюють

багатство культури подільського краю, звичаї, традиції. Вихованці загартовуються як духовно, так і фізично. Влітку плануємо провести три табори. Перший розпочне роботу 19 липня і триватиме 10 днів. Запрошуємо всіх охочих віком від

6 років. Деталі на сайті sich.land та за номером: 095-517-14-47.

«ДРУЖЕ, А ТИ ЗНАЄШ, ЩО ТАКЕ «СКОБ»?»

Вони вміють розпалювати вогнище, розкладати намети і точно не пропадуть у лісі навіть під час сильної зливи, адже відчувають себе в екстремальних умовах, наче риба у воді. Вони – вихованці національної скаутської організації «Пласт».

Наймолодшим пластунам – лише 6 років. Та навіть вони засвоїли головні положення пластового закону, яких є 14. Це не обмеження чи заборони, а своєрідні дороговкази. Дотриму­ватися їх – означає йти правильним шляхом. Ось декілька з них: пластун – сумлінний, точний, ощадний, справедливий, ввіч­ливий, дбає про красу та береже її тощо.

Вихованці «Пласту» проходять чотири послідовні етапи: під­готовчий – отримання відзнаки пластуна-прихильника; складання першої проби пластуна-­учасника; складання другої проби пластуна-розвідувача; складання третьої проби пластуна-­скоба. Освоюючи їх, вони на­бувають певних вмінь у різних сферах: фінансовій, діловодстві, медицині, туризмі, альпінізмі тощо. Як винагороду, отримують відповідну відзнаку –

нашивку на рукав або значок і спеціальне посвідчення.

КУДИ ДІТЕЙ ВІДДАТИ, АБИ ЛІТО НЕ ЗМАРНУВАТИ?Таборування – це найцікавіша частина пластової діяльності. Життя на чистому повітрі, поміж схилів, горбів і дерев, між птахами й звірами, у горах і біля річок, у власному наметі, і при цьому самим готувати – ось справжня стихія пластунів. Це те середовище, в якому виховання відбувається у формі гри за чітко встановленими правилами. Так дітлахи привчаються до внут­рішньої дисципліни команди, виховують характер, розвивають мислення і фізичну спритність.

Діти і молодь мають можливість проявити себе, знайти багато друзів, розвинути фізичні, інтелектуальні, духовні якості та просто весело проводити час. Навчаються майструвати, куховарити, складати байдарки. Поруч завжди є виховник, який навчає, дає поради, наглядає за безпекою. До речі, там усі звертаються один до одного на «ти». Вітатися в «Пласті» прийнято фразою «скоб» (Сильно-Красно-Обережно-Бистро), подаю­чи ліву руку, аби відкрити своє серце.

– Ми не виховуємо дітей, а створюємо умови, в яких вони самі себе виховують. Намагаємося сприяти всебічному розвитку молоді, – каже керівник обласного осередку «Пласт» Віктор Годний. – Часто поринаємо в атмосферу пригод і випробовуємо себе на міцність. Головне завдання організації – допомога в розвитку таланту і лідер­ських здібностей.

Цьогоріч проведемо два табори для молодших віком від 6 до 10 років і старших пластунів віком від 11 до 17 років. Плануємо навчання для майбут­-ніх виховників, які бажають долучитися до нас. Адже заходи «Пласту» реалізуються силами волонтерів. Долучитися до плас­тунів можна, зателефонувавши за номером: 097-747-73-84, або на сторінці групи «Пласт у Кам’янці-Подільському» у «Фейс­буці».

ВІДПОЧИНОК У МІСТІ МОЖЕ БУТИ КОРИСНИМ

Наразі в місті функціонує лише один пришкільний мовний табір «Натхнення» при НВК №3. Цьогоріч 14 навчально-розважальних днів зможуть провести 60 дітей. Окрім веселощів, тут не забувають і про англійську мову та пізнавальні екскурсії.

Дитячі центри розвитку також пропонують кам’янчанам свою допомогу в організації дозвілля, створюючи кількаденні табори.

Розважальне та пізнаваль­не літо пропонує табір «Веселі бджілки» центру розвитку «Smar­tum». Працює він у ТЦ «Розмарин». Це такий собі «міні-садок» із 9.00 до 13.00 для дітей віком від 3 до 7 років. Протягом таборової 10-денної зміни малята відвідуватимуть театральні, при­родничі гуртки, малюватимуть і вивчатимуть англійську мову в ігровій формі. А ще на них чекають бульбашкове шоу, казка-­шоу, ігри з аніматорами тощо. Вартість одного дня – 100 грн. Дітям учасників АТО – знижка 20%, декільком дітям з однієї сім’ї також передбачені пільги.

«StarHouse» – ще один новий міський центр розвитку дитини. Він влаштує табір своїм юним відвідувачам у «Новій Будові» (вул.Князів Коріатовичів, 25/11). На них чекатимуть запальні танці, театральне мистецтво, пізнавальні ігри, спортивні розваги, квести, естафети, вікторини, майстер-класи тощо.

– Кожен день ми задумали зробити тематичним. У День українсь­кого мистецтва з дітками майструватимемо коника із соломи і опановуватимемо гончарне мистецтво, – розповідає керівник організації Світлана Онищук. – Раз на тиждень запланована пізнавальна подорож у Ботанічний сад, Старе міс­то та ЕНЦУМ. В останній день зміни відбудуться виставка робіт і заключний концерт, де кожна дитина продемонструє батькам усе, що напрацювала за цей період. Графік роботи табору – з 9.00 до 16.00. Набиратимемо діток за такими віко­вими групами: 6-8, 9-11, 12-16 ро­-ків. Табірні зміни розпочинаються з 9 липня. Вартість 10-денного дозвілля становитиме 2600 грн. Плюс передбачені знижки.

Як варіант відпочинку й активного літнього дозвілля батьків і дітей разом, пропонує команда «Happy Holiday». Для туристів і кам’янчан вигадники підготували спортивно-краєзнавче дозвілля, екскурсії, квести, мандрівки Подільськими Товтрами. Зайняти екстремалів вони можуть на один день у Кам’янці, або на два-три – запропонувавши маршрути до Хотина, Меджибожа і тернопільських печер.

Ціна 4-годинної екскурсії – 450 грн. із групи, а кількаденної – 1 тис.грн. у день. Деталі за номером: 096-842-68-90.

НЕ МІСТОМ ЄДИНИМ

Актуальними цьогоріч залишаються табори за містом, які пропонують відпочинок дітям на декілька тижнів.

Можна скористатися послугами, які пропонує дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Еко Ленд» в селі Привороття Друге. Незмінним тут залишили право вибору періоду перебування в таборі: 5, 7 чи 10 днів замість цілої зміни 21 день. Ціна за одну добу – 350 грн.

Табір «Дністровська чайка» в селі Врублівці чекає на відпо­чинок близько 800 дітей. Ціна 21-денного відпочинку обій­деться в 5,5 тис.грн.

Для тих, хто хоче не лише оздоровитися, а й подбати про духовно-моральний розвиток, функ­ціонує православний табір «Шанс» на бакотському березі Дністра. Ціну та умови проживання можна дізнатися в організаційному відділі табору за номером: 067-843-97-68.

Отже, аби літній відпочинок не перетворився на дні неробст­ва та нудьги, скористайтеся добіркою корисного й розважального дозвілля.

Вікторія БОЯРШИНОВА.