П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
15 Червня 2018

ГАЗОВА БЛОКАДА СЕЛЯН

ГАЗОВА БЛОКАДА СЕЛЯН– Уявляєте, я дитині кашу на свічці підігрівала… Світла не було, а машину, що розвозить селами газ у балонах, не бачила ще від Пасхи. Куди тільки не зверталися за цей газ, а ніхто нам допомогти не може, – про таку проблему редакції розповіла мешканка с.Оринин пані Наталія. – Пропонують заправляти балони на заправках, але це так небезпечно! І хто їх туди возитиме? Самостійна заправка до першого нещасного випадку. Хто нестиме відповідальність, якщо балон підірветься?!

Мова йде не про минуле століття, а про сучасне виживання людей, як з’ясувалося, в багатьох селах району та області. А найбільша проблема в тому, що достеменно невідомо, хто спровокував газову кризу, і ніхто не знає, коли вона закінчиться.

– Як це так, взяти і залишити тисячі людей напризволяще? – дивується наша читачка зі Слобідки-Рихтівської пані Валентина, яка також бідкається, що залишилася з порожніми балонами. – За один раз моя родина купувала декілька балонів. Вартість одного в середньому 300 гривень, і нам вистачало його на декілька місяців. Що тепер робити – голова сох­не. Ще й сезон закруток розпочався. Доведеться на обійсті розпалювати багаття і на ньому їжу готувати.

Слова селян підтверджують і сільські голови громад, які зіткнулися із проблемою.

– До мене мало не щодня приходять односельці й запитують, коли ж буде скраплений газ, – розповідає Приворотський сільський голова Лариса ВУСАТА. – Я не знаю, що їм відповісти. Для наших чотирьох сіл – Привороття, Добровілля, Кізя й Адамівка – це справжня біда, адже природний газ до нас не дотягнули, а скраплений – місяцями вже не привозять. На електроплитах також не дуже наготуєш. Бо це і довго, і затратно, зважаючи на ціни на електроенергію. Зверталася із цією проблемою і до районної влади, і до «Хмельницькгазу». Там усі мене просять заспокоювати людей. А як я їх заспокою, якщо їм немає на чому готувати їжу?

Залежних від скрапленого газу в нашому районі чимало.

– Із 120 сіл і одного селища на Кам’янеччині 68 – повністю газифіковані, 4 – частково. А решта, майже півсотні, залежні від скрапленого газу, – розповідає начальник відділу містобудування, архітектури, ЖКГ та з питань цивільного захисту населення райдержадміністрації Василь ГРИГОР’ЄВ. – Зверталися не лише до обласної адміністрації, але й до профільних структур на рівні держави. Але віз і нині там. Проблема актуальна не лише для нашого району, області, а й чи не всієї країни. І як її подолати, навіть у верхах ніхто не дає відповіді.

У чому ж причина того, що газ у балонах не довозять до наших сіл, ми запитали в ПАТ «Хмельницькгаз». Виявляється, скрап­лений газ для комунально-побутових потреб населення ПАТ купувало на спеціалізованих аукціонах із купівлі-продажу щомісяця згідно із затвердженим графіком.

Прес-секретар «Хмельницькгазу» Леся АНДРЕЙКО пояснила, що протягом лютого та березня 2018 року, з невідомих причин, спеціалізований аукціон із продажу скрап­леного газу для потреб населення не відбувся. Тому товариство не мало можливості закупити необхідні об’єми скрапленого газу, а залишки з попереднього аукціону були реалізовані. Ситуація, що склалася, призвела до призупинення цього виду діяльності ПАТ«Хмельницькгаз».

До слова, ПАТ «Хмельницькгаз» забезпечує скрапленим газом населення Хмельницької області, крім Шепетівки та Шепетівського району.

«Додатково повідомляємо, що, беручи до уваги неодноразові звернення громадян – користувачів скрапленим вуглеводневим газом для комунально-побутових потреб населення Хмельницької області, ПАТ «Хмельницькгаз» подало довідку про планові обсяги потреби регіону в скрапленому газі для потреб населення та планові обсяги закупівлі такого газу на червень 2018 року на ТБ «Українська енергетична біржа» з наміром придбати 200 тонн цього виду енергоресурсу. Однак його закупівля буде залежати від наявності в ПАТ «Хмельницькгаз» для цього вільних фінансових ресурсів на час проведення аукціону», – йдеться в коментарі.

Офіційно причин, через що не відбуваються аукціони, ніхто вголос не називає. За чутками, люди опинилися в газовому полоні через змову монополістів на рівні держави. Правда це чи ні, ніхто не знає.