П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
15 Червня 2018

«ЛЮКСОВІ КРАЛЕЧКИ», КАПЕЛЮШКИ І «ГОРБАТІ»

У минулий вікенд всі дороги вели до Вірменського ринку. Адже саме там уже втретє проводився Міжнародний фестиваль стилю «Ретрофест-2018». Раритетні автомобілі, стилізовані фотозони, цікаві майстер-класи, кокетливі капелюшки і смажений кабанчик. Усім цим заманював порівняно молодий, але доволі популярний фест. Його організатор Олена Дика за сприяння міської влади підготувала для кам’янчан і гостей міста грандіозне ретросвято. А режисер Наталія Мієдінова турботливо метушилася, аби все пройшло, як по маслу. Адже зустрічали екіпажі мало не з усієї України та навіть з Молдови.

КАПЕЛЮШКИ РУЛЯТЬ!

«ЛЮКСОВІ КРАЛЕЧКИ», КАПЕЛЮШКИ І «ГОРБАТІ»Жінка з нічого може зробити три речі: зачіску, скандал і… капелюшок. Ось саме створенням капелюшків і займалися панянки в Галереї мистецтв на чолі з офіційним стилістом «Ретрофесту» Світланою Савєльєвою. Вона розуміється у цій справі, тому не тільки навчила робити милі, елегантні, грайливі капелюшки-вуалетки, але й розповіла цікавинки про світових дизайнерів, історію капелюшків, стиль і відчуття міри в ньому, а це не менш важливо. Модниці шили, щось муд­рували, фантазували, аби наступного дня похизуватися на параді капелюхів власноруч створеним модним аксесуаром. Венеціанське дзеркало Галереї мистецтв, напевно, вже давно не бачило стільки краси одразу.

Дизайнерка довела, що створити власний стильний аксесуар дуже просто. У цьому переконалася директор департаменту гуманітарної політики Альона Кузема (на фото) і власноруч змайструвала елегантний червоний капелюшок, якого потім продемонструвала на прес-конференції в залі Магдебурзького права і, власне, на «Ретрофесті».

А БОРЬКА СМАЧНИМ БУВ

Ще з 12-ї ранку на Вірменському ринку смажився на мангалах цілий кабанчик. Лише і чути було здивування перехожих. Виявилося, це ще один сюрприз фесту, який залишили на десерт першого дня ретросвяткування – кулінарне шоу від шеф-кухаря «7 Днів» Олега Полторецького. До речі, кабанчика звали Борька. І він справжній одесит, приїхав до нас живою вагою 115 кг.

– Маринувався кабанчик у концентрованому бульйоні із цілого набору овочів, – розповідає Олег Володимирович. – М’ясо не солене, без прянощів – аби зберігся природний смак без побічних складників. Ми його шприцом наповняємо холодцем, так би мовити.

Охочих скуштувати смакоту зібралося чимало. Люди звикли, що в Кам’янці як не вареники, то рекордну чіабату роздають на халяву. За Борьку ж попросили заплатити – і черга вмить розсіялася.

Гурман пан Микола, який таки потратився на порцію м’яса, підтвердив, що страва вдалася на славу.

А поки одні смакували м’яском, інші вдовольнялися переглядом оскароносного аргентинського фільму 1985 року «La historia oficial» на великому екрані.

ПО-СПРАВЖНЬОМУ РОДИННЕ СВЯТО

«ЛЮКСОВІ КРАЛЕЧКИ», КАПЕЛЮШКИ І «ГОРБАТІ»Традиційно відкриття фесту розпочалося з розбиття тарілки, і куди ж без урочистої стрічки! Вірменський ринок пе­ретворився на портал у минуле. Ошатні дами в елегантних капелюшках, чоловіки в штанях на підтяжках і навіть малеча, одягнена в стилі ретро, яка стала справжньою милістю свята. Вони влаштували справжній показ мод. Дітлахи так впевнено позували на сцені, що їм би позаздрили навіть ангели Вікторії Сікрет.

До речі, дитяче дозвілля «Грай-Lend» і драйвову дискотеку для дорослих фестиваль влаштував на відмінно.

КОМУ ЛЮКСОВА В МИЛІСТЬ, А КОМУ Й «ГОРБАТИЙ» СВЯТИНЯ

Грандіозним видовищем став вернісаж залізних скакунів. Усі з нетерпінням чекали, коли ж вони покажуть, на що здатні, у випробуванні-ралі «Від фортеці до фортеці». Автомобіль повинен був із максимальною точністю в часі прибути на пункти контролю – кожна секунда на вагу золота. В іншому випадку – штраф. Зовнішній вигляд водія, який відповідав певній історичній епосі, також оцінювався. Зокрема, у конкурсі елеганції екіпажів, переможцем якого став учасник із міста Дніпра Ігор Лащенко та його чорнявий ГАЗ-13 «Чайка».

Численні «Волги», «горбаті» («Запорожці») на чолі з легендарним «Packard-120» рушили визначеним маршрутом.

Недільний відпочинок фесту ознаменувався нагородженням переможців авторалі. Оскільки учасників було чима­ло, переможців визначали у трьох категоріях: класу F, G і національний. Отож, гран-прі здобув учасник із Молдови Леонід Заєць зі своєю красунечкою «Pac­kard-120», яка вже встигла побувати на фестивалях ретроавтомобілів у Мінську, Кишиневі та Одесі.

Отже, цьогорічний «Ретрофест» видався на славу. А яскраві світлини кам’янчан, які позують біля раритетних авто і навіть у їхніх салонах, ще довго красуватимуться в соцмережах.

Вікторія БОЯРШИНОВА.