Субота, 20 Квітня 2024 р.
15 Червня 2018

ІЗ МУХИ СЛОНА? ЧИ НАВПАКИ?

«У меня зазвонил телефон.

– Кто говорит?

– Слон.

– Откуда?

– От верблюда».

Ці рядки з відомого всім поколінням вірша Корнія Чуковського коротко переказують ситуацію, що склалася в місті з приїздом європейського цирку. Із 7 по 10 червня поруч з «Епіцентром» проводилися вистави Будапештського цирку, який два роки тому вже гастролював у Кам’янці-Подільському. Проте якщо в матусь із дітлахами ця подія викликала неабияку потіху та захоплення, то зоозахисники у соцмережах підняли справжній гвалт, мовляв, таке жорстоке використання диких тварин – це серйозне порушення закону.

ІЗ МУХИ СЛОНА? ЧИ НАВПАКИ?– Лише уявіть: у законі України чітко прописано, що таке пересувний звіринець і про його заборону та покарання – до 8 ро­ків позбавлення волі, а в Кам’янці, просто біля школи, йде собі величезна 5-тонна слониха, яку привезли клоуни із чергового шапіто. Ми були там і бачили, як нещасні верблюди і зебри стояли у клітках. Вигляд у них точно не щасливий, – запевняє 22-річна студентка місцевого вишу Олеся Безпалова.

У програмі Будапештського цирку не одна екзотична тварина: коні та поні, лами, верблюди, зебри, бегемот і відома слониха. Воно й не дивно, що місцеві зоозахисники забили на сполох, адже близько трьох років тому сюди ж приїжджав інший цирк – «Пересувний комплекс розваг «Григорияна», який продемонстрував справжнє жорстоке поводження з тваринами, притягнувши за собою цілу низку скандалів. Тоді виявилося, що звірі травмовані, потребують ветеринарної допомоги та ще й утримуються в зовсім неналежних умовах.

Цього разу голова ГО «Патріот К-П» Зоя ОНІЩУК в «Фейсбуці» оголосила протест черговому розважальному закладу, закликаючи писати скарги до Міністерства екології України.

«У таких випадках потрібно викликати поліцію та в їхній присутності перевіряти всі дозволи на розміщення з кінцевим підписом мера. Якщо дозволів немає – цирк розміщений самовільно, тому потрібно вимагати його арешту. А якщо до­зволи є – сфотографувати їх і відправити на розслідування із заявою на людей, які дали ці дозволи та порушили закон Украї­ни, що забороняє абсолютно всім пересувним атракціонам, виставкам, циркам тощо використовувати диких тварин, – пише пані Зоя.

Та, попри всі занепокоєння зоозахисників, Будапештський цирк запевняє у зворотному – в них усі тварини здорові й утримуються в зручних умовах. Торік ужгородські ЗМІ провели журналістське розслідування, аби ді­знатися, як цирк утримує тварин.

«2017 року до Ужгорода із тритижневими гастролями прибув Будапештський цирк з понад 30-ма екзотичними твари­нами, серед яких леви, слониха Майя, бегемотиха Ліна, верблюди, поні, коні, лама та інші, – йдеться на сайті uzhgorod.net.ua. – Щодо системи контролю за їх утриманням, то при перетині кордону тварин першим оглядає ветеринар. Якщо звірі здорові, то він забирає їхні сертифікати, і вони перебувають під контролем ветеринарної служби того регіону, де гаст­ролюють. У Європі перевіряє і сертифікує утримання тварин Міністерство охорони здоров’я тварин (у нас – ветслужба). Дресирувальників же ліцензують кожні 5 років. Щоб отримати дозвіл на транспортування тварин, теж існує складна процедура перевірки відповідності транспортного засобу».

«Заборона стосується цирків, де тварин утримують у неналежних умовах. У нас же є дозвіл від ветеринарної служби, Мінекології… Всі наші тварини мають

відповідні сертифікати. Більше того, всі воль­єри, де живуть звірі, є заводськими і теж ліцензовані. Щоб, наприклад, перевозити слона, автомобіль має бути обладнаний протитравматичними бортами, резервуарами з теплою та холодною водою, кормом, камерою відеоспостереження за твариною. У нас усе це є, і ми маємо ліцензію на перевезення нашої Майї та інших тварин цирку», – коментує для сайту uzhgorod.net.ua представник цирку Вікторія Гриценко.

Утримування тварин у клітках – питання, що має безліч протиріч. Адже дехто виступає проти зоопарків і циркового мистецтва, наголошуючи, що дика природа повинна залишатися дикою, а інші вважають, що потрібно просто гарно ставитися до тварин, але не забороняти цирки, бо для жителів маленьких містечок і сіл шапіто – це іноді єдина можливість побачити верблюда і тигра наживо.

Ольга БАНАХ.