П'ятница, 29 Березня 2024 р.
28 Червня 2018

У СМОТРИЧІ ЗАГИНУЛИ ТИСЯЧІ РИБИН

Річка Смотрич всіяна дохлою рибою, а сморід розноситься на декілька метрів – таку жахливу картину в минулі вихідні у районі Цибулівської ГЕС зафіксували кам’янчани. Доки шокуючі світлини блукали соцмережами, а користувачі висували власні версії подій, офіційно встановлювати причину та ліквідовувати екологічне лихо взялися фахівці. Масла у вогонь підлило й те, що напередодні масового мору риби в Смотричі різкий запах пального і кольорові плями на воді зафіксували на Лебединому озері.

Через що ж масово загинула риба, спробував дізнатися і «Подолянин».

ВБИВЧЕ ПІДЗЕМНЕ ПАЛЬНЕ?

У СМОТРИЧІ ЗАГИНУЛИ ТИСЯЧІ РИБИН– 22 червня представники департаменту ЖКГ, НПП «Подільські Товт­ри», державної екологічної інспекції у Хмельницькій області та міської поліції обстежили Лебедине озеро, аби з’ясувати, звідки витікає речовина, схожа на пальне, – коментує заступник міського голови Сергій БАБІЙ. – Встановлено, що в Лебедине озеро вона потрапляє зі зливової мережі від ЗОШ №8, навпроти якої є зливоприймальна решітка. Яким чином рідина потрапляє в зливову мережу, наразі не встановлено. Відібрано проби води для проведення лабораторних досліджень. І надалі відповідні служби продовжать моніторити екологічну ситуацію. Такі витоки впродовж 50 років періодично з’являються, коли часто випадають дощі. Є версія, що в підшкірних водах маємо поклади пального. Вони можуть там зберігатися ще із часів війни або ж залишитися від діяльності заводів.

У коментарі «Подолянину» Сер­гій Віталійович також повідомив про іншу неприємну знахід­-ку – ще одну цівку з пальним, яка витікає зі скверу «Гунські криниці». Але навіть ці два підземні витоки пального, на думку заступника міського голови, не могли на­робити стільки біди в Смотричі:

– Масовий мор риби зафіксовано за декілька кілометрів від Лебединого озера, на якому, до речі, навіть пуголовок не помер. Аби встано­вити причини і масштаби трагедії, квадрокоптером «пройшлися» над річкою. Втім дохлу рибу бачили лише на Цибулівській ГЕС. Тож, імовірно, що саме в тому районі й сталася неприємність.

ЩО КАЖУТЬ ФАХІВЦІ

Уже в понеділок, 25 червня, на місце рибної трагедії з’їха­лися представники поліції, ри­бо­охорони, НПП «Подільські Товт­ри», міськрайонної Держпродспоживслужби, обласної екоінс­пекції, ДСНС. Спеціалісти все пофотографували, взяли проби води, риби та доправили до Хмельницької регіональної ла­бораторії. Слідчо-оперативна група, яка виїхала на місце події, виявила близько 5000 мертвих рибин різних видів, якими було вкрито майже 300 метрів водного плеса.

А доки всі чекають на офіційні експертні висновки, залишається лише здогадуватися, що могло вбити стільки підводних меш­канців.

– Можливо, це сталося через задуху, бо там дуже багато ряски, – коментує завідувач сектора зв’яз­ків із громадськістю державної екологічної інспекції у Хмельницькій області Наталя СОЛОГУБ. – Якщо є ряска, то у воді малий вміст кисню. Мор риби того ж дня відбувся і в Полонному, де наші представники заміряли рівень кисню, і він виявився досить низьким. На Лебединому озері ми також відібрали проби води, але поки що пов’язати ці дві ситуації не можна – потрібно чекати на лабораторні висновки.

Науковці ж НПП «Подільські Товтри» підозрюють, що рибу могли потруїти.

– Імовірно, що рибу отруїли в районі мосту «Стрімка лань», а течією її занесло на ГЕС. Під час обстеження річки нижче від ГЕС та вище від мосту дохлої риби не виявили. Наразі розглядаємо дві версії її масової загибелі. Свідки кажуть, що бачили, як у річці мили бочки від обприскувачів сільгосптехніки. Або ж Довжоцький спиртозавод «підкинув сюрприз» у річку Дібруху, що впадає в Смотрич, – розповів науковий співробітник НПП «Подільські Товтри» Артем ГРИГОРЧУК.

ОПЕРАЦІЯ «УТИЛІЗАЦІЯ»

Як розгрібати наслідки екологічного лиха, у вівторок взялася вирішувати спеціальна комісія міської ради. Головними питаннями стало встановлення причини загибелі риби та її утилізація.

– За нашими підрахунками, площа ураження невідомою речовиною, за станом на 9 ранку 25 червня, складає 4,3 гектара – це від місця, де знайдено першу отруєну рибу, і аж до Цибулівської ГЕС. У середньому на один гектар припадає близько 2147 рибин, – зазначила заступник директора НПП «Подільські Товтри» Валентина СТЕЛЬ­МАХ. – Виявлена риба – щука, окунь, плітка, карась сріблястий, верховодка, білизна європейська, головень європейський, плоскирка, короп, гірчак європейський.

Зважаючи на масштаби події, на допомогу рятувальникам залучили сотню військових. Утилізують рибу в біотермічній ямі на міському сміттєзвалищі.

У поліції відкрили кримінальне провадження за ч.2 ст.242 ККУ (порушення правил охорони вод), санкція якої передбачає відповідальність у вигляді об­меження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на той самий строк. А доки слідчі з’ясовують обставини події та шукають винних, обласна еко­логічна інспекція підраховує збитки.