Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
6 Липня 2018

АЛЬТЕРНАТИВНА ЕНЕРГЕТИКА НА РУЇНАХ ФЕРМИ

Обнесена парканом станція, периметр на он-лайн відеоспостереженні, цілодобова охорона і тисячі сонячних модулів. Усе виглядає, наче в іноземному фільмі із жанру наукової фантастики. Насправді ж такий об’єкт ось-ось запрацює в с.Рихта Кам’янець-Подільського району. Діятиме він за принципом: сонце освічує модулі, які разом зі спеціальними інверторами перетворюють сонячну енергію на електрику.

АЛЬТЕРНАТИВНА ЕНЕРГЕТИКА НА РУЇНАХ ФЕРМИТОВ «Еко-Фотуре» вже понад рік плідно співпрацює із сільською радою, воно після тривалих перемов і консультацій з громадою взялося тут за реалізацію проекту з альтернативної енергетики, яких на Кам’янеч­чині пла­нується декілька, зокрема, у Староушицькій і Слобідсько-Кульчієвецькій ОТГ.

Загальна потужність станції у пікові години складає 2 МВт. Перша черга, що вже готова до роботи, вироблятиме 960 кВт (пік), друга, будівництво якої розпочнуть у липні, – 1040 кВт (пік).

– Мешканці раніше думали, що ми встановлюємо якийсь атомний реактор, а сонячні модулі випромінюють радіацію, та ще й гіршу ніж Чорнобиль, – розповідає директор ТОВ «Еко-Фотуре» Володимир НАЗИМОК. – Однак приємно, що тепер рихтівчани кардинально змінили думку. Он, маленькі зайченятка бігають по всій території й наші фотоелектричні модулі їх зовсім не лякають.

Ми провели громадські слухання щодо будівництва наземної фотоелектричної сонячної електростанції «Рихта», попросили у громади дозволу. Розповіли про переваги будівництва і подальшої експлуа­тації сонячної станції для громади, про світовий і європейський досвід у ви­користанні чистої енергії з альтернативних джерел, а також у доступній формі відповіли на всі поставлені запитання. I люди погодилися.

Ділянка під будівництво раніше була у жахливому стані, бо це руїни старої рихтівської ферми, які простоювали, валилися, заростали бур’янами. Відбудовувати там не було що, та й здавати цю площу аграріям теж було неможливо, адже пшениці не посієш поміж старих фундаментів. Нині ми платимо громаді за орен­ду понад 80 тисяч гривень у рік, сплачуємо податки державі, а та­кож надали постійні робочі місця чотирнадцятьом рихтівчанам. Я також уже вважаю себе місцевим, бо щодня в селі, постійно спілкуюся із жителями. Хоча по­ки що ми не заробляємо на фото­електричній сонячній електростанції, все ж, чим можемо допома­гаємо школі, садочку. Знаємо про жахливий стан місцевих доріг, але дайте нам втілити наш проект у життя – будуть і дороги, і більша допомога громаді.

Як розповів Володимир Валерійович, під час вибору обладнання для ФЕС «Рихта» надано перевагу найбільш надійним і перевіреним, найкращим світовим виробникам. Для будів­ництва ФЕС використано інноваційне високоефективне устаткування, виготовлене за сучасними технологіями. Більшість його завезено з-за кордону: понад 3 тисячі сонячних панелей – із заводу в Китаї; 16 інверторів – з Німеччини, а трансформаторна підстанція та металоконструкції, на кот­рих розміщені фотоелектричні модулі, – вітчизняні, як і кабельна продукція.

Працюватиме ця промислова наземна фотоелектрична сонячна електростанція так: під дією сонячного випромінювання фотоелектричні модулі виробляють електроенергію постійного струму, яка надалі за допомогою мережевих інверторів перетворюється на електроенергію змін­ного трифазного струму. Потоки потужності напругою 0,4 кВ від інверторів після комутації та сумування надходять до власної трансформаторної підстанції ФЕС 0.4/10 кВ й уже від неї – у ПС 35/10 «Рихта», тобто в загальну мережу України.

Діючим законодавством Украї­ни передбачено, що продавати електроенергію станція може виключно Державному підприємству «Енергоринок», але наявність у селі власної електростанції такої потужності має беззаперечні переваги для всіх місцевих споживачів: із введенням ФЕС в експлуатацію суттєво покращиться стабільність електропостачання, рівень напруги та частоти електромережі навіть у години пікового навантаження відповідатиме нормованому діапазону, що забезпечить більш сприятливий режим роботи як промислового електричного обладнання, так і побутових електроприладів.

Свій зиск від роботи станції отри­має і держава: завдяки розвантаженню магістральних елект­ромереж зменшаться втрати електричної енергії при її транс­портуванні, й, нарешті, врахуємо найбільш важливий, екологічний, аспект виробництва чис­тої енергії та збереження дов­кілля.

АЛЬТЕРНАТИВНА ЕНЕРГЕТИКА НА РУЇНАХ ФЕРМИВесь виробничий цикл від потрапляння сонячної енергії до її продажу відбуватиметься під пильним наглядом «Енергоринку», «Укренерго» та АТ «Хмельницькобленерго», тому що їхні працівники матимуть цілодобовий он-лайн-доступ до станції, тож контролюватимуть не тільки кількість відпущеної енергії, а й відповідність усіх параметрів її якості до існуючих норм.

Зацікавили на сонячній станції навіть металоконструкції, що утримують панелі. Їхня основа загвинчується у грунт. За потреби її швидко і легко викрутять. Підприємство спеціально такі замовляло, аби не заливати в землю бетону і не шкодити угіддям.

Станція обнесена парканом, згідно з вимогами закону, адже це об’єкт енергетики. Тож і не дивно, що тут посилена охорона і цілодобово ведеться відеоспостереження. Хоча панелі током не б’ються (перевірено «Подолянином»).

У новоспеченого рихтівчанина Володимира Назимка цікавимося, звідки він родом і як виникла ідея впроваджувати альтернативну енергетику?

– Я із Києва, там проживає моя родина: дружина, троє синочків і лапочка-дочка. Але протягом останніх 5 років життя куди лише не кидало. Понад півроку воював на сході – під Донецьким аеропортом, на Луганському напрямку, в Кримському. Служив у 93-й ОМБр. Доки сидів в окопах, був час поміркувати над життям, помріяти і задуматися про майбутнє. Саме на війні й виникла ідея щодо сонячних електростанцій. Навіть у приватному будинку, в набагато менших масштабах, можна влаштувати невеличку станцію і забезпечувати себе електрикою. Гроші вкладаєш один раз, а вигоду отримуєш щомісяця у вигляді безкоштовної електрики, якою можна і будинок обігріти, і воду закип’ятити, й їжу приготувати. Сьогодні діють державні програми для розвитку цієї галузі.

Нині розумію, що за сонячною енергетикою – майбутнє, аби лише не заважали впроваджувати її у життя. Зіткнувся із ситуацією, коли бюрократія вражає. На один папірець доводиться чекати більше 20 днів, а їх необхідно назбирати не один десяток. Через це постійно відкладаємо стартування енергонезалежної програми. Проте переконаний, що коли, згідно із законом, робиш благе діло, матимеш і підтримку, і заробіток.