Субота, 20 Квітня 2024 р.
6 Липня 2018

НІ ХВОСТА НІ ЛУСКИ!

Ловися, рибко, велика і маленька. Ось таке крилате побажання буде, як ніколи, доречним та актуальним у другу неділю липня, коли країна відзначає Всеукраїнський день рибалки. Нині існують десятки різновидів полювання на рибу залежно від місця ловлі, спеціальних снастей чи виду риби, яку намагаються впіймати. Та для справжнього рибалки, незважаючи на те, чи зловив він 30-кілограмового сома або тристаграмового окуня, найголовніше – сам процес. «Подолянин» теж не пас задніх і на журналістську вудку «впіймав» найзатятіших кам’янецьких рибалок. Усім поставили однакові запитання:

1. Скільки років рибалите?

2. Яку найбільшу рибу ловили? На що?

3. Які улюблені місця для риболовлі?

4. Улюблена страва з риби?

5. Чи маєте якісь рибальські забобони?

6. Улюблений анекдот про риболовлю?

ПЕРША РИБКА – У ШІСТЬ РОКІВ

Володимир МЕЛЬНИЧЕНКОВолодимир МЕЛЬНИЧЕНКО, народний депутат України:

1. Уперше рибалив у шість років. Сам пішов на Смотрич і зловив ковблика, приніс додому, а мама мені його посмажила. Дуже пишався собою.

2. Виловлював гарних коропів на Дніст­рі – десь до 5 кг. А приманка – звичайна «кормушка»: мамалига, картопля із додаванням спеціальних приправ, що нині продаються в рибних магазинах.

3. Найулюбленішим місцем риболовлі вважаю Бакоту, причому восени. А ось минулоріч ми щотижня їздили на став в Абрикосівці, я, до речі, туди добирався велосипедом зі своєї дачі у Великій Слобідці, де теж мав непоганий улов ляща.

4. Є декілька улюблених рецептів. Зокрема, ріжу на шматки судака, солю, обкачую в борошні й смажу. Наприкінці зливаю олію та додаю сметану. Декілька хвилин тушкую – і смакота готова! Подобається перекласти шарами рибу з морквою, цибулею, додати томатної пасти, солі, дрібку цукру, приправ, трохи олії й добре протушкувати. Особливо смачно наступного дня, коли страва настоїться в холодильнику. А ще люблю смажених бичків.

5. Щодо забобонів, особливо цим не переймаюся. Знаю, що дехто плює на принаду, а я вважаю, що риба не йде, коли рибалка курить.

6. Анекдот про найстрашніший сон рибалки: «Сниться рибалці сон, що він помер, а його дружина продає все рибальське знаряддя за тією ціною, що він їй казав, коли купував…».

«ДРУЖИНИ IЗ СОБОЮ НЕ БЕРУ»

Вадим САВЧУКВадим САВЧУК, заступник міського голови:

1. На рибне полювання їжджу ось уже 20 років.

2. Найбільша – 4-кілограмовий короп, якого зловив на звичайну вудочку. Iз наживкою не заморочуюся – найчастіше використовую хробаків.

3. Я не річковий рибалка, надаю перевагу ставкам. Але виділити одного не можу, просто люблю ставки Кам’янеччини.

4. Обожнюю рибну юшку. Якогось конк­ретного і затвердженого рецепта не маю, щоразу готую по-різному, тому страва не­повторна. Бо ж то забули щось узяти, а то взяли забагато і кинули в уху, наприклад, ще й м’ясо, тоді страва взагалі королівською стає. Загалом, які інгредієнти із собою на риболовлю взяли, такі й використовуємо. Головне – хороша і свіжа риба, приготовлена з любов’ю.

5. Особливих рибальських забобонів не маю, але дружини із собою не беру. Щоправда, якщо вона увечері скаже, що краще мені не їхати на риболовлю, то дійсно ліпше залишитись удома.

6. Анекдот називається «Рибалки – найбільші у світі брехуни». Розповідає якось рибалка, мовляв, таку величезну рибу вчора зловив, що ледь дістав. А його запитують:

– А де ж та риба?

– А я її випустив, все одно ж ніхто не повірить.

ПІВСТОЛІТТЯ НА РИБОЛОВЛІ

Юрій КРИЛОВЮрій КРИЛОВ, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськ­ради:

1. Iз рибою на «ти» вже 50 років. Мені було п’ять, коли батько вперше взяв мене на риболовлю. Відтоді полюбив цю справу. Завжди їздив та їжджу із батьком Володимиром Уляновичем. Він був постійно на роботі, але, коли випадала вільна хвилинка у щільному графіку, ми разом прямували «на рибу». Саме батько прищепив мені любов і до риболовлі, й до полювання.

2. Одного разу зловив десять коропів по 2 кілограми кожен. Уже аж рука боліла їх тягнути. Як чоловік не може жити без м’яса, так і риба його любить, тому ловлю на хробака. Проте рибалка не може постійно використовувати одну і ту ж принаду, тому беру із собою «кормушку» зі спеціальними сумішами, що продаються. На ставах риба переважно клює на кукурудзу, горох і хробаків.

3. Там, де клює і ловиться. Частіше їжджу на ставки, рідше – до Дністра.

4. Є чимало улюблених рибних страв. Нещодавно із дружиною поекспериментували із морською рибою. Купили філе лосося, підсмажили, зробили спеціальний соус із домашньої сметани, молотого імбиру, чорного перцю, соєвого соусу, солі та дрібки цукру. Ним залили рибу і протушкували. Було дуже смачно.

Щодо річкової, то полюбляю смаженого коропа. Риба посипається спеціями, зазвичай купую вже готові суміші спеціально для риби, й на мангалі у фользі запікається. Це і швидко, і смачно.

5. Найголовніший забобон – не брати із собою риби ні в консервах, ні будь-якої іншої. Перевірено на собі й дійсно працює.

6. Поїхали батько із сином на риболовлю. Сидять уже годину, а нічого не клює. Батько каже:

– Синочку, тож у сумці є манка, спробуємо на неї ловити.

– Тату, а я манку з’їв.

– Ну добре.

Сидять іще годину, знову не клює.

– Синку, там мама нам бутерброди дала. Давай хлібчик – спробуємо на нього щось зловити.

– А я бутерброди з’їв.

– Ну що ж.

Сидять іще годину. Вже й дощ пішов, стало холодно. Батько каже:

– Добре, сину, доїдай хробаків, і поїхали додому.

«РИБАЛКИ – ЗОВСІМ НЕ КОНФЛІКТНІ ЛЮДИ»

Сергій Миколайович зловив коропа (5,8 кг)  на ставку в с.СуржаСергій КОГУТ, директор КП «Комунбуд»:

1. Рибалю ось уже 10 років. Природа давно вабить, завжди хотілося встигнути більше світу побачити, тому частенько прокидаюся о третій ранку та їду полювати на рибу.

2. Iз друзями прямуємо на різні стави і річки. Особливо подобається на Дністрі (у селі Соколі), а взагалі, головне не місце, а хороша дружна компанія, бо рибалки – зовсім не конфліктні люди, тільки якщо не їдуть, аби наловити риби на продаж. Риболовля має бути відпочинком.

3. Колись гостював у батьків у Зарічанці, там на річці Жванчику рибалив доволі часто. На гачок втрапив 18-кілограмовий короп. Загалом найчастіше йду на коропа або карася, ловлю їх звичайними вудками на кашу – кукурудзяну, манну і горохову.

4. Улюблена страва з риби? Звичайно ж, юшка. А ще дуже полюбляю, коли дружина насмажить наловлених мною карасів. Ну такі вони вже смачні… Секрет прос­тий – свіжа риба і душа господині.

5. Забобонів особливих не дотримуюся, однак сам готую всі свої снасті, вудки, принади тощо. Маю власну традицію: ніколи не їду на риболовлю один, а лише із друзями і, зазвичай, не для того, аби наловити купу риби, а щоб гарно відпочити і скупатися, тому моя дружина не дивується, якщо часом не привожу щедрого улову.

6. Йде Володимир Ленін на риболовлю, а Фелікс Дзержинський його запитує:

– Володимире Іллічу, куди йдете?

– На риболовлю, – картаво відповідає Ленін.

– А вудочки нащо?

– Для конспірації.

СИН НАВЕРНУВ НА РИБАЛЬСТВО

Анатолій ТИМЧУКАнатолій ТИМЧУК, сільський голова Староушицької ОТГ:

1. Риболовлею цікавився з дитинства, але насправді захопився нею два роки тому, бо 14-річний син Артем «підсадив». Він цікавився, а я купував йому то снасті, то літературу.

2. Великих рибин не ловив. Найбільший вилов – 1,5-кілограмовий короп, який клюнув на хробака.

3. Сину більше подобається рибалити біля Дністра, а мені – на ставку в Каштанівці.

4. Рибу полюбляю в будь-якому вигляді. Але найбільше смакує смажений короп. Чесно кажучи, я особисто риби взагалі не готую, цим займається дружина. Вона має власний фірмовий рецепт, яким я не цікавився.

5. У забобони не вірю, а у рибальські тим більше.

6. Сидить рибалка на березі. Спливає карась і запитує:

– Чого ти сидиш?

– «Кльову» чекаю.

Карась узявся за голову і каже:

– «Кльову» сьогодні не буде, «кльово» було вчора.

І ВУДОЧКОЮ, І СПІНІНГОМ

Сергій ЧАЙКАСергій ЧАЙКА, президент Кам’янець-Подільської федерації тхеквондо, тренер СК «Чайка»:

1. Полюбляю рибалити вже п’ятнадцять років.

2. Найбільша – 15-кілограмовий товстолоб, а ще 8-кілограмовий короп, 3,5-кілограмовий судак і 2,8-кілогра­мовий лящ. Надаю перевагу вудочкам і спінінгам, ніколи не ловлю на резинки й екрани. Як наживку використовую чер­воних хробаків, опаришів, кукурудзу,

горох, тобто все, на що риба клює, і відповідно до сезону. Вважаю, що необхідно постійно підбирати наживки.

3. Річка Дністер поза конкуренцією, а улюблене місце – Бакота і Стара Ушиця.

4. Фарширований короп. Рибу почис­тити від луски і нутрощів, розпороти по череву. Приготувати суміш – майонез, перець, сіль, паприка – і нею натерти коропа зовні й усередині. Потім готуємо начинку для фарширування. Ріпчасту цибулю краємо півкільцями й обсмажуємо в соняшниковій олії. Відварюємо яйця, нарізаємо кубиками. На тертці натираємо голландський сир. Кріп подрібнюємо. Все змішуємо з майонезом. Цією начинкою фаршируємо коропа. Кладемо його у спеціальну каструлю для приготуван­ня риби, втім підійде й гусятниця. Нав­коло коропа викладаємо картоплю, по­передньо заправлену спеціями. Якщо залишилася начинка, її можна помістити на картоплю. Запікати в духовці при 180 градусах до готовності. Перед подачею посипати зеленню.

5. Як і в більшості рибалок, забобон – не брати із собою риби, особливо консервованої, бо нічого не впіймаєш.

6. На березі річки сидить рибалка і дивиться, як інший неподалік від нього витягує 30-кілограмового коропа. Його завидки взяли, й він, не роздумуючи, дістав із води сітку, в якій плавали впіймані ним із десяток невеличких карасів і плотвиць. Висипав свою здобич поруч і каже: «Ну ти й слабак, лише одну рибину впіймав. А ось у мене клює, як із кулемета!».

«РИБУ ПОТРІБНО ВПІЙМАТИ, А НЕ ПРИДБАТИ»

Сергій КОВАЛЬЧУКСергій КОВАЛЬЧУК, військовослужбовець із Центру розмінування:

1. Років п’ятнадцять. Це хобі прищепили друзі.

2. Білий амур – 8 кілограмів 700 грамів (на фото) – упіймав на варену кукурудзу. Зазвичай ловлю на кукурудзу і бойли.

3. Якщо на Дністрі, то це, безумовно, села Каветчина і Гринчук. А щодо ставків, то їду в село Котелеве Новоселицького району Чернівецької області.

4. Смажений короп. Готується він швид­ко. Це найпростіша, однак смачна страва. Філе коропа обкачую в кукурудзяному борошні, яйці та смажу на сковорідці.

5. Ніколи не беру із собою риби – ні смаженої, ні копченої, ніякої, бо її потрібно впіймати і приготувати під час риболов­лі, а не придбати.

6. – У вас підвищений тиск, – говорить лікар пацієнтові-рибалці.

– Це після риболовлі!

– Риболовля, навпаки, заспокоює.

– Згоден з вами, лікарю, але я ловлю рибу в забороненому місці.

Галина МИХАЛЬСЬКА, Ольга БАНАХ.