П'ятница, 29 Березня 2024 р.
13 Липня 2018

ПРАЦЮЙТЕ, АБО ЗУБИ НА ПОЛИЦЮ

«Припинити діяльність комунального підприємства «Кам’янець-Подільська міська стоматологічна поліклініка» шляхом її ліквідації», – таке рішення ухвалили депутати міської ради 6 липня.

Проте, попри радикальне фор­мулювання, керівництво міста і галузі охорони здоров’я запевнило, що на пацієнтах це не позначиться – пільгові категорії як одержували безкоштовні послуги, так і отримуватимуть. Третина персоналу, що нині працює в комунальній установі, продов­жить роботу в тому ж приміщенні стоматполіклініки, тільки юридично тепер це буде підрозділ міської поліклініки №1.

Як пояснювалося на сесії, причиною таких кроків стала неспроможність підприємства вести самоокупну фінансову діяльність.

ВИ БАЧИЛИ БІДНИХ СТОМАТОЛОГІВ?

ПРАЦЮЙТЕ, АБО ЗУБИ НА ПОЛИЦЮНагадаємо, що протягом 2017-го навколо установи точилися скандали, розслідували її фінансову діяльність спочатку депутати, а потім і правоохо­ронці.

Стоматполіклініку було ре­організовано у комунальне підприємство ще 2016 року. Таких змін вимагає медична реформа, і незабаром усі медичні установи міста теж стануть комунальними підприємствами, зважаючи на вимогу законодавства.

До реорганізації із міського бюджету на утримання стоматполіклініки щороку виділялося близько 4 млн.грн. (основний фонд витрат – заробітна плата й оплата комунальних послуг).

Місто логічно вирішило, що стоматологічна поліклініка першою стане комунальним під­приємством, адже в цій галузі найбільший потенціал для самоокупності. Як відомо, бідних стоматологів немає, і в Кам’янці успішно діють декілька десят­ків приватних кабінетів і клінік.

Проте щось пішло не так.

– Надходження до каси були нестабільними. Під контролем у касу здавалося до 20 тисяч гривень у день, а як тільки-но ніхто не дивився, то 2-3 тисячі, – сказав на сесії начальник управління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК.

– У них борг на сьогодні півтора мільйони гривень, якщо так пі­де далі, то бюджет повинен буде через декілька років компенсува­ти 6-8 мільйонів, – зазначив міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ.

Мабуть, працівники стомат­поліклініки так і не зрозуміли, що тепер працюють на себе. До речі, цей шанс у них зберігся і досі.

За словами Юрія Пливанюка, частина колективу, яка не перейде у підпорядкування міської поліклініки №1, може об’єд­на­тися і працювати далі із чистого аркуша у приміщенні стомат­поліклініки на пільгових умовах в рамках законодавчого поля. Тільки пільга має бути для установи, а не окремим приватним кабінетам.

ЯК ЛІКУВАЛИ, ТАК І ЛІКУВАТИМУТЬ

Щодо пільгових категорій, то на їхнє обслуговування місто минулоріч виділило 2 млн.

300 тис.грн., а на цей рік – 1 млн. 900 грн.

За поясненнями чиновників, зменшили суму не спеціально, просто торік стоматполіклініка не освоїла до кінця виділених на пільговиків коштів.

Отже, продовжать користуватися безкоштовно послугами комунальних стоматологів такі категорії населення: діти; учасники бойових дій, війни та інваліди війни; чорнобильці; діти-інваліди; багатодітні сім’ї; жертви нацистських переслідувань; зареєстровані переселенці; інваліди з дитинства; почесні донори.

Надаватиметься невідкладна стоматологічна допомога всьому населенню міста.

Категорії, які мають право на відшкодування 50% вартості стоматологічних послуг: члени сім’ї загиблого (померлого) ветера­-на війни; ветерани військової служби; інваліди загального захворювання; члени сім’ї загиб­лих учасників бойових дій; пенсіонери.

Також відвідати комунально­-го стоматолога може і будь-який інший містянин, бо продовжиться надання платних послуг.