П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
13 Липня 2018

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ЛЕГАЛІЗАЦІЮ САМОБУДІВ?

У квітні Президент України Петро Порошенко підписав Закон, який дозволяє легалізацію так званих самобудів.

Документ уже прозвали законом про «будівельну амністію». Відтепер власники приватних і дачних будинків, побудованих без дозволу, матимуть змогу оформити документи на право власності. Хто і як зможе узаконити будівництво, дізнались експерти Центру громадського моніторингу та контролю.

ЯКІ ОБ’ЄКТИ МОЖНА ЛЕГАЛІЗУВАТИ?

Згідно з документом, узаконити можна побудовані в період із 5 серпня 1992 ро­ку до 9 квіт­ня 2015 року житлові, садові та дачні будинки загальною площею до 300 кв.м, господарські будівлі та споруди загальною площею до 300 кв.м, а також побудовані до 12 березня 2011 року будівлі та споруди сільськогосподарського призначення. Важливо, що право на легалізацію не поширюється на об’єкти, зве­дені всупереч будівельним стандартам, а ще багатоповерхові житлові будинки.

КОГО СТОСУЄТЬСЯ ЗАКОН?

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ЛЕГАЛІЗАЦІЮ САМОБУДІВ?Насамперед «будівельна амністія» торкнеться жителів сільської місцевості, котрі через незнання або територіальну недоступність органів будівельного контролю не оформили свого будівництва чи перебудови під час минулої хвилі легалізації три роки тому. Також законодавчі зміни стосуватимуться малого бізнесу – власників фермерських господарств.

– 2015 року власники приватних і дачних будинків, побудованих без дозволу, мали можливість завершити всі необхідні про­цедури протягом року, проте багато хто так і не встиг. Сподіваюся, що громадяни поставляться до цього відповідально й отримають право власності на таку нерухомість, – зауважує заступник очільника Мінрегіону Лев Парцхаладзе.

ЯК УЗАКОНИТИ САМОБУД?

Аби легалізувати будівництво, потрібно зробити декілька простих кроків.

По-перше, зібрати документи про право власності на зем­-лю і технічний паспорт БТІ (Бюро технічної інвентаризації), що містить параметри споруди. У разі відсутності таких документів необхідно звернутися до БТІ по оформлення. Фахівці мають переконатися, що будівля споруджена без порушень будівельних норм.

По-друге, з урахуванням зазначених у техпаспорті даних, зареєструвати декларацію про готовність об’єкта до експлуатації. Для цього потрібно прийти до місцевої будівельної інспекції. Крім того, із березня минулого року цю процедуру можна здійснити он-лайн. Електронні послуги доступні через портал Держ­архбудінспекції: e-dabi.gov.ua, – а також на єдиному державному порталі адміністра­тивних послуг: my.gov.ua.

По-третє, звернутись у місцеві органи ДАБІ (Державної архітектурно-будівельної інспекції), які далі передадуть документи у центральний апарат.

Останній крок – отримати свідоцтво про право власності. Якщо Державна архітектурно-будівельна інспекція не матиме зауважень, документ буде готовий через 14 днів.

На думку архітектора Тараса Годованця, закон значно спрощує і прискорює процедуру узаконення самобудів.

Важливо пам’ятати, що без легалізації самобуд неможливо продати або подарувати, залишити у спадок чи провести комунікації. Тож новий закон дає можливість ввести об’єкт у правове поле України.

Матеріал Центру громадського моніторингу та контролю.