П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
3 Серпня 2018

СІЯЛИ В ЛИЖАХ, ЖНИВУЄМО В ЛАСТАХ

Якось так можна охарактеризувати цьогорічні польові роботи. От і маємо, що всі господарі нашого регіону неабияк хвилюються, аби врожай картоплі не зогнив, а місцеві аграрії після попередніх посушливих років узагалі шоковані такою кількістю літніх опадів.

Голова Асоціації сільгоспвиробників Поділля Ігор ГАЙ жнивну кампанію називає гіркими жнивами, адже в таких умовах працювати йому ще не доводилося.

– Цей рік аномальний: у розпал жнив – 35 днів ішли дощі. Не тільки я із власного досвіду, а старожили-­аграрії за попередні 35-40 років не пам’ятають таких погодних умов. Жителям міста здається, що тут такого: дощ пройшов – і все добре, а аграрію після значних опадів треба зо два дні ще чекати, аби зерно висохло до базових кондицій. Ті, хто раніше розпочав жнива, до 12 липня поміж дощ ще міг щось зібрати, а від Петра і Павла як затягнуло, то фактично лише 2 серпня можна було братися до роботи. Саме тоді весь район масштабно продовжив жнива. Якщо раніше в середньому врожай збирали за два тижні, то цьогоріч товчемося понад місяць, і кінця не видно. Наприкінці липня зазвичай уже сіяв ріпак на новий урожай, а тут навіть зібрати нічого не можемо.

Звісно, затяжна негода не могла не відобразитися на врожайності, якості зерна і, відповідно, ціні. Найгірша ситуація з горохом. Його і так сіють мало, а тут зібрали лише половину з того, що посіяли. Всі, хто сіяв горох, із нинішньою його вартістю і дощами попали по повній. Раніше його найбільше експортували до Індії, а цьогоріч там досить непоганий урожай, тому наших бобових вони не потребують.

Маємо проблеми із пшеницею. Вона почорніла, втратила якість, розвиваються грибкові хвороби, так звана сажка. А пшениця одеських сортів узагалі проросла. Мало того, що посіви і так постраждали від дощу, то відбувається природний процес вимивання білка, зерно втра­-чає у вазі. Хлібоприймальні під­приємства це бачать, тому переважно зерно приймають як фуражне. Лукавлять щодо якості, завищеної вологості, відповідно збивається і класність.

Маємо проблеми із дорожньою поліцією. Нашу широкозахватну техніку годинами тримають на посту ДАІ, бо, згідно із законом, комбайн має пересуватися лише

на тралах. Ніхто не звертає уваги на те, що є супровідні документи, відповідно до яких комбайн лише переїжджає з поля на поле. Доходить до того, що поліція доганяє комбайн прямо на полі, вимагаючи супро­відні документи. Такі нюанси настільки вибивають із колії, що наш настрій зовсім не урожайно-свят­ковий.

Хвилюються аграрії і за майбутній урожай, адже земля мокра, тому дуже важко готувати грунт під озимі-2019. Усім зрозуміло: якщо вчасно не підготуєш площі – не матимеш урожаю і наступного року.

Слова практиків підтверджують і у відділі агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів РДА. Начальник відділу Надія СУЗАНСЬКА повідомила, що через підвищену вологість на 10% площ озимої пшениці спостерігається проростання зерна в колосі, що різко знижує його класність.

– Таке зерно за класністю не відповідає вимогам продовольчого, тому може бути використане тільки як фуражне для годівлі тварин або у спиртовій галузі, – каже Надія Михайлівна. – І все це при тому, що цьогоріч жнивувати аграрії району розпочали навіть дещо раніше, ніж зазвичай – уже в ІІІ декаді червня.

У серпні прогнозується покращення погодних умов, підвищення температурного режиму, тому аграріям необхідно акумулювати всі сили, щоб завершити збирання ранніх зернових і зернобобових культур із мінімальними втратами.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.