Четвер, 18 Квітня 2024 р.
3 Серпня 2018

МУЗЕЙ БЕЗ БАР’ЄРІВ

Щодня до туристичної перлини Поділля з’їжджаються сотні гостей із різних куточків світу. Аби помилуватися красою тутешніх музеїв і архітектурних пам’яток, не завжди достатньо просто завітати до міста, адже існують категорії людей, які мають особ­ливі потреби в комунікації.

Саме з метою зруйнувати ці перешкоди, працівники Кам’я­нець-­Подільського державного

історичного музею-заповідника і режисер Андрій ЗАЄЦЬ започат­кували відеопроект «Музей без бар’єрів». У ролику міститиметься інформація про місто, яка розповідатиметься мовою жестів.

– Кожен повинен мати можливість дізнатися про красу «Квітки на камені» та її історичну спадщину, – розповідає завідувач науково-освітнього сектора К-ПДІМЗ Наталія РИБЧАК. – Ми вже розробили безкоштовні аудіогіди по Старому замку і місту українською, російською та англійською мовами. Тепер вирішили наблизити музей до відвідувачів із вадами слуху. Туристи з різних куточків України захоплюються архітектурою Кам’янця-Подільського, не є винятком нечуючі люди, які спілкуються мовою жестів. Щоб допомогти їм, ми відзняли ролик за участі глухонімого кам’янчанина Романа Стозуба, який розповів про цікавинки музею українською мовою жестів. У різних музеях світу діють програми, що допомагають наблизити нечуючих до мистецтва, це, зокрема, відеогіди, додатки до телефонів і навіть курси з навчання екскурсоводів. Ми розпочали з маленького – знайомимо їх із нашими експозиціями. Надалі, за попереднім замовленням, будемо проводити екскурсії мовою жестів. Коли закінчимо роботу над відео – відправимо його курсувати соцмережами та розмістимо на офіційному сайті музею-заповідника.

Ольга БАНАХ.