Середа, 24 Квітня 2024 р.
17 Серпня 2018

ОТРУЙНІ ПАВУКИ ЗАБРЕЛИ НА ДИТЯЧИЙ МАЙДАНЧИК

Звістка про появу на дитячому майданчику отруйних павуків миттєво облетіла соцмережі та налякала кам’янчан. У повідомленні на «Фейс­буці» йдеться про те, що минулої п’ятниці біля дитячого майданчика «Черепашка», що в селищі Першотравневому, виявлено отруйних павуків виду аргіопа тигрова. Усіх членистоногих впіймали та переселили в поле, подалі від людей.

Павуків із дитячого майданчика «евакуювали» в пляшціУ народі павуків цього виду за їхнє яскраве жовто-чорне смугасте забарвлення називають павук-оса, павук-тигр, рідше – павук-зебра. Аргіопа тигрова живе в Україні, втім отрута її слабка, для людини не смертельна і прирівнюється до укусу оси. Але дуже болюча – біль може тривати до трьох діб. Павуки хоч і великі за розміром, але не агресивні і на людей зазвичай не нападають. Проте й турбувати їх зайвий раз

фахівці не рекомендують. За слова­ми старшого наукового співробітника НПП «Подільські Товтри» Михайла ДРЕБЕТА, цьому виду павуків не під силу прокусити шкіру людини.

Як зазначила лікар-інфекціоніст міськполіклініки №1 Інна ГАЙСЕНЮК, у деяких людей укус павуків може про­явитися алергією, печінням, свербежем, ймовірне утворення набряку. Слід негайно до укусу прикласти холод (лід або холодну пляшку із водою) та прий­няти антигістамінні препарати. Якщо ж стан здоров’я погіршується, потрібно терміново звернутися до лікаря.

Рятувальники ж у свою чергу застерігають: у разі зустрічі з отруйни­ми павуками – триматися на безпечній відстані (близько 10 метрів) і повідомити про небезпечну знахідку.