Четвер, 25 Квітня 2024 р.
17 Серпня 2018

МЕД ЇСТИ – У ВУЛИК ЛІЗТИ!

МЕД ЇСТИ - У ВУЛИК ЛІЗТИ!У народі кажуть, що бджола – божа мушка, а пасіч­ник – божий чоловік. День пасічника – професійне свято бджолярів – в Україні почали відзначати з 1997 року. Експерти підрахували, що за попередні 5 років кожна сьома тонна світового меду – українська. На пасіках країни сьогодні невтомно трудяться близько п’яти мільйонів бджолиних сімей. Цього ж дня християни відзначають Преображення Господнє, яке в народі називають Яблучним Спасом. За традицією, люди в церквах освячують яблука та мед, а пасічники освячують вулики перед настанням холодів, щоб бджоли добре перезимували.

Про медичні властивості меду, проблеми утримання пасіки та секретні властивості продуктів діяльності бджіл напередодні професійного свята розповів нам заступник головного лікаря міської поліклініки, а також завзятий пасічник Артур САВИЦЬКИЙ.

– Артуре Миколайовичу, чому бджільництво?

– Бо люблю бджіл. Дружина навіть інколи ображається, коли я до них кажу «дівчатка мої». Ще у школі, коли навчався в 5 класі, допомагав дідусеві на його пасіці в селі Баговиця. Минув час, 98-го року в Україні стрімко почали гинути бджоли. Загинули й наші, тоді дід віддав те, що залишилося від пасіки, під мою відповідальність. Я читав літературу, а коли з’явився доступ до Артур Савицький з онучкоюІнтернету, шукав інформацію й там. Наразі в мене понад 15 вуликів. Типовий вулик може виробляти від 10 до 40 кг меду на рік. У середньому, медова бджола виробляє 1/12 чайної ложки меду протягом свого життя. Але пасіка – це завжди кропітка робота, адже, щоб відчути смак меду, треба спізнати смак праці.

Нині існує Асоціація пасічників України, і місцеві спілки, Ка­м’янець – не виняток. Тут у місті маємо неформальний «клуб любителів бджіл», збираємося в магазині бджільництва на Цент­ральному ринку, де радимося і ділимося досвідом. А щодо всеукраїнського – в першу неділю жовтня знаменитий український бджоляр дід Василь (Василь Соломка) збирає всіх пасічників у селі Барашівка Житомирської області, де ми можемо щось побачити, дізнатися багато цікавого, придбати корисні речі…

– Але ж і тепер проблема загибелі бджіл актуальна?

– Бджіл труять. Цьогоріч по всій Україні це питання стоїть дуже гостро. Є фермери, які цінують свою репутацію, а є такі, яким байдужа чужа праця. От, наприклад, цього року в Куль­чіївцях у моїх колег вимерло понад 90 сімей (у кожній сім’ї від 40 до 100 тисяч бджіл) через обробку гірчиці нерозумним фермером. Експертиза довела, що причиною масової загибелі були саме речовини, якими обробляли насадження. 

Мені шкода, що не всі розуміють: якщо цього року пасіки вимруть, то наступного фермер не буде мати що їсти, адже всі посіви залежать від бджіл, які запилюють огірки, малину, персики, гарбузи тощо. Та є і такі фермери, котрі дбають і про врожаї, і про власну репутацію. Яким чином? У мережі є спеціальні портали, де кожен може зареєструвати свою пасіку, я теж так зробив. Тепер мені постійно надходять смс-повідомлення: про те, що поблизу Баговиці, де розміщені мої вулики, має зацвісти ріпак, а ще про те, що фермер хоче обробити свої посіви від шкідників засобом «Каліпсо», і на бджіл цей препарат не діє.

МЕД: КОРИСТЬ & НЕБЕЗПЕКА

– Відомий лікар епохи Відродження, алхімік Парацельс колись сказав, що «Все – отрута, все – ліки; і те й інше визначає доза». Тобто, що занадто, те не здраво. Мед містить у собі вуглеводи, які дуже швидко засвоюються, тому в першу чергу це енергетичний продукт харчування, – продовжує Артур Миколайович. – Окрім глюкози і фруктози, які входять до складу меду, він має ще сухий залишок (пилок і мікроелементи, які надають меду особливості). Наприклад, мед із гречки містить у собі багато заліза, з кульбаби – пилкові зерна, а от соняшниковий мед, який донедавна вважався технічним, містить у собі безліч антиоксидантів. Останній, до речі, має протипухлинну дію, тому всі, хто особливо хвилюється, аби не захворіти на рак, майте на увазі, але, звичайно, в міру.

Небезпека меду в тому, що він може викликати алергічну реакцію. Бджолиний натуральний мед має водність приблизно 18-20%, тому він у будь-якому разі мусить закристалізувати­ся, а люди звикли вживати рідкий мед. Щоб кристалізований знову став рідким, його можна нагріти на водяній бані до 30 градусів, тоді він стає м’яким і гарним. Але якщо його нагріти до температури вище ніж 42 гра­дуси, то в ньому утворюється канцероген фурфурол – речовина, яка викликає злоякісні пух­лини.

Як медик, для гарного настрою і енергетичного заряду можу порадити щодня зранку натщесерце 2 столові ложки меду на одну склянку теплої води.

Особисто я, як і вся моя родина, мед обожнюємо, особливо якщо намастити скоринку чорного хліба маслом, а зверху – свіженького медку… Смакота!

Ольга БАНАХ. 


* Бджолиний пилок. Для підняття імунітету та в профілактичних цілях дозування таке: дітям до 1 року – не рекомендується; дітям 3-6 років – 1/2 ч.л. 1 раз на день; дітям 6-12 років – по 1/2 ч.л. 2 рази на день; дітям, старшим як 12 років, і дорослим – по 1 чайній ложці 2 рази на день; вагітним жінкам – по 1 чайній ложці 2-3 рази на день. А при діабеті – не більше як 1 ч.л. на день. При бажанні можна розбити її на 2 прийоми. ВАЖЛИВО: не вживайте пилку, якщо у вас хронічна недостатність печінки або знижений рівень згортання крові, а також при онкозахворюваннях.

* Віск. Жування воску підвищує обмін речовин, викликає сильне слиновиділення і, як наслідок, підвищує секреторну і моторну функцію шлунка, добре очищає органи дихання. Зуби при цьому очищаються від нальотів, зміцнюються ясна, зцілюється слизова ротової порожнини, виліковується нежить. Бджолиний віск широко використовується в косметиці, входить до складу багатьох кремів і масок для обличчя: очищувальний крем (віск – 6 г, бура – 0,5 г, масло персикове – 27,5 г, вода – 16 г), живильні маски (віск – 50 г, мед – 70 г, сік цибулини білої лілії – 30 м), мазь від зморщок (віск – 30 г, мед – 30 г, сік цибулі – 30 г, сік цибулини білої лілії – 30 м).

* Маточне молочко. Часто застосовується в комбінації з іншими продуктами бджільництва – вважається, що це дозволить посилити ефект від прийому. Ось найпопулярніші народні рецепти: медовий (молочко змішується з медом у співвідношенні 1:100. Перемішується до максимальної одноріднос­ті. Приймати по 1 ч.л. 2 рази на день за 40 хв. до їди. Тримати під язиком до повного всмоктування); комплексний (5 г меду, 2,5 г перги, 10 г бджолиного пилку, 0,1 г молочка (приблизно 1/3 маточника). Перебити блендером до однорідності. Приймати по 1 ч.л. 1-2 рази на день за 40 хвилин до їди); спиртовий (40-градусний спирт змішується з молочком у співвідношенні 1:20. Вживається всередину по 10-20 крапель 3 рази на день. Можна змішувати з невеликою кількістю води).

Маточне молочко протипоказане до вживання тим, хто страждає індивідуальною непереносимістю бджолопродуктів. Це особ­ливо актуально в тих випадках, коли ви приймаєте рідину не в чистому вигляді, а в суміші з іншими бджолиними продуктами: медом, пилком, пергою і т.д. Тому перед застосуванням пройдіть медичне обстеження.

* Підмор сприяє покращенню потенції, а ще – зниженню рівня холестерину. Часто використовують спиртовий екстракт підмору (настоянка). Мертвих бджіл засипають у банку (півлітрову чи 250-мілілітрову), маркером позначають рівень, до якого вона заповнена, і заливають горілкою чи 70% спиртом на 2 см вище від позначки. Просушений підмор перемелюють у кавомолці та заливають 40% спиртом із розрахунку: 1 столова ложка підмору на 200 мл спирту. Настою­ють 7 діб у темному місці. В період настоювання посуд декілька разів злегка струшують. Потім настоянку відціджують через марлевий фільтр і переливають у флакон із темного скла, який щільно закривається.

Вживають спиртову настоянку для профілактики старіння, очищення організму, стабілізації кров’яного тиску, при захворюваннях печінки, нирок, периферичних судин головного мозку, зниженні потенції, серцево-судинних хворобах – по 1 краплі на рік життя (і цю кількість ділять на два прийоми) в день після їди протягом 1-2 місяців. Зберігають препарат у холодильнику.