Четвер, 28 Березня 2024 р.
24 Серпня 2018

ІЗ ЖИТТЯ БІБЛІОТЕКИ

Недавно наукова бібліотека Подільського державного аграрно-технічного університету поповнилася цінними надбаннями – до її фондів передано книги, здатні стати окрасою будь-якої книгозбірні. Кам’янчанин Едуард КРИЛОВ подарував бібліотеці 49 книг, серед яких особливе місце займають шість томів «Жизни животных» (1968 р.), шість томів «Жизни растений» (1974 р.) і 30 томів «Большой медицинской энциклопедии» (1973 р.).

ІЗ ЖИТТЯ БІБЛІОТЕКИЕдуард Костянтинович (йому 25 липня 2018 р. виповнилося 80 років!) – відомий у нашому місті освітянин і громадський діяч, за освітою – філолог. Його життєвий шлях виявився насиченим: працював сільським учителем, директором школи, заввідділом історії Кам’янець-Подільського музею-заповідника, викладачем культурно-освітнього училища, педагогічного інституту, фахівцем міського уп­равління освіти тощо.

Так сталося, що протягом трьох років (1956-1959) навчався на агрономічному факультеті Кам’янець-Подільського сільськогосподарського інституту. За словами пана Едуарда, саме під час навчання познайомився з людиною, яка прищепила йому любов до природи та систематики. Мова йде про викладача ботаніки Михайла Кроцкевича. Останній, окрім глибоких знань і професіоналізму, був одним із небагатьох викладачів навчального закладу, який у ті часи проводив заняття українською. Можливо, саме цей факт ліг в основу активної громадської позиції Едуарда Костянтиновича, вплинув на його світогляд, наштовхнув на роздуми про Україну та долю українців. Любов до Батьківщини, патріотизм були і продовжують залишатися важливою складовою його особис­тості, характеру. Недарма вже протягом багатьох років Едуард Крилов очолює Хмельницьку обласну організацію ОУН.

Щодо книг. «Жизнь животных» є грунтовним науково-популярним довідковим виданням (шість томів, сім книг), яке містить відомості про тварин, що мешкають на нашій планеті, їхні життєві форми, розповсюдження, природне середовище існування та можливості використання людиною. Друкувалося з 1968 р. (перший том) до 1971 р. (шостий том) у московському видавництві «Просвещение». Тираж склав 300 тисяч примірників. Незважаючи на такий солідний тираж, видання й нині користується стійким попитом серед учених і букіністів.

Цікаво, що вперше цикл книг під такою назвою було видано німецьким зоологом і мандрівником Альфредом Бремом (1829-1884) ще в ХІХ ст. Протягом 1863-1869 рр. вийшли з друку німецькою мовою шість томів чудово ілюстрованої Робертом Кречмером енциклопедії під назвою «Ілюстроване життя тварин» («Illustrirtes Thierleben»). Друге видання, яке складалося з 10 томів, видавалося з 1876 до 1879 рр., але вже під назвою «Brehms Thierleben» (дослівно – «Життя тварин Брема»). Саме воно принесло німецькому вченому світову славу.

Ілюстрації до енциклопедії, зроблені Густавом Мютцелем і братами Августом та Фрідріхом Шпехтами, Чарльз Дарвін назвав «найкращими, які він будь-коли бачив».

Найбільшим науково-популярним ботанічним довідковим посібником СРСР було видання «Жизнь растений» (також у шести томах, семи книгах), яке друкувалося із 1974 р. до 1982 р. у московському видавництві «Просвещение». Тираж, як і в «Жизни животных», також склав 300 тисяч примірників. Видання відіграло важливу роль щодо узагальнення ботанічної інформації з урахуванням найновіших на той час даних із біології та систематики рослин. Важливе значення довідника полягало також у тому, що рослинний світ нашої планети тут подається цілком, в єдиному комплексі, котрий підлягає дії об’єктивних законів і не пов’язаний із державними кордонами та ідеологією.

До фондів наукової бібліотеки ПДАТУ було передано також 30 томів «Большой медицинской энциклопедии» (БМЭ) під редакцією Б.В.Петровського. Це вже третє видання БМЭ, яке виходило з друку в період СРСР. Усі томи містять велику кількість ілюстрацій, у тому числі кольорових. Разом із традиційними теоретичними і клінічними дисциплінами медицини тут розглядаються питання молекулярної біології, класичної біохімії, генетики, біофізики, біоніки і медичної елект­роніки.

Названі вище книги і тепер не втратили своєї інформаційної та наукової цін­ності, можуть прислужити науковцям, студентам, викладачам, усім, хто не байдужий до науки і освіти.

Від імені ректора ПДАТУ, професора В.В.Іванишина, всього професорсько-викладацького складу, студентів і працівників бібліотеки дозвольте подякувати Вам, високошановний Едуарде Костянтиновичу, за дарунок! Віримо: доки є такі, як Ви, славні традиції українського меценатства будуть існувати й надалі.

Артур МИХАЙЛИК, директор наукової бібліотеки ПДАТУ.