П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
31 Серпня 2018

У РЕФОРМУ ВСТУПАЄМО – РЕЗУЛЬТАТІВ ЧЕКАЄМО

У РЕФОРМУ ВСТУПАЄМО - РЕЗУЛЬТАТІВ ЧЕКАЄМОУже в понеділок, третього вересня, дзвінок знову покличе школярів Ка­м’янеччини до храмів науки. Перший урок Міністерство освіти і науки пропонує присвятити інтеграції України до Євросоюзу, а далі – навчання за розкладом.

Цей навчальний рік стане кардинальним, адже першачки потрапили під реформу і гризтимуть граніт науки вже у «Новій українській школі». Навчати граючись, роз­починати шкільний день із дружньої бесіди, добре слово замість оцінок, учитель не наглядач, а порадник – і все це у яскравих сучасних класах, оснащених необхідною технікою та дидактичними матеріалами, з вересня чекає на наймолодших школяриків.

Затверджена концепція пе­редбачає перезаванта­ження української шкільної освіти. Це 12-річне навчання, отримання профільних знань у старших класах, інклюзивна освіта, здобуття компетентностей, а не тільки знань, тощо. Дітей навчатимуть бути особистостями, відстоювати власну думку та на прикладах покажуть, де можна застосувати здобуті за шкіль­ною партою знання.

Влучно про нову реформу висловилася міністр освіти і науки Лілія ГРИНЕВИЧ, зауваживши, що сучасний учень заучує матеріал, щоб скласти іспит і забути його. Програма, що працювала донедавна, як фарширована риба, яка нібито риба, але не плаває. Так і учні: виходять зі школи із набитими знання­ми головами, а от куди їх приткнути – не знають.

Цьогоріч навчатися по-но­вому пощастило 1202 міським і 472 районним (разом із ОТГ) першачкам. До речі, їхні вчителі-наставники теж сумлінно вчилися, успішно пройшли тестування і готові ділитися знаннями.

Дещо розвантажили програму та інтегрували уроки і для школярів середньої й старшої школи. Втім торк­неться це лише певних предметів, зокрема інформатики, образотворчого мистецтва та музики.

Що ж зміниться в освіті, ми з’ясовували в голов­них освітян міста і району.

КОШТІВ ПРИБУЛО – ШКІЛ У РАЙОНІ ВІДБУЛО

Міське управління освіти перед стартом навчального рокуНайменше змін припало на дошкільну освіту. Щоправда, в місті відкриють додаткову групу для дітей із порушенням мови – запрацює вона в садочку №5.

Найбільше новинок цьогоріч у початковій школі. Крім оновлених і розвантажених програм, тут на першачків чекає приємний бонус – яскраво пофарбовані класи, із сучасним обладнанням і купою дидактичних мате­ріалів, мікроскопів, глобусів тощо. Вчителі в один голос запевняють, що вперше за роки незалежності початкова школа від держави отримала стільки всього корисного та необхідного.

– Для першачків у місті створено 42 класи, – коментує начальник міськуправління освіти і науки Світлана СТАРЧЕНКО. – Всі отримали необхідні техзасоби, дидактичні матеріали й обладнання. Сядуть першачки і за нові парти. На все це з Державного бюджету надійшло субвенції понад 2 мільйони гривень, ще 1 мільйон 257 тисяч виділили з міської скарбниці. Крім навчання за програмою «Нова українська школа», деякі класи навчатимуть і за проектами «Інтелект Украї­ни» та «На крилах успіху».

За новою програмою стартує новий навчальний рік і в районі, правда, закладів тут поменшало. У відділі освіти РДА залишилося 17 шкіл. Бо 18 перейшли у підпорядкування Слобідсько-­Кульчієвецької, Жванецької та Староушицької ОТГ.

– Відповідно до рішення районних обранців, припинила діяльність Підпилип’янська ЗОШ, – розповідає начальник відділу освіти РДА Олена ПРОНОЗЮК. – Причина банальна – менше як 25 дітей на всю школу. Про її закриття мова раніше не йшла, і цей навчальний заклад був у нашій плановій мережі, але влітку зрозуміли, що достатньо учнів не назбирається. Всіх школярів підвозитимуть до Приворотської школи.

Автопарк на весь район нара­ховує 7 автобусів, усі пройшли тех­огляди і готові возити школярів. Здійс­нюватимуть вони 17 марш­ру­тів із 24 населених пунктів. Ні багато ні мало, а підвозитимуть 215 учнів.

Приворотська школаГарно підготувалися до навчального року і освітяни шести ОТГ району. Для всіх школярів відремонтували класи, а для першачків проплатили кошти на необхідне обладнання, на яке з нетерпінням чекають. Утім і тут без оптимізації шкільної мережі не обійшлося.

У Староушицькій ОТГ ліквідовано три школи: Гораївську, Крушанівську та Нефедовецьку. У Жванецькій ОТГ під ліквідацію потрапили Збручанський НВК І ступеня та ЗДО «Краплинка», а також Цвікловецький НВК І-ІІ ступенів, на базі якого створили заклад дошкільної освіти «Гномик». Гавриловецькому ж НВК понизили ступінь, утворивши початкову школу ім.Віталія Васільцова (Героя Небесної сотні) зі структурним підрозділом ЗДО. По одній школі стало менше в Колибаївській та Китайгородській ОТГ: мінус Княгининська та Вихватновецька ЗОШ.

Щодо кадрової революції, то відбулася вона лише у Жванецькій ОТГ. Зокрема, в Рудсь­-кій гімназії до тимчасового ви­конання обов’язків директора приступила Оксана ВУЙЛОВА, а в Сокільському ліцеї – Дар’я ЮРЧИК. А ще у цих громадах зробили капітальний ремонт у перших класах, а також придбали планшети для кожного першачка.

«ТАК» ІНКЛЮЗІЇУ новий навчальний рік ідемо і з новими правилами для дітей

з особливими потребами. Від­тепер для них створено умови навчання спільно з однолітками, запроваджено індивідуальні програми розвитку, корекційно-реабілітаційні заходи, психолого-педагогічний супровід. А разом із новим навчальним роком у місті на базі управління освіти і науки (вул.Північна, 96а) запрацює Інклюзивно-ресурсний центр.

– На сьогодні в місті є 7 шкіл, які охоплені інклюзивною освітою. Відповідно до нового Закону «Про освіту», батьки мають право привести дитину, яка потребує інклюзивної освіти, в будь-яку школу. А ось на корекційні заняття вони ходитимуть до Інклюзивно-ресурсного центру, де з ними займатимуться практичні психологи, вчителі – логопеди, дефектологи і лікувального фізіотерапевтичного кабінету. На сьогодні в місті на обліку перебувають 17 тисяч особливих школярів.

На ремонтні роботи, обладнання та придбання необхідного ми отримали кошти з Державного та міського бюджетів на суму понад 1 мільйон гривень. Завдяки тому, що вчас­но виділили співфінансування, ми встигаємо відкрити заклад у запланований термін, – розповіла Світлана Старченко.

У районі ІРЦ функціонувати на базі Довжоцького НВК. На його облаштування виділили

250 тис.грн. із районного бюджету. Обслуговуватиме він діток не лише району, а й усіх ОТГ.

ШКОЛАМ БІЛЬШЕ СВОБОДИ

Приворотська школаВідповідно до нового Закону «Про освіту», школи отримають академічну, організаційну, фінансову і кадрову автономію. Заклади освіти можуть самостійно розробляти власні освітні програми або використовувати підручники різних авторів, визначати режим роботи, структуру навчального року (за чвертями, півріччями, семестрами), обирати директора, як президента, – не більше ніж на два терміни тривалістю 6 років.

– Уже через місяць школи стануть автономними і самостійними практично в усіх питаннях – від вибору освітньої програми до прийому на роботу, – пояснює Світлана Старченко. – Із 1 жовтня на роботу педпрацівників приймають директори шкіл, закладів дошкільної освіти та позашкілля. Раніше це робило управління освіти. Але разом із тим відповідальність за реалізацію державної політики в галузі освіти залишається за управлін­-нями.

Тож, третього вересня вся Україна зробить перший і відповідальний крок – ми вступимо в реформу (детальніше про «Нову українську школу» див. у «Подолянині» від 23.02.2018 р.). Розрахована вона на роки, бо швидко змінити освітню традицію не вдасться. Вже через 12 років пожнемо перші результати. Експерти сподіваються, що від змін виграють усі, але насамперед учні, які не боятимуться висловлювати думки, вмітимуть працювати з інформацією, а здобуті у школі знання використовуватимуть у повсякденному житті. Сьогоднішні першачки згодом матимуть можливість обирати профіль відповідно до власних здібностей. А це стане гарним підгрунтям для вибору майбутньої професії.