П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
14 Вересня 2018

ЦІЛЮЩА МАГІЯ ФАРМАЦІЇ

Ще декілька десятиліть тому в багатьох кам’янецьких аптеках ліки не лише продавали, а й виготовляли. Мікстури, порошки, мазі, зроблені за рецептом лікаря для конкретного пацієнта, швидко ставили хворого на ноги і були в рази дешевшими, ніж заводські аналоги. Із часом аптеки, які важили, міксували та фасували приготовлені медикаменти, перестали цим займатися.

І сьогодні більшість із них перетворилася просто на магазини, які торгують медикаментами.

Проте, на щастя, досі працює КП «Кам’янець-Подільська центральна районна аптека №140» – єдина, де, крім продажу ліків, чаклують і над їхнім виготовленням. Колектив професіоналів очолює завідувач-провізор Леся ТКАЧУК.

«Подолянину» пощастило відвідати цей оазис справжньої фармації та з’ясувати подробиці нелегкого фармацевтичного ремесла.

ЧІТКІСТЬ – ГОЛОВНЕ КРЕДО

Оксана IванківУ залі з виготовлення ліків панують спокій, розміреність і чіткість. Усе тут зберігається на своїх поличках, у спе­ціальних пляшечках-штангласах, бутликах і колбочках. Щодня на «кухні фармацевта» вимірюється температура й вологість, проводиться кварцування, аби знищити невидимих ворогів. На окремому столі зберігається чимало виготовленої за день продукції. Неподалік лежать стоси зошитів і супровідних сертифікатів

на сировину та виготовлену продукцію. Словом, усе охайно та стерильно.

А хазяйнують тут дві чарівні й відпо­відальні працівниці Оксана ІВАНКІВ та Вікторія ХРИСТОФОР, які виконують замовлення не лише для Кам’янеччини, а й сусідніх регіонів. Щодня, крім вихідних, із 9.00 до 16.00, вони перебувають на фармацевтичному посту. На те, що рецептів і замовлень щодня назбирується не з один десяток, не скаржаться. Зізнаються, що працюють важко і не завжди мають хвилинку, аби голову підвести, але роботу люблять. У кожну виготовлену пігулку, мікстуру чи мазь вкладають і частинку власної душі та побажання найшвидшого одужання. Радіють, коли до аптеки приходять пацієнти, аби подякувати за чудодійну мазь або цілющий відвар.

Розважуючи за допомогою ваги Мора, спеціальної ложечки та гир різного ка­лібру («деци», «санти», «мілі») порошок яскраво-помаранчевого кольору, Оксана Михайлівна коротко розповідає про себе. Незабаром вона відзначатиме 30-річчя роботи фармацевтом у 140-й аптеці. Родом із м.Судак (АР Крим), але після закінчення Томського фармтехнікуму доля її привела до Кам’янця-Подільського.

– У моїй трудовій книжці єдиний запис, що 13 березня 1989 року прийнята на посаду фармацевта ЦРА №140, який внесла тодішній завідувач Валентина Луканьова, – розповідає Оксана Михайлівна. – Довгий час працювала фармацевтом в аптеці, що розташована на вул.Сіцінського. В ті роки чотири фармацевти-асистенти працювали в дві зміни, сьогодні ж на цих нових площах нас лише двоє (зітхає). Та й на все місто 140 аптека залишилася єдиною, де виготовляють ліки. Такі ж аптеки ще діють у Хмельницькому, Чернівцях, Івано-Франківську та Тернополі.

БЕЗ ПРАВА НА ПОМИЛКУ

Вікторія ХристофорАсортимент пацієнтам фармацевти пропонують немалий – від, здавалося б, банальних заспокійливих відварів, бовтанок від підліткових прищів і вугрів, мазей від тріщин на п’ятах до препаратів, що лікують трофічні виразки, гінекологічні запалення та допомагають при епілептичних нападах. Тут за рецептами лікарів виготовляють ліки як для немовлят, так і для дорослих: мазі, краплі для очей і носа, мікстури, порошки, заспокійливі трав’яні розчини, супозиторії, емульсії, суспензії, присипки. Всі ці препарати мають невеликий термін придатності: мікстури – лише десять днів, краплі – до тридцяти, адже не містять консервантів та емульгаторів. Окрім цього, такі ліки мають різний склад і, так би мовити, підлаштовані під хворого. До речі, в роздрібній торгівлі таких не купиш.

Тривалий час сировину для ліків постачає фірма із Запоріжжя «Істок-плюс». Цей виробник має відповідні документи і сертифікати якості, тож йому аптека цілком довіряє.

– Щоб виготовити фурацилінову мазь, чим я зараз і займаюся, знадобиться фураци­лін, – тримаючи у руках пляшечку з порош­ком, продовжує фармацевт. – Він має насичений колір, і якщо потрапить на одяг – віді­прати буде важко. Використовується також і в розчині, який замовляють хірургічні та урологічні відділення для промивання. А ось мазь із фурациліном допомагає при сильних опіках, і тут за основу беремо ланолін. Аби виготовити таку мазь, що не має складної лікарської форми, мені потрібно півгодини. Майже година знадобиться для багатокомпонентних мазей і супозиторіїв від геморою – кожну свічечку потрібно викачати вручну. Найменше часу, хвилин 15, потрібно, аби зробити розчин для електрофорезу тощо.

Доки Оксана Михайлівна ретельно змішує всі компоненти, за іншим столом кропітку роботу виконує провізор-аналітик Вікторія Миколаївна, яка працює в аптеці три роки.

– Зараз я виготовляю ліки для 9-місячно­-го малюка, – розповідає вона. – Це ліки від стенокардії та артеріальної гіпертензії. Маю їх розфасувати на сто доз. Але, перш ніж розпочати роботу, ретельно перевіряю кожен рецепт, виписаний педіатром. Звіряю всі компоненти, вагу та вік дитини. Адже кожна людина має право на помилку, але не фарма­цевт. Утім трапляються випадки, коли дозу препарату доводиться уточнювати в лікаря. Якщо ж якісь компоненти несумісні, разом із медиком робимо заміну.

Кожен рецепт ретельно занотовується у спеціальний зошит. Із початку року по такі дитячі індивідуальні ліки звернулися три десятки кам’янчан.

цілюща магія фармації– Переважно це медикаменти від зняття м’язових напружень при неврологічних розладах, епілепсії. Не так давно був період, коли чимало рецептів стосувалися виготовлення ліків із каптоприлом, бо в малюків 5-8 місяців діагностували підвищений артеріальний тиск. А ще часто замовляють комплекс вітамінів. Їх зазвичай виписують діткам, які часто хворіють, щоб зміцнити імунітет. Такі вітаміни коштують дешевше, ніж заводські аналоги, і в них вираховано дозу, індивідуальну для кожної дитини, – додала Вікторія Миколаївна.

– А недавно до нас приїжджали аж зі столиці по розчин метиленового синього, у народі – синька, яку ми готуємо на водній основі. Сьогодні вона у дефіциті, як і бура (тетраборат натрію), що використовується при стоматитах, запальних процесах тощо, – до­дає Оксана Михайлівна. – Також можемо виготовляти і шампунь вітамінний. Основу

купуємо вже готову, але вона не містить агресивних речовин, а вже тут наповнюємо її всіма корисними вітамінами і для волосся, і для шкіри голови. Шампунь має запах вітамінів і помаранчевий колір, бо сюди входить рибофлавін. Ним можуть користуватися як дорослі, так і дітки. Він концентрований і його потрібно небагато. А найближчим часом виготовлятимемо і мило. Сьогодні ж чекаємо на сировину.