Четвер, 28 Березня 2024 р.
28 Вересня 2018

ЗАКОН Є! ЕВАКУАТОРА НЕМАЄ…

Величезні штрафи за паркування в неналежному місці кам’янецьких водіїв не лякають. Як залишали вони там своїх «залізних коней», так і продовжують це робити попри те, що 27 вересня, тобто відучора, набули чинності зміни в законодавстві щодо правил дорожнього руху. Там чітко вказано, що за незаконне паркування доведеться не лише витягнути з кишені від 255 до 1700 грн., а може, й забирати евакуйоване авто зі штрафмайданчика, сплативши за послуги евакуатора 720 грн. і по 144 грн. за кожну добу простою.

ЗАКОН Є! ЕВАКУАТОРА НЕМАЄ...Узаконено також фото- та відеофіксацію порушень, а в стражів порядку навіть з’явилася можливість виписувати штрафи заочно. Документ – серйозний, штрафи – немалі, якими можна суттєво поповнити державну скарбницю. Тож у перший день, як зміни набули сили, «Подолянин» з’ясовував, як реагують на нововведення і водії, і поліція.

Лише біля ринку роботи поліціянтам вистачило б не на один день. Дорогі і не дуже автівки зручненько вмостилися вздовж забороненої зони на проспекті. Одні водії, розводячи руками, чемно відповідають, що про нові штрафи ще не чули, інші – ганять владу, яка не облаштувала достатньо місць для законного паркування, а де­хто взагалі не боїться відпо­відальності, мовляв, де та поліція і що вона мені зробить?!

Доля правди у цьому є, бо, як виявилося, технічно наше місто не готове до евакуації чотириколісних порушників:

– Відповідні послуги поліції надає фірма «Інформ-ресурси», що укладає договори із підприємцями, які мають евакуатори. Вони можуть під’їхати, затягнути автомобіль за допомогою лебідки чи платформи, що опускається. На жаль, на сьогодні в місті немає евакуатора з маніпулятором, який би міг піднімати машини, не пошкодивши їх. Це питання керівник міськвідділу Юрій БІЛЯНСЬКИЙ обговорював із міським головою Михайлом СІМАШКЕВИЧЕМ, – коментує начальник сектора реагування патрульної поліції №4 міськвідділу поліції майор Олександр СТЕЦУН. – Від 27 вересня на законодавчому рівні, якщо є відеозапис чи фотофіксація порушення, поліція має всі підстави карати несві­домого водія, навіть без його участі. Закон набув чинності, і ми маємо реагувати. У місті наймасовіша незаконна парковка – біля Центрального ринку та в Старому місті. І хоча там встановлені всі необхідні дорожні знаки, працюють патрулі, але це мало кого зупиняє.

P.S. До речі, шановні водії, щоб не платити ще один штраф, не забудьте з 1 жовтня вмикати автомобільні фари за межами міста!