Четвер, 28 Березня 2024 р.
28 Вересня 2018

17-РІЧНА ЛЕГЕНДА

17-РІЧНА ЛЕГЕНДА20 вересня ввійде в історію світового дзюдо. Туди нову сторінку вписала українка, студентка К-ПНУ ім.Івана Огієнка, донька відомого дзюдоїста Геннадія Білодіда – Дарина БІЛОДІД. Завдяки перемозі у чемпіонаті світу з дзюдо, що відбувався у столиці Азербайджану – Баку, наша співвітчизниця у віці 17 років стала наймолодшою чемпіонкою. Крім того, вона перша для України чемпіонка світового форуму серед жінок. Раніше це вдалося випускнику нашого національного університету Георгію Зантараї.

На шляху до омріяного золота юна спортсменка в категорії до 48 кг подолала опір сильних спортсменок. Пів­фінал із Олімпійською чемпіонкою з Аргентини Паулою Парето видався не з легких. Обидві намагалися провести свої коронні прийоми: Даша – захват із середини, а суперниця – кидок із колін. Натомість аргентинка отримала попередження – шидо, а українка таки зробила технічний прийом на 10 балів – ваза-арі. У фіналі ж чемпіонка 2017 року Фуна Танакі протрималася лише половину часу і за 2 хвилини, пропустивши атаку та підсічку, опинилась на лопатках. Іпон (чиста перемога) і сльози радості для всієї України!

Перемагаючи титулованих суперниць, Дарина по праву вважається найвродливішою і талановитою спортсменкою, за що її називають дівчиною-вундеркіндом дзюдо. До цього Даша вигравала чемпіонат Європи, чемпіонат світу серед кадетів і була найкращою молодою спортсменкою року в Україні.

Так тримати і надалі перемагати!

Дмитро БОЙКО.